Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #110

Bort med rasismen nu!

Världen

Här är ett intressant BBC-reportage om graffitins roll för revolutionen i Tunisien. Graffiti Art – alltid på rätt sida i kampen!

Tunis-murals-and-zoo-proj-004

Sverige

Att näthatarna både är rasister och kvinnofientliga vet vi nu om vi inte visste det förut. Men dessa åsikter är också kopplade till låg intelligens visar en undersökning publicerad i Psychological Science, February 2013, vol. 24 no. 2. p. 140-149: Lower Cognitive Ability Predicts Greater Prejudice Through Right-Wing Ideology and Low Intergroup Contact.
Varför är det viktigt att den som är dum i huvudet, rasist och misogynist ska få hota andra? Finns det något demokratiskt värde i detta? Nej, naturligtvis inte. Hets mot folkgrupp är dessutom olagligt. Ett förbud mot rasistiska grupper, partier och organisationer — vilket EU (article 13) uppmanat sina medlemsstater till sedan år 2000 — vore en första renhållningsåtgärd. Men den högerextrema smittan finns numera inte bara på nätet utan också i parlamenten, och det är där utrensningen borde börja. Det var ett misstag som kan komma att stå oss dyrt att vi lät SD ställa upp i valet. Den borgerliga demokratin kan inte försvara sig mot odemokratiska högerrörelser – det gick inte på 30-talet och det går inget vidare nu heller. Säpo och polisen klarar som bekant inte heller den uppgiften. Enda hoppet står till den aktivt antirasistiska majoriteten av folket. Men det hoppet är inte obetydligt. Vi kan utplåna SD i valet, och vi kan bekämpa dom på gatorna mellan valen.

Det har sålunda demonstrerats runt om i landet mot Sverige”demokraterna”s 25-årsjubileum. Slagord skanderades som ”Inga rasister på våra gator, med eller utan riksdagskort”, ”Samma nazister nu som då, fast dom har sina slipsar på” och liknande. Gruppen Street Performers fick i gång demonstrationsdeltagarna på Mynttorget. Liknande demonstrationer genomfördes samtidigt på flera håll i landet (Foto courtesy DN).

Bloggtips:  Slutpixlat.   Man skrattar så man gråter!

Anti-Sd

Malmö/Lund

Lund är den näst dyraste studentstaden i Sverige. Bara i Stockholm är det dyrare att leva som student, enligt en kartläggning av boende- och levnadskostnader i tio studentstäder som Svensk Fastighetsförmedling har gjort. Kartläggningen tittar på vad det kostar att bo i bostads- eller hyresrätt och vad ett antal typiska varor som mat, busskort, kaffe och öl på kårpuben kostar (Radio P4).

Det borde inte vara så. Tvärtom, en studentstad skall vara billigare och det även för icke-studenter. Sänk priserna – annars försvinner folket till Malmö! Något för Handelsföreningen och kommunen att ta på allvar. Annars återstår bara ”självreduktion”!

En trevlig nyhet är att ”Lunds historia” i tre band just kommit ut. Jag återkommer med en recension.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 11 februari, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: