Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #114

Kultur är hela folkets angelägenhet!

Världen

USA:s president Barack Obama har trappat upp användandet av förarlösa flygplan, så kallade drönare, för att döda påstådda terrorister var de än befinner sig i världen. De utomrättsliga avrättningarna med drönare strider mot de mänskliga rättigheterna, såväl som mot krigets lagar, och utlovar en allt osäkrare värld när andra stater förr eller senare kommer ta efter USA:s teknik och metoder (Internationalen.se). Var kan vänstern inhandla ett sådant flygtyg – finns dom på Blocket?(:

Ryssland upprustar sin krigsmakt för 4000 miljarder. Hade inte dom pengarna kunnat göra bättre nytta hos landets fattigpensionärer? Fast Sverige har också sina fattigpensionärer — och ett försvar som bara kan hålla huvudstaden i en vecka. Tillvaron är märklig, särskilt på det officiösa politiska planet.

En positiv nyhet för ovanlighetens skull: kenyanen Richard Turere, 13, har uppfunnit ett system som skrämmer bort lejon från boskap. Lejonen kommer på natten, och Richard upptäckte att dom var rädda för ljus. Han monterade blinkande lampor anslutna till ett bilbatteri och sen dess har boskapen fått vara ifred. Det fungerade alltså. Uppfinningen har nu spritt sig i hela Kenya och Richard har inbjudits till en internationell uppfinnarkongress. Han har också fått ett stipendium till Kenyas bästa skola (DN).

Kunde inte de renägande samerna testa detta system mot vargarna? Kanske fungerar det också på andra rovdjur och även här! Så slapp vi dessa massakrer på vargar varje vinter. Nästa fråga blir då vad vargarna ska äta. Det handlar om en konflikt mellan motstridiga intressen – men vargen var här först, förmodligen också före renskötseln. Och en liten blinkande led-lampa här och där i fjällen vore väl bara trevligt?

www.djurskydd.orglejon

 Afrikanska lejon                                                                                                                                                                                                        …och svenska.

Sverige

Vi har tidigare (Krönika #70) nämnt moderata och konsthatande kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroths meriter:

* 2009 hyllade hon domen mot Pirate Bay och hetsjakten på fildelarna.
* 2009 påstod hon att graffiti var ”oerhört provocerande” och därför inte var konst.
* 2009 avskaffade hon garantilönerna för konstnärer, något bara Sverige gjort.
* 2010 föreslog hon att kulturinstitutionerna skulle drivas av oavlönade.
* 2012 skar hon upp den rasistiska tårtan på Moderna Muséet.
Då tyckte hon plötsligt att ”konst måste få provocera”- om den är högervriden vill säga.

Och nu:

* 2013 ministerstyret på Thielska Galleriet i Stockholm är den senaste bedriften; därefter ska hon ge sig på författarnas biblioteksersättning.

”Är Thielska den moderata kulturpolitikens experimentverkstad? Då förstår man att det blir konflikter, eftersom en sådan politik bara består i att bejaka konsten som ett instrument för goda samarbeten, som ett smörjmedel för näringslivet och underhållning för en blaserad övre medelklass som vill dricka sponsorvin på vernissagen”, kommenterar Åsa Linderborg i AB.

Var finns kompetensen? Ulf Linde, den legendariske konstkritikern, fick Thielska att blomstra på sin tid. Alla i Thielskas styrelse borde ha konstvetarutbildning, nu är där väl mest räknenissar. Men ministrar ska inte få styra konsten, dom är inte heller kompetenta. Och med tanke på hur det gick för Rooseum (som också startades av en kapitalist) så borde slutsatsen vara att privata konsthallar är osäkrare än samhällsägda. Kultur är hela folkets angelägenhet!

Apropå kultur: SVT inför obligatorisk avgift för alla som har dator — under våldsamma protester från användarna. Det vore mycket bättre att ta ut det på skatten, SVT!

SAC utesluter LS.
Västerorts LS av SAC har uteslutits av centralorganisationen med omedelbar verkan på grund av diverse oegentligheter. En sån här sak ska naturligtvis inte få inträffa men i all bedrövelse hedrar det SAC att dom agerat snabbt och beslutsamt, till skillnad mot hur McDonalds hanterade en liknande skandal för en tid sedan. Vi förutsätter att detta inte kommer att upprepas i framtiden. SAC kommer att arbeta för de papperslösas rättigheter även i fortsättningen.

Malmö/Lund
Kuratorskollegiets fyllefest eldade med tidningen Lundagård (känd bl.a. för att ha haft en pronazistisk redaktion 1942) och lämnade efter sig ett flertal sådana fragment. Att det skulle vara en politisk handling är emellertid uteslutet – ingen av topparna i kårlivet kan anses vara politiskt medvetna. In Vino Veritas. Gå och skriv in er i Smålands nation ni studenter som skakar på huvudet åt detta!

Utländska studenter vid svenska universitet har minskat med 80% sedan avgifterna höjts. Det tycker Korpral Björklund tydligen är bra. Vad tycker du käre läsare av denna blogg?

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 februari, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: