Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #67: Robin Hoods återkomst.

Världen

Första bilden från Mars! Som plockades bort av censuren.

 Courtesy Röda Malmö, Kim Holmstedt, Jens Hohmann.

Spanska ”Robin Hood-ligan” lastade nio kundvagnar med mat, struntade i att betala och skänkte bort matvarorna till fattiga. Ett antal personer vandrade in i ett varuhus i den spanska staden Ecija. De plockade nio kundvagnar fulla med mat. Därefter lämnade de varuhuset utan att betala. Maten skänkes sedan bort till fattiga och arbetslösa människor, rapporterar Ap.

Den chilenska målarbrigaden Brigada Ramona Parra (BRP) firar sitt 40-årsjubileum, och Arbetaren uppmärksammar med en artikel. Brigadmåleriet har sitt ursprung i den mexikanska muralismorörelsen med Diego Rivera och andra på 1920-talet. I Chile under Allende och i Nicaraqua under revolutionen utvecklades detta revolutionära, dekorativa och folkliga fasadmåleri och det spreds sen till Europa med chilenska flyktingar efter 1973. 1979 målades Horngatspuckeln i Stockholm i denna anda, och samma år hade Moderna Museet en utställning på temat. BRP var först  legala under Allende, sedan illegala under Pinochet och idag legala igen — ett exempel på att konst är politik. Brigadmåleriet i Chile lever och utvecklas än i dag. En njutbar konstform som också är ett vapen i kampen för social förändring. http://www.arbetaren.se/artiklar/mod-och-tusen-farger/

Sverige

Tillväxtverkets vd  blev förflyttad, dock inte avskedad, när miljonfestandet på skattebetalarnas bekostnad avslöjades, men nu visar det sig att hennes chef Annie Lööf själv har bränt hundratusentals skattekronor på sprit- och matrepresentation. När Aftonbladet begärde ut räkningarna försökte hon i sista stund att dölja sina förehavanden. Detta är bara ett gäng parasiter som försämrar vanligt folks levnadsförhållanden och förbättrar sina egna. Bort med dom, kvickt. Totalreformera det politiska systemet och inför folklig direktdemokrati med när som helst avsättbara delegater. Det blir både billigare och säkrare utan dessa falska  yrkespolitiker av olika färg. Egentligen har dom alla samma byråkratgrå kulör. Shake in your shoes, bureaucrats!

Lars Vilks ska åka på islamofobkonferens i New York. Han verkar vara ute på ett sluttande plan här och konceptkonsten  sjunger också på sista versen.  Högerextrema förvillelser kommer och går, men konsten är evig och historien glömmer ingenting. Det är konstnärens uppgift att visa på samhällets avigsidor, som Ulf Rahmberg eller BRP, inte att understödja dem som vissa opportunister på högerflygeln gör.

Astrid Bomans blogg blir allt svårare att skilja från Vaken.se. Ett konsekvent förakt för rättstavning är en annan likhet.  I stället för att gräva ner sig i invecklade globala sammansvärjningar och obskyra komplotter  borde partivänstern gå ihop om ett konkret program för att avskaffa Staten och Kapitalet i Sverige. Liksom Enhedslisten framgångsrikt har gjort i Danmark. Och slå ihop alla vänstertidningar till en och ge ut den dagligen. Det behövs ett konkret vänsteralternativ i organiserad form, och det kunde exempelvis börja med en rikskonferens innan nästa val. Tycker åtminstone jag, som verkligen inte tillhör något parti. Den utomparlamentariska autonoma vänstern kommer alltid att överleva, den växer hela tiden, och kan inte småpartierna till vänster enas eller utvecklas så får dom väl ansluta sig till oss om dom kan och vill. Ryck upp er, partivänster!

Jimmie Åkesson (sd) talade i Sölvesborg över ämnet ”man ska inte skämmas för att man är svensk”. Det gör vi inte heller men vi skäms för att han är svensk.

Malmö/Lund

Och här kommer två nya målningar, utan titel. Jag hade roligt när jag gjorde dom, och kanske faller dom er i smaken kära läsare. Min konst är politisk, men mest av allt romantisk. Det kan också behövas som världen ser ut.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

En kommentar på “Krönika #67: Robin Hoods återkomst.

  1. fifa 15 coins
    29 oktober, 2014

    it’s a very good weblog and that i like it greatly!

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 9 augusti, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: