Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #58

Krönika #58

Antarsya, Piratkopior, Bokmässor, Nya målningar och annat trevligt

Världen

Inför omvalet i Grekland är det politiska landskapet totalt förändrat. Inte så underligt med tanke på den humanitära katastrof som kapitalismen har orsakat där. Vänsterpartiet Syriza och den radikala antikapitalistiska koalitionen Antarsya har växt lavinartat till att kanske bli de största och de ledande. Med unga människor i täten. Man förespråkar tillväxt i stället för svältkurer, men det skall vara tillväxt under samhällets kontroll och vi hoppas bara att den socialistiska agendan överlever. Just nu ser det bra ut. Det grekiska folket har verkligen straffats hårt för överhetens skull. Och nu vill man kunna andas igen. Vi önskar dom allt väl framöver och skulle helst vilja vara där just nu.

Sverige

Den extremt överflödiga Nationaldagen hyllas av Herman Lindqvist – vem annars? – i AB. Själv tycker jag det räcker med landskamper och allsång på Skansen. En särskild dag för nationella högerelement är vad vi minst av allt behöver. Den vomerar vi på. Och Elisabeth Höglund i samma tidning påpekar en viktig sak apropå den svenska nationalsången. Den hyllar Stormaktstiden 1611-1718, den period då Sverige var inblandat i 14 krig och massakrer. Och dessa blodiga militära invasionskrig fick den svenska allmogen betala med svält och umbäranden. ”Fornstora dar”, minsann.

Utan nationalism en orsak mindre till krig. Arbetarklassen har ingen nation, brukar man också säga. Internationell solidaritet finns det däremot en stor efterfrågan på.

Vad tycker ni förresten om de nya pirattillverkade enkronorna med kungens lätt förändrade valspråk på? Ingen lär väl kunna förneka att det var roligt. Fri företagsamhet när den är som bäst…(: Hovet avböjer att kommentera. Har du tur finns en sådan i din ficka, och den kan nog bli värdefull längre fram. Om inte annat så för affektionsvärdet!

Anarkistiska Bokmässan hölls i år på Skarpnäcks Kulturhus 16/6. Den blev en svartröd bombsäker pangsuccé! Ett oändligt utbud intressanta och ofta annars svåråtkomliga böcker. På många språk. Väldigt rolig seriekonst, Nya Brand, nyutkomna anarkistböcker, release för Jacob Kimvalls eminenta studie ”Noll tolerans – om kriget mot graffiti”, workshops. Filmvisningar, Automatens goda mat – och härliga kamrater från hela landet. Jag var i sjunde himlen. Så mycket pepp att det räcker in i nästa inkarnation…Kom in på India Däck och fynda! Först till kvarn… En lista på inköpta böcker dyker snart upp här eller på www.indiadack.net. Humana priser som vanligt.

Malmö/Lund

En lundaforskare, Anders Johansen, har bidragit till nya rön som gör jordliknande exoplaneters förekomst, och därmed förutsättningar för liv, vanligare. Artikeln har publicerats i nya numret av Nature som ”An abundante of small exoplanets around stars with a wide range of metallicities”.

Polisen i Malmö skall utbildas i blåljuskörning (!) eftersom olyckorna i samband därmed har ökat. Biljakter med dödlig utgång – finns det verkligen inga andra metoder? Lägg ner polisen och sänk dödligheten!

Bloggen Mitt Lund har flera uppdateringar, alltifrån mysiga matställen till berömda spelningar på Olympen.Värt att kolla in!

Från mitt staffli

Sist kommer här tre nya målningar: Sitting Bull 1, Sitting Bull 2, och Susan Sontags porträtt. Håll till godo!

Love, Peace & Understanding – anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: