Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #69

Wikileaks, Pussy Riot och de svenska rättsskandalerna.

Världen

DN rapporterar från Julian Assanges tal på Ecuadors ambassads balkong på söndagen 15.30 inför en stor skara anhängare. ”USA måste avsluta sin häxjakt på Wikileaks, vår stab och våra anhängare”, sa Wikileaksgrundaren bland annat. Assange talade länge om hur journalister, tidningar och andra måste kunna undersöka ”brott som har begåtts av dem som har makt” och att detta inte skulle straffas. Han talade om en värld där journalister hukar under hotet av att åtalas för det de skriver och riktade också en särskild uppmaning till USA om att släppa Bradley Manning, soldaten som greps i maj 2010 misstänkt för att ha läckt hemlig information till Wikileaks och som suttit fängslad i  två år utan rättegång. ”Om Bradley Manning har gjort det han anklagas för då är han ett exempel för oss alla, han är en hjälte och en av världens främsta politiska fångar. Nu måste han släppas”.

Till sist uppmanade Assange alla att fortsätta arbetet med att kämpa mot dem som motarbetar Wikileaks arbete: ”Det finns en enighet bland dem som förtrycker, det måste även finnas en fullständig enighet när vi besvarar detta”. Julian Assange tackade folket i USA, Storbritannien, Sverige och Australien ”som försvarat mig när inte deras regering gjort det”. Han tackade även elva latinamerikanska länder, Wikileaks-personalen, sajtens källor, sin familj och personalen på Ecuadors ambassad, landets president och folk. (DN)

Sympatiaktioner för Pussy Riot – vilka nyss dömts till två års fängelse för att ha demonstrerat sina åsikter om Putin och den ortodoxa kyrkan – har förekommit över hela världen. I Marseille arresterade polisen anhängare som iklädda rosa balaclavor – liksom den ryska gruppen – påstods bryta mot burkaförbudet som f. franske presidenten Sarkozy införde 2009. (SVT).

Sverige

LO-tidningen Arbetets politiske redaktör Martin Klepke kommenterar också dessa incidenter. ”Händelserna är rättsskandaler och ska fördömas. Men när vi svenskar väl har konstaterat det så finns många, många skäl att se över hur vår egen rättsstat fungerar.” Han nämner bl.a. Göteborgshändelserna 2001 och de orimligt stränga straffen som följde på dessa. Åsa Lindeborg i AB 21/8  fortsätter: ”Quick, Osmo Vallo, IB, Catrin de Costa, ‘Egyptensvenskarna’ – vi är fenomenala på att mörklägga eller släta över rättskandaler”.

Bordellhärvan 1976-77 är fortfarande olöst. Och Palmemordets ”utredning” 1986 och flera decennier framåt inte att förglömma, den största skandalen av alla sedan Vilhelm Moberg på sin tid började undersöka den svenska rättsrötan. Christer Pettersson hade inget motiv, men det hade Basebolligan. Dess ledare Anti Avsan sitter numera som moderat riksdagsman i Stockholm och låtsas som det regnar. När Carl Bildt, som jagade UFO:s (Unidentified Floating Objects) i Stockhoms skärgård 1980 – yrar om ”det svenska rättssamhället” tror han inte på det själv och det gör inte vi heller. Däremot ska man inte falla för frestelsen att förlora sig i rättshaverism eller konspirationsteorier. Det räcker med att lugnt och konsekvent fortsätta att kräva rättvisa. Social och juridisk rättvisa är nämligen oupplösligt förenade.

SvD skriver att också Amnesty fördömde domen mot Pussy Riot. Lise Bergh, generalsekreterare för Amnesty internationals svenska sektion, säger att den är en skam för Rysslands rättsväsende. ”Vi ser domen som politiskt motiverad och betraktar dem som samvetsfångar. Vi kräver att de ska släppas omedelbart”, säger hon. Lise Bergh säger också att det är anmärkningsvärt att både kyrkan och höga politiker uttalat sig om utfallet redan före domen och att rättsprocessen inte varit korrekt. ”Men regimen skjuter sig i foten om de tror att domen kommer att kunna stoppa oppositionen”  (SvD). Pussy Riot kommer inte att ansöka om ”nåd”. ”Det är Putin och kyrkan som borde be oss och er alla om nåd”, kommenterar dom. Tuffa tjejer! Vi kan bara instämma.

Malmö/Lund

Den legendariska Lundasamlingen har nu flyttats från Ekska Huset till Stadsbibliotekets lokaler. Orsaken var mögel. Ekska huset har övertagits av kommunala Överförmyndarnämnden (!) som tydligen trivs bättre i möglig miljö. I stället för de mysiga rummen i Ekska huset – och framförallt utan de hängivna och enormt kunniga bibliotekarierna – finns nu samlingen bland Stadsbibliotekets övriga avdelningar. Det är bra att samlingen äntligen öppnats igen efter en längre tids magasinering. Utan att verka otacksam måste jag ändå påpeka att någon särskild personal kunde jag inte hitta när jag nyss var där. Och det saknar jag. Det behövs givetvis vägledning för att allmänheten ska kunna använda den unika samlingen. Och eldsjälarna som byggt upp och administrerat samlingen borde få vara kvar. Avdela minst en person till att arbeta i Lundasamlingen!

Den älskade Lundasamlingen åter öppnad (detalj).
***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 augusti, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: