Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #71

Att förverkliga en dröm

Världen

Två medlemmar av det regimkritiska punkbandet Pussy Riot har lämnat Ryssland, uppger maken till en av de tre bandmedlemmar som nyligen dömdes till två års fängelse för att ha framfört en protestsång i Frälsarkatedralen i Moskva. De två bandmedlemmarna, som också deltog i aktionen, lämnade landet efter att polis förra veckan meddelat att fler bandmedlemmar eftersöks, meddelar maken. Totalt har gruppen mellan 12 och 14 medlemmar, de tre dömda väntas överklaga nästa vecka. (SDS). Pussy Riot vi älskar er!

Sverige

Stefan Löfven kan inte säga klart nej till vinst i vården. Men vårduppdraget gäller patienternas behov, inget annat ska vi ha det till. Och det borde gälla på alla samhällets områden – behoven ska styra, inte profiten. En socialdemokrat 1890-1910 hade aldrig kompromissat på den punkten. Men det var nästan lika länge sedan SAP drev en aktiv fördelningspolitik för ekonomisk demokrati. Full sysselsättning ska det emellertid bli. Och det verkar ju bra. För en gångs skull citerar jag Astrid Boman: ”Han får söka rätt på sin bortslarvade vänstersko annars förblir hans goda föresatser bara ord och ingenting mer”. Men när hon tror att han ”ska förverkliga våra drömmar” måste jag infoga en varning: det kommer inte att hända. Det måste vi göra själva, tillsammans i självständig och militant kamp.

Om hela prekariatet tågar upp till Riksdagshuset och vänligt men bestämt kastar ut pamparna och inför folkstyre, då kan vi förverkliga våra drömmar men knappast förr. Så här kan det gå till. Först antar stormötet på Sergels torg en ny grundlag och konstitution, som exempelvis kan låta något i denna stil.

”All offentlig makt utövas direkt av folket. Det svenska folkstyret bygger på fri åsiktsbildning, självförvaltning genom arbetarråd och direktdemokrati utan stat och kapitalism. Det förverkligas genom ett frihetligt socialistiskt samhällsskick och genom fria federerade kommuner. Den offentliga makten utövas uteslutande med folkets direkta inflytande. Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad:
1. Arbete, mat, bostad, sjukvård, medicin, barn- och äldreomsorg, utbildning och pension utan kostnad och i samhällets regi.
2. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor,
3. informationsfrihet: frihet att inhämta och mottaga upplysningar samt att i övrigt taga del av andras yttranden,
4. mötesfrihet: frihet att anordna och bevista sammankomst för upplysning, meningsyttring eller annat liknande syfte eller för framförande av konstnärligt verk,
5. demonstrationsfrihet: frihet att anordna och deltaga i demonstration på allmän plats,
6. föreningsfrihet: frihet att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften som inte är kontrarevolutionära, fascistiska eller rasistiska.
7. religionsfrihet: frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion.
Denna konstitution, antagen i direktdemokratisk ordning och senare bekräftad i återkommande folkomröstningar, upphäver alla tidigare grundlagar med omedelbar verkan.”

Ja det var bara ett förslag. Sen revolutionära arbetarråd, bonderåd och soldatråd bildats på samtliga arbetsplatser, bostadsområden, kaserner och departement väljer dessa när som helst avsättbara delegater till de federerade arbetarrådens centralförsamling som tar över  ekonomin och politiken i landet på sitt första möte och fördelar den till arbetarråden.  Alla politiker och chefer avskaffas och sätts på Komvux för politisk omskolning. Alla beslut som tas kommer i fortsättningen att vara direktdemokratiska med hela folkets aktiva medverkan. ”Om alla styr finns inga styrda och därmed ingen Stat”, sa Bakunin. Och givetvis kommer det mesta att vara gratis.

Detta är den flexibla frihetligt socialistiska modellen. Orealistiskt, suckar leninistpessimisterna, men jag tror nog dom misstar sig. Författaren Sven Wernström har skildrat ett annat trovärdigt scenario i sin bok ”Mannen på tåget”, 1971 (nyutgåva Murbruk förlag 2009). ”En dag har den svenska arbetarklassen fått nog. Anställda tar över sina arbetsplatser, hus som står tomma ockuperas och eleverna tar makten på skolorna. På tunnelbanor och bussar börjar folk åka gratis”, presenteras boken. Läs den! Och var beredd. Förr eller senare ockuperar vi igen, och då ockuperar vi allt.

70 poliser har flyttats från Stockholm till Gotland för att skydda den onödiga och miljöskadliga kalkbrytningen mitt i ett naturskyddat område. Demonstranterna ska hållas borta från Kapitalets rovdrift och det är vad våldsmonopolet brukar användas till – helt logiskt men också helt omoraliskt. ”Först maten, sen moralen” som redan de gamla moderaterna brukade säga.

Detta gäller också Säpo, som på skattebetalarnas bekostnad just haft ett James Bond-party för sina hemliga agenter som kostade 6 miljoner (!). Vi har aldrig hört talas om en dyrare personalfest för en mer onödig personal.

Staten köper nya stridsflygplan för miljarders miljarder. Mot vilket land ska dom användas? Vitryssland? Ecuador? Carl Bildt gnuggar händerna. Eller ska vi ha dom att glassa med på våra gemensamma militärövningar med USA? Kanske dom bara är en present till Saudiarabiens superdemokratiska kungahus? Så att vi kan sälja demokratiska vapen till demokratiska krig och därmed behålla vår humana krigsindustri….

Malmö/Lund

Lunds skattebetalare riskerar en ny mångmiljonsmäll i Klostergårdsaffären. Och fastighetsmogulen Arne Paulsson gör ännu ett klipp utöver de 140 miljoner han kammade hem i vintras. Kommunens skambud till bostadsrättsföreningen blir en vinst för Paulsson, meddelar Skd. Arne Paulsson är Lunds J.P. Morgan. Vore det inte billigare för Lund med en enkel biljett tillbaka till Österrike? Och låt Byggnadsnämnden följa med.

Lund, det är jag. Foto courtesy Anna Bank.

2 kommentarer på “Krönika #71

  1. Joanna
    17 september, 2012

    Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging
    for? you made blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, as well as the content!

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: