Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #105

Staten, anarkismen och Centerpartiet

Världen

Konst & Politik älskar Tove Janson, och nästa år är det 100 år sedan hon föddes. Enligt Yle kommer den stora jubileumsutställningen främst att presentera Tove Jansson som målare och bildkonstnär, men mumintrollen ska också finnas med. Bland annat kommer 190 originalillustrationer och 30 miniatyrlandskap till muminböckerna att ställas ut. Ateneum lånar verken av Tammerfors stad som äger nästan alla Tove Janssons original.

Tove Janson rules! Hon är större än Nobelpriset. Alla hennes böcker är bra, både snusmumrikbarnböckerna och vuxenböckerna. ”Bildhuggarens dotter” och ”Sommarboken” rekommenderas för den som gillar självbiografier, ”Vad tror ni hände sen” är fortfarande den bästa barnboken, och ”Muminpappans memoarer”, ”Farlig midsommar” och ”Det osynliga barnet” är odödliga, liksom alla stripparna med Mumin. Det idealiska bohemiska familjelivet. Och vilka skarpsinniga och roliga psykologiska porträtt finns här inte – Mymlan, Misan, Sniff, Lilla My, Hemulen, Morran, Snorkfröken, Snusmumriken, Stinky… Dom är djupt originella. Man kan bara älska dom allihop.

Sverige

Förhållandet till Staten har debatterats i samband med centerpartiets ”idéprogram” och någon har till och med blandat in anarkismen i sammanhanget. Okunnigheten om det frihetligt socialistiska alternativet – som aldrig presenteras ordentligt i media – når ständigt nya höjder.

Nu kör vi. Så här ligger det till:

Fascisterna är för staten och för kapitalet, socialisterna är för staten och mot kapitalet, liberalerna är mot staten och för kapitalet, anarkisterna är mot staten och mot kapitalet!

När nyliberaler, libertarianer eller anarkokapitalister (vilket är exakt samma sak) vill ha ”en så liten stat som möjligt” eller ”en nattväktarstat” betyder det att dom vill bevara alla statens sämsta egenskaper: våldsapparaten, polisen, fängelserna, militären, det auktoritära myndighetsförtrycket, den byråkratiska hierarkin och den repressiva toppstyrningen. Allt detta tycker dom är bra. Det behövs nämligen för att skydda dom rika nyliberalernas privata egendom mot de fattigas krav på ekonomisk rättvisa och fördelning.

Och detta är tvärtom just vad anarkisterna vill ha bort när dom säger ”avskaffa staten”. Det anarkisterna inte vill avveckla – och som dom inte räknar till statens funktioner– är naturligtvis det solidariska civilsamhället. De gemensamt finansierade sociala trygghetssystemen, fri och allmän sjukvård, skola och omsorg, gratis kollektivtrafik och andra viktiga samhällsfunktioner. Anarkisterna vill avskaffa den repressiva staten, nyliberalerna vill förstärka den. Där kan dom förresten ta leninisterna i hand. Anarkisterna vill förstärka civilsamhället och införa direktdemokrati och ekonomisk demokrati, nyliberalerna vill göra tvärtom: förstärka kapitalets fåtalsmakt på producentmajoritetens bekostnad.

Vi vill inte ”förstatliga” ekonomin, vi vill församhälleliga den och det är en helt annan sak både i teorin och i praktiken. Arbetarägda industrier, jordbrukskommuner och producentkooperativ kan förvalta sig själva och dom behöver varken chefer, byråkrater eller någon stat. Samordning sker genom rådsfederationer lokalt, regionalt, nationellt och därefter internationellt. Att det fungerar i praktiken och i stor skala har vi sett både i Spanien, Chiapas och Venezuela.

Så nästa gång du hör en borgare, exempelvis en centerpartist, säga att hen vill avskaffa Mickestaten – fråga då vad hens exakta innebörd av ordet är, och hen kommer omedelbart att avslöja sig. Dom vill inte alls avskaffa staten, lika litet som dom önskar sig att kapitalismen avskaffas. Dom vill bara slippa betala skatt. ”Decentralisering” menar dom inte allvar med. Anarkisterna går däremot att lita på: säger vi att vi ska avskaffa både staten och kapitalet så gör vi det också. Det finns mycket bättre organisationsformer, federerade arbetarråd exempelvis. Och det finns mycket bättre ekonomiska system, som självförvaltning. Ett orättvist samhälle måste skyddas och upprätthållas av en stat, men ett jämlikt samhälle har inget behov av något sådant.

”Om alla styr finns inga styrda och därmed ingen stat” som Bakunin sa och mer finns knappast att tillägga.

Malmö/Lund

Handelsföreningen i Lund har vid ett möte beslutat att försöka väcka liv i den slumrande söndagskommersen i Lunds centrum. ”Vårt argument är att man måste vara tillgänglig – man får inte sålt något om man inte har öppet. Det går inte att skylla på något annat” (Market 15/1).

Inte? Sänk priserna radikalt, särskilt på livsmedel, så kommer kunderna! Se på butiken i Kattesund, där är alltid kö ända ut på gatan eftersom det är stans billigaste mataffär. Något att ta lärdom av, Handelsföreningen! Sänk matpriserna nu. Omedelbums. Och City blomstrar.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 15 januari, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: