Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #86

Världen

Det ser ut som om Obama skulle vinna presidentvalet, vilket vore det minst dåliga för USA och därmed för världen. Utifrån mycket låga anspråk. Fantastiskt att han fått så mycket kritik för att äntligen gett folket den sjukförsäkring som de flesta andra länder redan har. Men det är en vecka kvar och George Bush kom ju till makten genom valfusk så man vet aldrig. Och den som vinner valet är alltid kapitalet.

Sverige

”Året 2011 var 34 039 personer i Sverige hemlösa, och utöver den siffran har vi ett mörkertal som är ännu större med EU-migranter och papperslösa” skriver Gina Dirawi i AB. Lösningen är att lagstifta om ”Bostad först”. Det projektet har avskaffat hemlösheten helt där det tillämpats. Högern stretar förstås emot, men detta är den enda rimliga och humana åtgärden. Bostad är en mänsklig rättighet, liksom mat och arbete. Hur kan det komma sig att de omskrutna mänskliga rättigheterna i praktiken bara gäller för dom rika? Så länge dom inte är ovillkorliga för alla finns dom inte, och ingen privat välgörenhet ändrar på det.

Konsten

”Den politiska, socialkritiska samtidskonsten – undersökande, dokumentär, relationell och konceptuell – växte sig stor strax efter den förra finanskrisen under 1990-talets första år och har sedan dess haft en stark ställning”, skrev Ulrika Stahre i AB 2009 och den trenden har fortsatt vilket är glädjande. Men graffitikonsten motarbetas tyvärr fortfarande på vissa håll trots att den är en vital del av yttrandefriheten. De enda huvudstäderna i Europa som har nolltolerans mot graffiti är Stockholm och Minsk (Vitryssland). Vilket är både talande och … en aningens aning pinsamt (svt.se).

Malmö/Lund

”Ny svensk kärnkraft är mer än välkommet” påstår Mats Skogkär på Sydsvenskans impopulära ledarsida. I själva verket beslutades det i folkomröstningen 1980 att kärnkraften skulle vara helt avvecklad vid det här laget. Detta har politikerna gång på gång under årens lopp saboterat tvärs emot folkviljan, senast genom en lagändring över våra huvuden. Vilket särskilt efter Fukushima-katastrofen framstår som både livsfarligt och moraliskt ovälkommet. Kan Tyskland avskaffa så kan naturligtvis Sverige också. Varken kärnkraften eller Skogkärs illa formulerade tokliberalism har någon framtid och ingen kommer heller att sakna dom när dom en gång upplösts i historiens dimbankar.

Professorn i parapsykologi vid Lunds universitet har utsatts för onyanserade och okunniga påhopp på sistone av personer som inte satt sig in i området (SvD 31/10).  Det är lätt att raljera om något man inte förstår, men då riskerar man också att göra sig själv löjlig.

Professor Cardeña svarar sina kritiker med artikeln ”Starkt statistiskt stöd för parapsykologi”  i  SvD 1/11: ”Vetenskaplig forskning i psi kräver specialiserad kunskap om området. Kritiker från andra områden kan därför missförstå både forskningsdesign och de frågor som vi sökte svar på. Psi är inte ‘övernaturligt’. Många människor tycker sig ha varit med om ‘oförklarliga’ händelser som kan beskrivas som parapsykologiska upplevelser, så det är viktigt att universiteten undersöker dem vetenskapligt, snarare än att avfärda dem som irrationella eller ovetenskapliga.”

Parapsykologi är en underavdelning till psykologi som visat sig mycket lovande. Kritiken gäller inte dess undersökningsmetoder utan verkar vara grundad i fördomar om vad vetenskaplig forskning skall och inte skall behandla. Man borde kräva av kritikerna att de åtminstone läst Irwing/Watt: An Introduction to Parapsychology. McFarland 2007, som används i grundkursen. Ingen som läst och förstått den texten kan tvivla på den parapsykologiska forskningens berättigande.

Övrigt

För övrigt anser jag att minkfarmerna skall förbjudas så snart som möjligt.

Uppdateringar har gjorts på Lundabohemerna, Det radikala Lund och på 100 målningar. Här kommer de två senaste: Moksha och Valborg. Jag längtar redan till våren.

Love Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 31 oktober, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: