Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #74

Alla träd är allas träd!

Världen

Presidentvalskampanjen pågår i USA. Michelle Obama talade ”om hur viktigt det är att den som arbetar hårt också har möjlighet att förverkliga den amerikanska drömmen”. Jag kommer osökt att tänka på författaren Sven Wernströms korta konstaterande: ”Man blir inte rik på eget arbete, bara på andras”.

Sverige

Utvisningen av den 15-årige traumatiserade pojken från Afghanistan ställs in, tack och lov. Men varför ska migrationspolitiken bestå av ständiga brandkårsutryckningar i det ena fallet mer groteskt än det andra? Vore det inte mindre plågsamt att utvisa alla rasister och låta alla asylsökande stanna? Eller åtminstone att återgå till ”en human flyktingpolitik”, om ni nu minns vad det var för något. Vi hade en sån någon gång i den grå forntidens töcken. Tror jag. Det känns i alla fall avlägset. Kanske var det dom vita bussarna med krigsoffer från Tyskland som kom till Lund 1945 jag tänkte på…

Motorsågsmassakern i Malmö skjuts upp. Trädfällningen på Sorgenfriskolans skolgård blir inte av. Protesterna från hundratals föräldrar och barn under torsdagskvällen blev för starka. (Foto: courtesy Skd). Föräldrar och barn gjorde gemensam sak och protesterade, en miljöpartist i kommunen insåg allvaret och trädfällningen stoppades. Ännu en skog räddad tack vare allmänhetens rådiga ingripande! Samtidigt räddar man den mikroskopiskt lilla rest av demokrati som myndigheterna inte redan avskaffat på administrativ väg. Och vad tror ni det planerades i stället för de tretton lindarna? Jo – en konstgräsbana! Plast i stället för levande natur. Men detta stoppades lyckligtvis, den här gången åtminstone. Samtidigt visar det hur svag allmänhetens rättsliga ställning är när det gäller myndighetsbeslut. Det ska ske samråd med de berörda, men det hade man ”glömt” i detta fall och det är tydligen ren tur om det blir så. Det påminner inte så litet om Kjell Alinge/Janne Forsell  i den berömda sketchen ”Jag har rätt och ni har fel. Påbud från Byråkratpölsebyrån”. Gick i radion som ”Hemma hos. Kulturfunk från de befriade områdena” i P3 1971-1976 och finns även på cd. En höjdpunkt i svensk humorhistoria.

Hur det går på Gotland med Ojnareskogen lär vi få vänta på besked om ett tag till. Inga träd fälls just nu i avvaktan på HD:s beslut, som ska komma ”inom fem veckor”. Det verkar inte vara bråttom, men hela processen bakom har tagit flera år. Vad är problemet? Hela Gotland består av kalk – varför då välja ut ett Natura-2000-område med 300 rödlistade arter? Jo problemet är girighet och inget annat; naturskydd och kapitalism är helt enkelt inte kompatibla.

Konståret 2012

Här kommer lite konstnärlig name-dropping 2012, utöver de konstnärer jag nämnt i tidigare krönikor. Aftonbladets kultursida har många bra konstrecensioner (möjligtvis med reservation för Fredrik Svensks alster) men så har det också varit många intressanta utställningar detta år och denna sommar. Den politiska konsten fortsätter att undersöka och kommentera. Några utställningar har gällt Marcel Duchamp vs. Picasso, CIA:s konstimperialism under kalla kriget, Isodore Isou som skapade lettrismen, Saburu Murakami som sprang tvärs igenom sina dukar, när han inte besköt dom med kanon… Den vänsterpolitiska occupy-konstbiennalen i Berlin som hyllade OWS.  August Strindbergs expressiva palettknivsmåleri. Gerard Nordström och Fransisco Goya om krigets fasor – inte bara Vietnam utan också Utöya gör denna konst alltid aktuell. Vilks får numera sin beskärda del inte i utställningar utan i mer dubiösa sammanhang, och Åsa Lindeborg pulvriserar denne posör både argt och habilt än här än där. Snickare bliv vid din drivved vill man vädja – mer sverigedemokratiska dumheter kan konstvärlden inte för tillfället absorbera. Till årets konstnär vill Konst & Politik utnämna Karl Fredrik Mattson med sitt ”Kungaexperiment”, som just redovisats offentligt på en konstmässa.

http://www.aftonbladet.se/kultur/konst

Malmö/Lund

Förutom skolbarnens seger över trädhatarna i Malmö har det inte hänt så mycket här i detta Söderns ljuva slättlandskap. Ett tecken på det kan vara att en fluga i pizzan (!) i Lund görs till nyhet – i alla fall i Kvällsposten. Stort reportage med den aktuella pizzan i närbild.

Det finns 16 vårdplatser på Palliativa enheten i Lund, som invigdes igår. Men maximalt åtta patienter får flytta in idag. Fler räcker anslagen inte till(!) Planering i vården borde kanske införas? Bara en stilla reflexion. Apotekens verksamhet borde också planeras — man saknar ofta livsviktiga mediciner och i stället säljer man allt möjligt krimskrams från smink till godis. För att ytterligare öka den heliga valfriheten och konkurrensen har dom alla fått fantasifulla namn typ Apoteket Blindtarmen. Namnet Apoteket Slutsålt är ännu inte upptaget.

För att nu inte nämna planering och rättvis fördelning i hela samhällsekonomin. Det ser vi fram emot att vi får, ju förr dess bättre!

Love, Peace & Understanding – anarchy is order

16 kommentarer på “Krönika #74

 1. H
  9 september, 2012

  Tack för bra konsttips om Boris M och Sven Harry, intressant men de går alltså inte att se längre? Jag var nyligen på Moderna museet i Sthlm. Fick påminnelse om vem min favoritkonstnär är: Dick Bengtsson. Hurra! Hak-kors inritade i svenska naturbilder,,, som berättar var vi har våra rötter. Jag har f.ö. också en anarkistisk blogg. MVH H artstruck.blogg.se

  Gilla

  • Konst & Politik
   11 september, 2012

   Hej Artstruck – soft att du läser min blogg.Ja, Dick Bengtsson är fantastisk med sin antikonst-konst.Säkert den målare som flest andra svenska målare beundrar.Jag ska genast titta in på din sida. Ha det bra!

   Gilla

 2. H
  14 september, 2012

  Ja han är cool. Denna konstnärinna ska också va fantastisk: http://en.aiff.gr/article.asp?catid=28176&subid=2&pubid=15345320 -För övrigt -kul att du länkar till Salka Sandens blogg, den var bra, vi umgicks en gång i tiden.

  Gilla

  • Konst & Politik
   14 september, 2012

   Vilket klipp! Hon är på riktigt. Tillbaka till den avskalade upplevelsen av att vara människa… På tvärs med alienationen. Du har en mycket sofistikerad konstsmak, H. själv har jag drunknat i det rena måleriet. Det tar lyckligtvis aldrig slut.

   Gilla

  • Konst & Politik
   14 september, 2012

   Vilket klipp! Hon r p riktigt. Tillbaka till den avskalade upplevelsen av att vara mnniska…p tvrs med alienationen. Sjlv har jag drunknat i det rena mleriet, det tar lyckligtvis aldrig slut. Salka ja, jag blev s glad och imponerad av hennes debutbok ”Deltagnget”. Och jag ville se henne som redaktr p Arbetaren…sen blev det s. Hennes artiklar r som tunga orgelackord. Hon tittade in p India Dck Bokcaf hr i Lund med man och dotter fr bara ngra veckor sen.

   Gilla

   • H
    14 september, 2012

    När jag googlade realister hittade jag Joakim Johansson i Karlstad, har skymtat tidigare i en recension,,, Skulle vilja se.
    Aha, boken Deltagänget, ja den var fantastisk,,, (Jag är faktiskt med som en karaktär i den boken. Tror det var Bella jag kallades men hittar ej boken nu så kan tyvärr inte kolla upp.)
    Ok, tack för tips, ska kolla upp. Aha, hur kom det sig att Universitetet hade råd med den tavlan? Låter för bra för att vara sant(eller var den en reproduktion?)
    Jag har en riktigt cool målning som en vän har gjort. Kan publicera på min blogg om ett tag. Obama och Reinfeldt,, av konstnären Stefan Loå.

    Gilla

   • Konst & Politik
    14 september, 2012

    Ja bara kr hrt! Love & Light, Staffan

    Gilla

   • Konst & Politik
    28 april, 2013

    Hej artstruck. Så du var i Borgen med Salka? Soft. Vill gärna se målningen av Stefan Loå! Och vad gillar Du Hilma af Klint? Är det inte fantastiskt att hennes konst hölls hemlig i 20 år efter hennes död och när tavlorna till sist visades, (först 1986 i Los Angeles, nu senast 2013 på Moderna i Sthlm) – så visar det sig att hon var världens första abstrakta konstnär redan 1906. Före Malevitj, Mondrian, Kandinsky och de andra, alla männen…

    Gilla

   • Helena
    29 april, 2013

    Hej! Ja intressant angående konsten och politiken 🙂 Här är Obama/ Reingfeldt med Stefan Loå, den är till salu vet jag, ska frakta den idag tillbaka till Stefan, jag har fått hyra den ett tag: http://www.slynglar.com/artdreams/reinfeldt1.html

    Jag var inte med på Borgen utan träffade Salka senare. Gillade henne direkt, klädd i rött från topp till tå med dreads i gult, rosa, grönt och blått och bodde i husvagn på Hissingen,,, Underbart snygg!!!

    Jaha visste inte att Hilma var pionjär,, otroligt. Hon ställdes ju ut här i Järna nyligen hos Antroposoferna, hennes konst appellerar ju till en hel del inom deras vetenskap.

    Har du kafe? Det låter kul. Ciao,

    Gilla

   • Konst & Politik
    29 april, 2013

    Skickar du jpeg:en?

    Gilla

   • Helena
    29 april, 2013

    ”Skickar du jpeg:en?” vilken då? 🙂

    Gilla

   • Konst & Politik
    29 april, 2013

    Ja alltså Stefan Loå menar jag…eller en länk?

    Gilla

 3. H
  14 september, 2012

  Ja, måleri är nästan bäst, det är underbart med stora målningar men har inte hittat rätt i samtidsmåleriet tror jag. Gillar Mamma Andersson och en del okända men längtar efter ngt ytterligare. Ola Billgren är nog min favorit hittills förresten. Så dokumentärt och melankoliskt att man blir rörd. En kvinna i ett funkisrum. Inget mer. Det räcker. Jag gråter.

  Gilla

  • Konst & Politik
   14 september, 2012

   Ola Billgren! ”Sommar”, ”Korridoren”…bilderna frn Klostergrden och han sista abstrakta, romantiska mlningar. Jag trffade honom nr jag jobbade p Rooseum. Det finns en mlning med en kvinna som sover p en blrutig tagelmadrass med en kopp te bredvid sig…den hade vi p vggen p Konstvetenskap i Universitetshuset. Nyligen gick jag ner mig i Odd Nerdrum, hans tekniska skicklighet…men hans svarta syn p mnskligheten delar jag inte. Jag vill att det ska vara romantiskt utan att bli banalt…Dante Gabriel Rossetti r vl p grnsen, och Kaspar David Friedrich…Vermeer…ja det tar aldrig slut. Konsten rddar liv.

   Gilla

 4. Helena
  30 april, 2013

  Ja, länken är där ovan i mitt inlägg 🙂 Hör av dig om du vill ha ngt mer angående Loå 🙂

  Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: