Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #75

Krönika #75

Sancta simplicitas

Världen

”Om jag inte hade fått måla hade jag inte stått ut. Jag hade blivit förtvivlad i hjärtat”, säger Yayoi Kusama, 82 som numera är världsberömd för sina maniska prickmålningar, intensiva produktion och stora format. Ja så är det: konst räddar liv. Gör en bildsökning med Yayoi Kusama på google och du kommer att bli på gott humör.

Etiopiensvenskarna Johan och Martin är frisläppta trots Carl Bildts knäpptysta diplomati. Regimen visar storsint sitt nådelika ansikte och hoppas därmed stärka sin image. Men Dawit Isaak då? Ännu mer innehållsrik tystnad får man förmoda är svaret.

Sverige

Dagens Nyheter förbjuder ordet ”hen” (istället för honom/henne) i sina artiklar. Vore det inte bättre att förbjuda ojämställdhet, sexism och diskriminering i stället för att förbjuda ord?

Mellan ett och två dödsfall om dagen inträffar bland opiatmissbrukare i Sverige, och en bidragande orsak är den dogmatiska narkotikapolitiken. ”Det är dags att lyssna på dem som själva berörs av narkotikapolitiken. Det är dags att anslå de resurser som behövs för att rädda människoliv. Det är dags att börja se opiatberoende som en sjukdom och inte som ett brott” skriver Daniel Wiklander i Arbetaren.

Här kommer en musikhälsning från Ojnareskogen, vars öde ännu är ovisst. Glöm dom inte – deras kamp är vår kamp!

Jag tar mig för pannan när jag läser Astrid Bomans /SKP senaste groda 7/9. Ett blogginlägg om Säpos excesser, ett beteende ”som endast en anarkist kan drömma om”. Att exemplifiera Säpos svindlerier med att ”så gör anarkister” och vice versa är ett svårslaget bottenrekord att lägga till alla de debila jämförelser KP och högerpressen vanligen brukar använda. Astrid har inte den minsta aning om vad anarkismen står för politiskt och detta delar hon generöst med sig av. Man tycker att det bör vara viss skillnad på att myndigheterna instiftar och tolkar klasslagarna hej vilt till sin fördel och på att gräsrötterna kritiserar och utmanar dessa, men sådana subtiliteter uppfattar inte Astrid Boman. När revolutionen omsider anländer till Sverige kommer Astrid att söka polistillstånd så att hon inte gör något olagligt, det vill säga anarkistiskt. Jag har nu slutat läsa denna konstiga och förvirrade blogg. Den stimulerar inte mitt intellekt utan bara mina vomeringsreflexer. Hur SKP kan tro att den gynnar deras sak är verkligen en gåta — enligt alla jag talat med både inom och utom SKP förhåller det sig precis tvärtom.

Dagens citat: ”Bara två saker är oändliga – universum och den mänskliga dumheten”.– Albert Einstein

Vi har tidigare skrivit om den helt onödiga och plågsamma seden omskärelse av småpojkar. Men Sverige’demokraterna’ går ännu ett steg längre i fel riktning. ”Sverigedemokrat vill kastrera pojkar”, läser vi i DN 11/9. Det är Ronny Karlsson (SD) som framlägger detta förslag i samband med ett rättsfall där alla inblandade är  minderåriga. ”Och det står jag för” tillägger han. Ingenting förvånar längre från det hållet. Sancta simplicitas. Dumheten firar ständigt nya triumfer.

Malmö/Lund

Så något mera positivt. Den 15/9 är det Kulturnatt i Lund som vanligt, och India Däck Bokcafé (Stora Algatan 3, bakom Kulturen) har öppet hus 19.00-24.00. Konst & Politik hänger sina senaste målningar då, och allmänheten är välkommen till vernissagen!

Senaste uppdateringen på denna blogg är artikeln ”Parapsykologiska personligheter”.

Love, Peace & Understanding – anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 11 september, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: