Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #102

Gott nytt revolutionärt 2013!

mubaraktahrir

Världen

”Revolution väntar i USA och EU”, menar Röda Korset som nu förbereder sig för den situationen.

Polis använde tårgas, batonger och vattenkanoner för att skingra tusentals demonstranter som på lördagen marscherade mot presidentpalatset i Indiens huvudstad New Delhi. Demonstranterna, flera av dem studenter, krävde ökad säkerhet för kvinnor och dödsstraff för dem som genomförde en uppmärksammad gruppvåldtäkt på en skolbuss förra helgen. (SvD). Varför går inte polisen med i demonstrationer som riktar sig mot grova kvinnofridsbrott istället för att spöa demonstranterna? Kvinnans ställning i Indien är under all kritik, men kanske kan upprördheten över denna händelse vara en vändpunkt.

Den tyska staten ska försöka få det tyska högerextremistiska partiet NPD förbjudet av den antinazityska författningsdomstolen. Det har inrikesministrarna i de 16 tyska delstaterna kommit fram till (SR). Något för Sverige att ta efter enligt våra förhållanden.  Här krävs radikala åtgärder innan vi får en svensk Breivik.  Men då ska förbudet vara klart preciserat och strikt begränsat till just fascism, nazism och rasism, inget annat! Bort med tassarna från den radikala vänstern, vi har nog med repression redan nu.

Uppsnappat på twitter: Islamofob A: ”What do you like my muslin shirt?” Islamofob B: ”What! A muslim shirt!?”

Sverige

I sitt briljanta bidrag till senaste numret av Brand påpekar ekonomihistorikern Lovisa Broström att ”högerextremismen hos unga män är svaret på den liberala ekonomiska politikens verkningar” (AB). Five points! Rickard Jomshof, Mismatch International (oberoende rasistisk) ersätter Erik Järnröret Almqvist som nu bildar SD-bolag för att ”fortsätta med det jag alltid har gjort” som han så klämmigt uttrycker det. ”Tro inte att ni blir av med mig” tillägger han högmodigt. Det ska vi allt bli fler om.

Så tycker jag att Fredrik Edin och Arbetarens läsare gjort en storartad insats genom att ”stjäla debatten från rasisterna”. Deras tålamod är beundransvärt. I en saklig diskussion har SD aldrig en chans, vilket visas gång på gång i detta mycket långa kommentarsfält.

Still not lovin’ the police, del 6

”Svensk polis är den mest ineffektiva i Europa” brukar ju Leif GW Persson säga. Det stämmer. Utom i ett enda fall: Göteborg 2001. Där lyckades polisen först orsaka kravaller och sedan skjuta prick på dom man provocerat, varpå följde politiska skenrättegångar med enorma fängelsestraff. Hela näringskedjan i rättsapparaten gynnades sålunda, men så var det ändå bara vänsterfolk det gällde. Det kan man kalla effektivitet: att både orsaka, batongbehandla och döma kravaller. Annat är det när riktiga brottslingar skall infångas. Också här kan Leif GW Persson ge besked: ”(Den valfria) utredningen är så dum att man inte tror det kan vara möjligt” blir recensionen av några av de viktigaste mordutredningarna genom tiderna. Detta har han sagt sedan 1999 och ändå händer ingenting.

Dokumentären om Palme i SVT

Det plågsamma i den intressanta Palme-dokumentären är inte personbeskrivningen (Jan Guillou tycker visserligen att han själv borde vara huvudpersonen men det kan vi lämpligen bortse från) utan det demonstrativa schabblet efter mordnatten, som man knappast vidrör. Dokumentären var habil, men den visar också att Palme inte var antikapitalist och att kanslihushögern tog över och fick förstöra Sverige. Löntagarfonderna var det sista socialistiska reformförsöket, det var lovvärt men fuskades bort av rädsla för näringslivets pampar. Palmes mördare går fortfarande lös och polismakten är fortfarande lika högervriden — och lite till. I backspegeln ser Palmemordet ut som en statskupp från höger.

Malin Ullgren säger i DN 2/1 att ”Det finns anledning att börja om på nytt med samhällsbygget. En början är att återigen göra klass till en rikspolitisk stridsfråga”.

Malmö/Lund

Lund är staden där barn som vill bygga koja måste söka bygglov på stadsbyggnadskontoret. Polis, politiker och byråkrater däremot beviljar och utfärdar själva dom tillstånd man i undantagsfall kan behöva men i allmänhet får dom göra precis som dom vill och då behövs det ju inte alls. Och över alltihopa skiner Arne Paulsson som det lokala solsystemets maliciösa centralkropp.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 1 januari, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: