Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #77

Gangnam Style på alla nivåer

Världen

* 100 000 människor inklusive ett stort svart block demonstrerade nyligen i Athen mot nedskärningar.

* Antimuslimcirkusen rullar vidare med usla youtubefilmer och enfaldiga karikatyrer.

* Sydkoreanske rapparen PSY har begåvat youtube med den svulstiga dansplågan ”Gangnam Style”, något en flashmob på Sergels Torg nyligen visade upp. En flashmob på Östermalm hade också passat bra – egentligen är dansen en parodi på den nyrika och smaklösa livsstilen i Gangnamdistriktet i Söul.

Sverige

Stefan Löfven presenterar den socialdemokratiska politiken som en ”affärsplan”. – En positionsförflyttning leder till intern debatt, men det är bara bra, för då uppfattar väljarna att vi verkligen har förflyttat oss politiskt, säger en högersosse. Förflyttning åt höger, alltså. Om (s) fortsätter åt höger och (m) åt vänster bör dom snart kunna mötas på mitten och därefter byta plats. Och så vidare, varv efter varv,  tills dom inte själva kan skilja på (s) och (m). Väljarnas förvirring lär om möjligt bli ännu större.

Finns det ett allmänintresse i att behålla rasism i barnböcker? Ja tydligen, efter Kulturhusets helomvändning angående ”Tintin i Kongo”. Det går inte att rensa i detta träsk eftersom rasism i barnböcker ”är så vanligt”. Konstigt argument kan tyckas, men Sverigedemokraterna jublar antagligen.

Ett (m)-kommunalråd har låtit skattebetalarna i Hörby stå för en heroiserande oljemålning av honom själv som romersk legionär. Uppemot en miljon kostade denna målning som ska pryda Stadshuset.  I Vellinge har ”borgmästaren” Göran Holm framställt sig som en kung till häst. Och i Landskrona har nyliberalen Torkil Strandberg (fp) sitt eget kejsardöme. Megalomani kallas det, en alltmer vanlig diagnos i dessa kretsar. Gangnam Style.

Nästan 48 000 personer i åldrarna 20–64 år hade över en miljon kronor i sammanräknad förvärvsinkomst under 2011, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Av dem var 83 procent män. Danderyd är kommunen med störst andel miljoninkomsttagare, mer än var tionde person, berättar AB. Miljonärerna är fler än någonsin, samtidigt som sjukvård och andra offentliga finanser går på knäna. Antalet uteliggare är också fler än någonsin. Det kan man kalla för ”en affärsplan” – á la Gangnam Style.

Malmö/Lund

I Sydsvenskan höjer Mats Skogkär ännu en gång antifeministen Per Ström till skyarna. Två testosteronstinna högerhaverister har här hittat varandra. ”Feministerna är ute och cyklar!” hojtar dom i kör. Man påminns om det gamla visdomsordet ”en kvinna utan man är som en fisk utan cykel.”

Från mitt staffli

Jag har uppdaterat artiklar som ”Lundabohemerna”, ”Parapsykologiska personligheter”, ”Färgupplevelser” och en del annat som har höga besökssiffror. Tack till Kenneth för tipset om Klubb Kashban! Citaten om ”Makt och motstånd” har jag alfabetiserat efter författarnamn. ”ABC för autonoma”, ”Betydelsen av 30 november” och ”Graffitins pionjärer” är också mycket välbesökta, och det bugar vi för. Här kommer så en ny målning: ”Finanskrisen”. Gangnam Style.

Till sist ett tips om du är i Stockholm senare i höst. 23-25 november: Gratis grundkurs i politisk aktivism hos www.planka.nu !

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 september, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: