Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #106

Ljudet av den gamla världens sammanbrott

Världen: Zapatisterna marscherar igen

200px-Flag_of_the_EZLN.svgJon Weman berättar i Fria Tidningen om en zapatistdemonstration i Mexico:
”De totalt 40 000 demonstranterna marscherade i tystnad, iklädda sina karaktäristiska svarta masker, och manifestationens kulmen var när de gemensamt höjde sina knutna nävar. Den karaktäristiskt medievänliga aktionen åtföljdes av en kort kommuniké från zapatiströrelsen EZLN – den första på flera år – med texten ”Hörde ni ljudet? Det är ljudet av er gamla värld som rasar samman”.

Arbetaren har en lång artikel om anarkistrepubliken i Aragonien 1936, mänsklighetens hittills högsta utvecklingsstadium — låt oss hoppas att hela jorden en gång kommer att inneslutas i detta välsignade tillstånd.

Gisslandramat i Algeriet är en hämnd mot Frankrikes intervention i Mali. Nykolonialism föder terrorism.

Sverige: Det är inte arbetarna som stjäl

Arriva anklagade en städerska för att ”ha stulit ett tåg” vilket visade sig vara en fet lögn. Är det några som är tjuvar så är det väl arbetsgivarna – vart tog vårt mervärde vägen? Och på tal om Arriva. Planka.nu har genomfört en konstkupp i Stockholm där 100 reklamplakat omvandlats till gatukonst. För en skattefinansierad kollektivtrafik!

Malmö/Lund: Rädda Carlssons Trädgård!

Att politikerna hatar grönska vet vi åtminstone sedan förra vinterns syrén-debatt. Vi har skrivit om det tidigare och nu har vi anledning att återkomma till det. Den en gång så grönskande Carlssons DårhusTrädgård i kvarteret Galten i Lund demolerades vid 1960-talets slut för att ge plats åt en tänkt fyrfilig motorväg genom centrum. Som stoppades i sista sekunden. Men kvar sedan dess är ett djupt ärr i stadsbilden.

Denna förut så gröna plats ska nu för evigt förstöras med bebyggelse och det blir inget bilfritt Mårtenstorg med underjordisk parkering. Så tolkar jag Byggnadsnämndens beslut nyligen, även om det framställs i förskönande ordalag i Sydsvenskan. Men hallå där – det är faktiskt ett parkområde vi talar om.

Busstorget på Bankgatan borde ersättas med nyplanterad park och servering hela vägen från Lilla Tvärgatan och Vårfruskolan fram till och med resterna av Carlssons Trädgård. De bostäder som ska byggas intill ska vara billiga hyresrätter, på höjden och inte på bredden.  Ta sen bort bilarna från Mårtenstorget för alltid. Ska det vara så svårt att det Planering2ska ta 40 år!? Utlys en lokal folkomröstning genast innan förstörelsen är ett faktum!

Mer nyheter från Dårhuset, förlåt Rådhuset: Mats Helmfrid (m) säger nej till skatepark på Mejeriet. 2014 byter vi Helmfrid mot en skatepark, tycker ni inte det?

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 januari, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: