Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #98

SD går kraftigt bakåt!

Världen: Det är organiserat våld i toppen som skapar individuellt våld i botten.

Den senaste amerikanska skolmassakern i Newtown är verkligen fruktansvärd. USA har en mycket våldsam historia och en mycket liberal vapenlagstiftning. När Michael Moore diskuterade massakern i Columbine i en av sina dokumentärer vågade han också peka på den aggressiva, beväpnade individualismen som är starkare i USA än i grannländerna och i resten av världen.

Det går kanske inte att utrota all aggressivitet, men det går absolut att omöjliggöra krig, massmord och skolmassakrer. Då får man först ta itu med det statliga, institutionella våldet.  ”Det är organiserat våld i toppen som skapar individuellt våld i botten”, har Emma Goldman sagt. Och det gäller än idag, överallt. Våld är också uttryck för konflikter, rationella eller irrationella. Löser vi motsättningen arbete-kapital och motsättningen ledare-ledda så har vi ett par orsaker mindre.

Al-Assads regim i Syrien är nära ett sammanbrott. Nordkorea har sänt upp en satellit. Om folket fått bestämma hade det varit fred i Syrien och mat i stället för rymdäventyr i Nordkorea. ”Herrar utan slavar” skrev jag i förra krönikan och det gäller fortfarande som allmän rekommendation.

anarchonaut2

Sverige: Snusförnuft

Sverige har 119 miljardärer år 2012, 11 fler än förra året. Det visar Veckans Affärers årliga lista. Miljardärerna har en sammanlagd förmögenhet på 1 300 miljarder kronor, vilket motsvarar nära 40 procent av Sveriges BNP. Man påminns om ett citat av Jackson, Holbrook:

”Det finns två klasser i samhället: de som får mer än de förtjänar och de som förtjänar mer än de får”.

Du och jag och de flesta vanliga människor tillhör den ena klassen, den f.d. nazisten Ingvar Kamprad med sina 500 miljarder tillhör den andra. Och varför är det så? Lyssna på Big Bill Haywood:
”För varje dollar chefen får och inte arbetar för så arbetade en av oss för en dollar och fick den inte. För varje dollar chefen fick för att han inte arbetade så arbetade vi för en dollar som vi inte fick”.

Så ligger det till. Ska vi ändra på det, kanske?

Still not lovin’ the police, del 5

Polisen och f.d. Robinson-vinnaren Martin Mellin har välvilligt delat med sig av sin syn på invandrare. ”Om man begår TVÅ snatterier så skickas man tillbaka, oavsett om det är fängelse och tortyr som väntar.” Han skriver faktiskt så. Tyvärr är detta inte ett undantag inom poliskåren; det är ungefär så här det ser ut generellt. Varför gör man inte sig av med alla dessa rasister? Jo då är risken att inga blir kvar; inom polisen, liksom inom SD. Men hade det inte varit bättre så, egentligen?

Utvisa dom från Sverige allihop, sen kan dom försöka få asyl här.

Sverige har haft fred i 250 år, längre än något annat land på jorden. Men handelsminister Ewa Björling (m) talar nu i Bryssel om att ”Sverige är redo för ett fullskaligt ‘krig’ mot EU om det svenska snusets framtid”. Se där en fråga att gå i krig för; det gäller att behålla proportionerna. Men visst borde snuset få vara kvar; det är betydligt mindre farligt än rökning. Och krig är betydligt farligare än så. Man kan få fredspriset.

snusMalmö/Lund

Studenter som tröttnat på bostadsbristen i Lund bygger nu igloos åt sig. Men kan detta anses vara en långsiktig lösning? Låter som om Byggnadsnämnden vore inblandad.

Vi tror på ett liv efter jul

”Glad musik på yttersta dagen” finns det ett musikstycke som heter. Tro inte på maya_cartoonundergångsprofeterna. Går vi under är det kapitalismens fel, inte ditt och mitt, och några övernaturliga katastrofer utöver den ständigt pågående kommer inte att inträffa. I varje djupare lågkonjunktur tar sig oron för privatekonomin sådana här kosmiska uttryck. Eller så kan det handla om årtalsmagi; både år 1000 och år 2000 blomstrade milleniaristiska rörelser.

Mayakalendern har inget slut varken 2012 eller senare, det är ett missförstånd. Den är nämligen cyklisk. Själv ser jag ljust på framtiden: om tjugo år har Arbetarråden tagit makten och Sverige blivit koldioxidneutralt. Jorden går inte under för att kapitalismen gör det. Tvärtom. Först då kan vi börja leva.

SD går kraftigt bakåt!

Jag brukar försöka runda av med glada nyheter, och här kommer den första: Svenska pojkar är snällast av alla i jämförda länder. Jämställdhetsarbetet verkar ha givit resultat. Källa:  Boys’ and Girls’ Relational and Physical Aggression in Nine Countries. Aggressive Behavior, Vol. 38, s. 298-308, 2012 (Forskning.se). Och här kommer nästa: SD går kraftigt bakåt! Järnrörsskandalen sätter först nu (17/12) sina spår i väljar­opinionen. Sverigedemokraterna backar för första gången sen i maj i Aftonbladet/United Minds. Sedan förra undersökningen backar partiet med 1,5 procentenheter. Det tar sig, sa pyromanen.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 13 december, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: