Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #72

Solidaritet med Gotland!

Världen

Just nu spänner Israel-Iran musklerna. Men det finns andra konflikter som inte alltid når ytan på nyhetsflödet.

Konflikten mellan Farc-gerillan och den colombianska staten är världens längsta nu pågående inbördeskrig. Farc-gerillan grundandes 1964, med avsikt att göra revolution för att få bukt med landets sociala orättvisor. Gerillan behärskar c:a 40% av territoriet med sina 18 000 beväpnade frihetskämpar. Dom är visserligen inte zapatister – vilket jag föredragit – men deras sak är ändå rättvis. Colombia räknas som det fjärde mest ojämlika landet i världen, 61 procent av jorden ägs av 0,4 procent av jordägarna och 50 procent av befolkningen lever i fattigdom. Den USA-stödda statsledningen är Latinamerikas sista högerdiktatur; om Uribe störtas kan hela Latinamerika bli socialistiskt. Rapporteringen från konflikten är vanligtvis mycket tendentiös, även i svenska medier. Men det finns undantag.

Läs mer: http://www.fria.nu/artikel/90704#ixzz25731gchZ

För den som har svårt att orientera sig i Syrienkonflikten diskuterar Stig Broqvist, fredsaktivist, och Håkan Blomqvist, Internationalen om ”Vänstern och Syrien” i nämnda tidning. En lika viktig som svår debatt.

http://www.internationalen.se/2012/08/debatt-vanstern-och-syrien

Sverige

Allt fler blir utan lön. Det blir allt vanligare att anställda inte får ut sin lön, visar en genomgång som Unionen har gjort, enligt SR Ekot. Fackförbundet drev under 2010 in lön åt medlemmar på ungefär 1 100 företag och 2011 var siffran 1 300 företag. I år väntas ännu fler drabbas; prognosen ligger på 1 400. Om utvecklingen håller i sig innebär det en ökning på 27 procent på två år. Flest företag som missköter sig finns inom industrin, på bemannings- och tjänsteföretag. Detta kommer inte som en överraskning för den som följt bemanningsföretagens förslumning och direkta kontakter med maffia och annan kriminalitet.

Detta är ett träsk som borde rensas upp, muddras och torrläggas för all framtid. Ett förbud borde kännas ganska självklart eftersom bemanningsföretagen nu bevisat för alla utom de mest förblindade moderaterna att de gör mera skada än nytta.

Sv.wikipedia: Bemanningsbranschens historia i Sverige:

1936 — Lag om förbud mot vinstdrivande arbetsförmedlingar
1942 — Även personaluthyrning omfattas av förbudet
1950 — Sverige antar ILO:s konvention 96
1993 — Avreglering av arbetsförmedlingsmonopolet
2000 — Centralt kollektivavtal för branschen
2011 — Bemanningsdirektivet genomförs

Malmö/Lund

160 personer anmälde sig via Facebook till en demo i Lund. På Stortorget manifesterade de under torsdagen sitt motstånd mot avverkningen av Ojnareskogen på norra Gotland. Kalkbrytningen hotar att irreparabelt förstöra ett oskattbart naturområde. Grundvattnet är i fara. Men opinionen växer över hela landet och lokala lantbrukare sluter upp på demonstranternas sida — och blockerar vägarna med sina traktorer! Århundradets värsta miljöskandal har den kallats och den måste bara stoppas.
www.facebook.com/ojnareskogen
http://ojnare.tumblr.com

EXTRA EXTRA!

Mellanskog har idag beslutat att avbryta den pågående avverkningen i Ojnareskogen skriver helagotland.se 1/9. Aktivister har kedjat fast sig vid maskinerna, Greenpeace har deltagit i protesterna och lantbrukare har blockerat vägar med sina traktorer. Polisen har gett upp. Protesterna blev för mycket. Entreprenören som skulle göra jobbet avbryter avverkningen för Nordkalks kalkbrott.

”Mellanskog har under en tid fört diskussioner med Nordkalk om att avvakta med fortsatt arbete i väntan på HDs utslag men inte fått gehör för detta. Mellanskog har därför själva valt att fatta beslut om att avbryta arbetet och flytta maskinerna till annat arbete under tiden”, skriver bolaget på sin hemsida. -Ett klokt och modigt beslut av Mellanskog, säger Alva Snis Sigtryggsson, Fältbiologernas distriktsordförande för Stockholm, Uppland och Gotland, i en kommentar till TT om den inställda avverkningen. -Helt fantastiskt. Det här känns som en delseger, jublar hon.-Det visar vilken påverkan det har att göra det som vi faktiskt har gjort.

Ett noll till miljöaktivisterna! Återstår bara för Nordkalk att öppet deklarera att de lämnar Ojnareskogen ifred och inställer sina planer på kalkbrytning. Gör som Konst & Politik – skriv på namninsamlingen! http://www.avaaz.org/en/petition

Lundapolisen kritiseras för tortyrliknande metoder i arresten, skriver Skd 30/8. Med hjälp av en stereo med högt uppskruvad volym försökte arrestpersonal i Lund förhindra samtal mellan två frihetsberövade. Metoden, som användes i åtta till tio timmar, kritiseras av justitiekanslern (JK). Man märker inspirationen från Guantanamo. Skrämmande.

Men det händer roliga saker i vår landsända också. I Malmö har inte mindre än tre ”hemliga kalas” nyligen genomförts, en blandning av gatufester och rave-partyn som med kort varsel samlat minst 2000 personer! Läs mer på Motkraft:

http://motkraft.net/2012/08/30/malmo-de-tre-hemliga-kalasen-som-tog-tillbaka-malmo/
Från mitt staffli

Den lilla stilla glädje jag själv kan åstadkomma i kontrast till världshändelserna: en ny målning som heter ”Kreativa gener”.

Sköt om er, kära läsare av Konst & Politik!

En kommentar på “Krönika #72

  1. Pingback: Greenpeace har kedjat fast sig vid maskinerna i Ojnareskogen | Nemokrati

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 31 augusti, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: