Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #56

Allmänhetens förtroende

Världen

I en tidigare krönika återgav vi Mediaakedemiens årliga Förtroendebarometer som gällde svenskarnas förtroende för olika yrkesgrupper.  En förtroendebarometer på internationell nivå publicerades för ett tag sedan av www.pewresearch.org (tipstack till Badlands Hyena). På frågan ”Har de flesta människor i samhället ditt förtroende?” toppar Sverige (78%), Canada (71%) och Kina (79%) med ja-svar. Östeuropa, sydeuropa, mellanöstern och Afrika svarar oftare ”nej”, Latinamerika och USA är mer indifferenta. Observera att enkäten gäller förtroende för allmänheten, inte för regeringen. Det är den allmänna tilliten man här försökt att mäta.

Sverige

Svenskarna litar alltså på varandra, inte på regeringen eller den nyliberala politiken. Trots att vaktbolag, nolltoleransare och moderater vill att vi känner otrygghet och misstro. Man kan dra vissa slutsatser av detta, och den pågående diskussionen om polisens roll får utgöra ett exempel.

Malmö/Lund

Malmöpolisen” på SVT har nu sänts sista avsnittet. Jag tyckte mest det var pinsamt att ta del av denna simmiga tankeverksamhet. 96% av egendomsbrotten och 86% av samtliga brott är ouppklarade trots att vi nu har drygt 20 000 poliser. Det fungerar helt enkelt inte. Inte ens ”Per Polis”, kvarterspolisen, kan lösa de sociala motsättningar som byggts in i vår typ av samhälle. Dom går inte att prata bort. Man får tänka om hela polisidén och hela samhället för att hitta en lösning som inte bara är kosmetisk.

Den visionen finns i den frihetliga socialismen, och i texten ”Övergångsprogrammet” som du hittar på ett par ställen i Konst & Politik utvecklar vi detta efter bästa förmåga. Ett samhälle byggt på direktdemokratiska, federerade arbetarråd har undanröjt kriminalitetens orsaker: de sociala och ekonomiska orättvisorna. Då behövs heller ingen ”polis” i dagens mening, däremot konflikthantering och en arbetarmilis som kan förhindra kontrarevolutionära våldsamheter.

Så långt tänker man aldrig i vår nuvarande situation, utan tar in mer av samma sort trots att det inte fungerar. Människorna i dagens samhälle får inte en chans att sträva efter gemenskap, solidaritet och harmoni. I stället påbjuds det uppifrån ett allas krig mot alla i god nyliberal oordning. Trots detta litar vi fortfarande på andra människor. Men vi har förtjänat något bättre. Det krävs ett beslut och en viljeakt, för revolutionen kommer inte av sig själv, även om den för varje dag verkar bli allt mer oundviklig.

Orealistiskt? Inte alls. Det är den nuvarande globala kapitalismen som är orealistisk. Planeten tål den inte länge till och det kan var och en lätt konstatera. Valet står mellan en brådstörtad omställning i katastrofens tecken eller en ordnad övergång till ett helt annat samhälle. Som kan inge förtroende.

Gallup International’s Millennium Survey frågade mer än 50,000 människor i 60 länder ”Anser du att ditt land styrs enligt folkviljan?” Mindre än en tredjedel svarade ja. Enkäten frågade också ”Lyssnar regeringen till folkviljan?” Bara 10% sa att den gjorde det.

Sammanfattningsvis: Vi litar på varandra men inte på överheten. En  förutsättning så god som någon för att införa en anständig samhällsordning med frihet och socialism. Om folken själva får bestämma!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: