Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #63

Du får ha egen tandborste efter revolutionen!

Världen

Det finns två sätt att tackla världsläget. Att gilla det, som Fred Astaire i Singing in the rain, eller att gå till motoffensiv.

”Låt oss tillsammans finna vägarna, språket och svaren som kan återsamla krafterna för motoffensiven” skriver Socialistiska Partiet i sitt Krismanifest som vill ta ett helhetsgrepp på den internationella ekonomiska krisen — och alternativen till den. http://www.socialistiskapartiet.se

Enhedslisten i Danmark (som vi snart återkommer till) räknar med en social revolution inom 20 år. Johan Lönnroths (dv) prognos är hundra år. Vi tror mer på den förra bedömningen.

Sverige

Maffiaöverfallet på SAC fortsätter att uppröra och bemanningsföretagen att kritiseras. Ivar Andersen på Dala-Demokraten skriver:

”Den stora granskning av branscher med hög andel inhyrda och underentreprenörer – som bygg, städ och transport – som Skatteverket genomförde 2006–2008 visade att svarta anställningar och skattefusk var utbrett. Och att denna ekonomiska brottslighet hade ‘kopplingar till annan brottslighet som narkotikahandel och trafficking’. Detta är inte ett påstående från ett partsintresse. Detta är summan av en massiv myndighetsinsats som samlat mer än 500 tjänstemän, poliser och åklagare. Slutsatsen är att det verkligen finns organiserad brottslighet på den svenska arbetsmarknaden, och att det inte är facken som står för den. I ljuset av attacken mot den syndikalistiska fackrepresentanten vore det klädsamt om de som gång efter annan kallat facken för maffia nu gjorde avbön. Det vore också anständigt om de skämdes”.

Och här kommer fler som borde skämmas. De importerade bärplockarna – denna gång från Bulgarien – som lockas hit och sen luras på lönen, har blivit en följetong varje sommar. Dom bor just nu i ett tältläger i Mehedeby utan sanitära faciliteter, utan blåbär, pengar eller mat. Ska det vara så svårt att sätta stopp för detta geschäft? Om man inte kan erbjuda en garantilön så förbjud verksamheten helt och hållet. Det är pinsamt för oss alla och i synnerhet för de giriga entrepenörerna. Skäms!

Malmö/Lund

Den frihetliga socialismen är den filosofi som dragit till sig flest nya och unga anhängare på senare år. I Sverige finns ännu inget sådant parti att rösta på — denna folkrörelse trivs bäst utanför parlamentet — men i Danmark finns Enhedslisten, som gick kraftigt framåt senaste valet. Sydsvenskans anonyma (ha!) och impopulära ledarredaktion är så uppskrämda av denna utveckling att dom inte vågar underteckna sina lågvattenmärkta klyschor (19/7). Minoriteten ska bestämma över majoriteten anser Mats Skogtjär et consortes och kastar därmed det sista av den liberala demokratins fraseologi överbord. Vi är inte förvånade över denna desperation.

Men i själva verket väcker Enhedslisten just de frågor som alla ställer sig: Varför är det nuvarande ekonomiska systemet oförmöget att garantera medborgarna jobb, bostad och en dräglig livsföring? Varför ökar klassklyftorna och barnfattigdomen hela tiden? Varför fungerar det borgerliga ”samhället” bara sämre och sämre? Och när det vinkar adjö till oss, inte en tår lär komma på vår kind, vilket samhälle ska vi då ha istället?

Men borgarpressen kan inte svara på detta och vill bara veta en sak: Får man ha en egen tandborste efter revolutionen? Ja, svarar Johanne, det går bra. Enhedslisten vill ha en fredlig, demokratisk och social samhällsförändring. Fast vi tvivlar på att detta besked lugnar extremisterna på Sydsvenskan. Och varför ska just dom sova gott om natten när ingen annan gör det i marknadsdiktaturen Sverige?  http://www.enhedslisten.dk

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 18 juli, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: