Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #73

Motstånd lönar sig!

Världen

Tusentals sydafrikanska gruvarbetare i vild strejk, säger Ekot. I en guldgruva nära Johannesburg i Sydafrika har 12 000 gruvarbetare lagt ner arbetet. Sedan i onsdags pågår vild strejk vid gruvan, som ägs av det börsnoterade storföretaget Gold Fields.
Enligt det sydafrikanska gruvarbetarförbundet National Union of Mineworkers, NUM, beror protesterna på flera brister i arbets- och anställningsvillkor.

Sverige

Avverkningen av Ojnareskogen är tills vidare inställd tack vare den lokala utomparlamentariska miljöaktivismen, vilket var en stor, glad och viktig delseger. Högsta Domstolen (HD) kan inhibera Nordkalks tillstånd men har hittills inte gjort det; man kommer med besked inom kort. Hoppas vi verkligen! Miljöminister Lena Ek slingrar sig i våldsamma

krumbukter i radions Studio Ett och trots att hon kan påverka situationen, som Gotlands landshövding tidigare gjort, väljer hon att vara passiv. Vilket naturligtvis gynnar miljöbovarna i Nordkalk. Eller ”Mordkalk” som folkloren döpt dom till. (Foto: courtesy Lasse Ahnell/SR Gotland).

Avverkningen av Ojnareskogen har alltså avstannat då skogsföretaget ”vill avvakta HD:s besked”.  Jonas Sjöstedt (v) välkomnar beslutet. ”Det är glädjande att avverkningen tillfälligt avbryts. Nu måste Lena Ek och regeringen ta sitt ansvar och skydda området så att inte avverkningen snart startar igen. Genom att peka ut området som ett Natura 2000-område kan de omedelbart ge Ojnareskogen ett bra skydd. Så länge området inte är skyddat är dess framtid mycket osäker”, säger Jonas Sjöstedt. Polisen avslutade sin insats under söndagen och har nu lämnat platsen.

Det ska bli intressant att följa utvecklingen. Motsättningarna är ovanligt tydliga: Staten och Kapitalet på ena sidan, människorna, djuren och naturen på den andra.

Svd har fått kontakt med upphovsmannen bakom den roliga enkronan. Tillverkningen visas i ett youtubeklipp och en medaljfirma har framställt den i ett begränsat antal exemplar. Den ”falska” sidan har sen passats in i ett urgröpt mynt med ena sidan kvar. Upphovsmannen säger att det är en konstnärlig provokation, och att ”kungahuset är också provocerande”. Helt rätt. Ett meningsfullt politiskt konstverk. Skulle gärna vilja ha en sådan enkrona själv. Här en trailer för ”Kungaexperimentet”.

En viss välkänd affärsman utpekas postumt som ny kandidat i den ständigt pågående såpan Vem mördade Olof Palme? Det där tror jag inte på. Baseball-ligan utreddes aldrig ordentligt eftersom alla känner alla inom ”kåren” och bland annat därför, kan jag tänka mig, går mördaren fri. Visst vore det bra med ett avslut, men det ska man inte hoppas för mycket på i denna historiens klantigaste polisutredning någonsin. Med tanke på hur Sverige har utvecklats efter 1986 är det uppenbart att det rörde sig om ett politiskt brott – som gjorde verkan.

Malmö/Lund

Anställningsstopp på grund av besparingar leder nu till att 20 vårdplatser försvinner  på akutdivisionen vid Sus, säger Radio Malmöhus. Det handlar om en avdelning i Malmö och en i Lund. Personalen befarar att väntetiderna på akuten blir längre.
På avdelningen i Lund, som stängs på måndag, vårdas främst äldre med kroniska sjukdomar.
– Jag tycker att det är beklagligt att man har kommit till de slutsatserna, att det här är den enda åtgärden för sparbetingen, säger Emmy Nilsson, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Anställ mer personal och utöka antalet vårdplatser så att de motsvarar behoven, säger vi. Ska det ”sparas” så gör det på chefsnivåernas löner, inte på äldre med kroniska sjukdomar!

Dagens citat:

“Jorden dör inte av sig själv – den blir mördad. Och människorna som utför mördandet har namn och adresser.”   – U. Utah Phillips

Konst & Politiks läsare tillönskas en lång och varm indiansommar med många vackra färger.

Love, Peace & Understanding  — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 3 september, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: