Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #113

Den gamla världens sista försök att bli ung på nytt

Världen

Det kapitalistiska samhällets motsättningar fördjupas med tiden och därmed förvärras medborgarnas levnadsomständigheter, vilket vi ser tydligt omkring oss just nu. Tidigare ekonomiska världskriser har fått sitt utlopp i kolonialism eller stormaktskrig. Efter en sådan ekonomisk och social förstörelseprocess har konjunkturerna åter kunnat svinga sig upp i höjden, vilket återuppbyggnaden decennierna efter andra världskriget – som var särskilt profitabel för vårt eget land – är ett exempel på. Med finanskrisen 2008 och den sociala oro och misär den fortlöpande åstadkommer, har kapitalismen och den därmed sammanhängande borgerliga demokratin förmodligen gått in i sitt avslutande skede.

Hur länge detta varar och vad som därefter kommer att avlösa kapitalismen är ännu en öppen fråga. En obehaglig möjlighet ligger i den kinesiska supermaktens kombination av totalitärt politiskt system och oreglerad profitjakt. Ett annat otäckt scenario är en etnokratisk fascism med semiekologiska förtecken. Men det finns fortfarande ett mänskligare alternativ – en frihetlig socialism kombinerad med direkt demokrati, och här framstår bl.a. rörelserna i Latinamerika som hoppet både för USA, Europa och världen. Koordinering av kamperna kommer att bli nödvändig.

Det är naturligt om ett folk som levt under militärdiktatur i decennier ser borgerlig demokrati som ett steg framåt, liksom fransmännen gjorde 1789. Men för de flesta nutida senkapitalistiska västländer gäller att detta politiska system har tjänat ut sin roll och idag bara fungerar som makeup på ett lika föråldrat ekonomiskt system. Den revolution som nu i olika former sprider sig över världen är alltså helt logisk och rationell, och den som inte vill medverka kan åtminstone låta bli att stå i vägen – för här kommer folket!

Lästips: ”The revolution – back in black” i Aljazeera.

Sverige

”Spår av häst” har hittats i IKEA:s köttbullar. Ja, vem vill ha hästskor i maten? Nu har leverantörerna börjat stämma varandra. Findus förbereder rättsliga åtgärder mot Comigel, som i sin tur hotar stämma Spanghero, som i sin tur hotar stämma det rumänska slakteri som levererat köttet (SkD).

Det drar ihop sig till valet nästa år. I småländska Maramö har det arbetarfientliga jippogänget i Alliansen träffats och LRF hyrt in en graffitimålare att dekorera ensilagerullar på de kringliggande fälten. Konstvetaren Jacob Kimvall kommenterar detta med en ironisk jämförelse med ”Fantastiska Fyran”. Han funderar också över om detta kan vara en signal om slutet på nolltoleransen mot graffiti. ”Om detta hänt i Stockholm hade det varit en sensation”, säger Kimvall i radion. Nedan en skärmdump från Lööfs twitter.

Lööf

I fjol minskade antalet personuppklarade brott i Sverige med nio procent jämfört med året innan. Av polisens årsredovisning framgår också att totalt cirka 1,4 miljoner brott polisanmäldes i fjol, en minskning med en procent (SvD). Både antalet brott och polisens förmåga att lösa dem har alltså minskat…

Malmö/Lund

Regeringens samordnare för hemlöshet har gästat Lund. Mats Helmfrid (m) påstår att antalet hemlösa i Lund just nu är 117 personer. De hemlösas förening i Lund var inte inbjuden till mötet med regeringens samordnare. Föreningen ifrågasätter siffrorna och hävdar att det finns dubbelt så många hemlösa i Lund (Radio P4 Malmöhus).

Uppdateringar: Artsy Graffiti Art Gallery, del 1.

Nya målningar. ”Gopi” överst och därunder ”A”. Klicka för större bild!

Gopi

A

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 25 februari, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: