Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #59

Krönika #59

Kort om Venezuela, klassamhället och anarkafeminismen

Världen

I Venezuela har man byggt 200 000 nya bostäder på bara ett år, bostäder med en så låg hyra trots hög standard att alla kan ha råd att bo där, berättar Proletären i ett reportage. Alla i behov av ny bostad har fått anmäla sig och därefter komma med önskemål. Hyrorna och priserna subventioneras i förhållande till de boendes inkomster. Den kraftfulla satsningen har också medverkat till en expanderad ekonomi i stort. Något för Lund, Stockholm och Sverige i övrigt att ta lärdom av – om man inte hindrades av bakåtsträvande nyliberaler. Venezuela visar än en gång den folkstyrda socialismens överlägsenhet gentemot kapitalismen, och detta verkar vara svårt att svälja på högerkanten. När läste ni senast nyheter från detta föregångsland i Bonnierpressen?

http://www.proletären.se/utrikes-latinamerika/storsatsning-pa-byggande-i-venezuela

Det frihetligt socialistiska Latinamerika går framåt medan det riskkapitalistiska USA och Europa går bakåt. Vad kan man dra för slutsatser av det? Att folkets framtid är socialismen även här naturligtvis.

Sverige

Klassamhället har diskuterats livligt sedan Allt åt Alla genomförde sin safari till Saltsjöbaden. DN:s och AB:s kultursidor har duellerat i ämnet nyligen. Forskaren Lena Sohl studerar klassresor, både uppåt och neråt, och konstaterar att Sverige fortfarande är ett klassamhälle, om nu någon tvivlat på det (DN 18/6). Lena Sohl menar att klasstillhörigheten fortfarande har en avgörande betydelse. Det är bara att fördjupa sig i statistiken över hälsoläget i landet för att upptäcka det, säger hon. Där syns tydligt hur svenska män och kvinnor mår.

”Bokstavligt är klasstillhörigheten en fråga om liv eller död. Den som tillhör överklassen har betydligt större chanser att förbli frisk och leva långt upp i åren än den som kommer från arbetarklassen. Och det är bara att jämföra hälsoläget bland de som bor på Östermalm och Söder med de som bor i Rinkeby och Tensta för att märka vad klasstillhörighet spelar för roll.”

Vi kan alltså konstatera klassamhället som ett faktum. Återstår bara att avskaffa det!

Malmö/Lund

Anarkafeministisk Kör har släppt skivan I spåren av kämpande systrar och den är riktigt bra och peppande. Här blandas stämsång a capella och instrumentalt i feministprogglåtar typ Röda Bönor med klassiker som italienska Bella Ciao, La Lega, och irländska The Day the Nazi Died. Samt översättningar eller bearbetningar av spanska revolutionens sånger som A Barricadas (Till Barrikaderna). Du hittar den på India Däck om du bor i Lund. Nedan en tidig inspelning från Youtube.

Ny artikel på denna blogg är ”Vem var Kilroy?” Glad midsommar önskas alla Konst & Politiks trogna läsare!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 juni, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: