Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #53

Krönika #53

Gyllene solnedgångar och längtan efter evigheten

Världen

Grekisk inrikespolitik skakas efter söndagens val. Stödet för de två största partierna, socialdemokratiska Pasok och konservativa Ny Demokrati, mer än halverades. Nazistiska Gyllene gryning får 21 platser i parlamentet. Samtidigt gick även vänsterkoalitionspartiet Syriza kraftigt framåt och blev landets andra största parti med 16 procent av rösterna. Kommunistpartiet KKE fick 8,4 procent och socialistpartiet Dimar 6,1 procent. Socialdemokratiska Pasok fick 13,4 procent. Syriza skall nu bilda regering, och om detta inte går blir det nyval.

KKE:s Hristos Katsiotis påstår i en intervju i Proletären 21/4 att det inte råder en revolutionär situation i Grekland. En lika förbluffande som tragisk missbedömning. Naturligtvis är det en revolutionär situation. Låt oss ta några välkända kriterier på en sådan och anlägga dom på dagens Grekland.

”Revolutionär situation.  En kortare eller längre men alltid intensiv period varunder motsättningarna i samhället skärps, folkmajoriteten upplever situationen som outhärdlig och vill kämpa för en önskvärd förändring, och den härskande klassen samtidigt vacklar. Generalstrejk och massmöten är vanliga i sammanhanget. Den revolutionära situationen kulminerar vanligen i en fullskalig revolution, som i Ryssland 1905, men kan också klinga av, som skedde med den revolutionära situation som rådde i Sverige 1917.

• Att läsa: Revolutionary Situation. The Great Soviet Encyclopedia, 1979.”

  1. En intensiv period är just vad som kännetecknat Grekland sedan finanskrisen 2008  slog till och den folkliga vreden började.
  2. Varunder motsättningarna skärptes. Valet 2012 uppvisar en kraftig polarisering höger-vänster.
  3. Folkmajoriteten i Grekland upplever situationen som outhärdlig för den är outhärdlig, med halverade löner och minimilöner, emigration, svält och självmord.
  4. Vill kämpa för en önskvärd förändring – demonstrationer, generalstrejker och massmöten visar det, liksom att vänstern med Syriza har gått starkt framåt i valet.
  5. Och den härskande klassen samtidigt vacklar. Den härskande klassens statsbärande partier Pasok och Ny Demokrati har mer än halverats.

Alla rätt. Det råder en revolutionär situation i Grekland och ett folkligt maktövertagande är därför möjligt. Men var finns revolutionärerna? Inte i KKE tydligen, som redan låtit ett lysande tillfälle gå sig förbi under generalstrejken 20-22 oktober 2011. Dom finns i Syriza, dom finns bland den stora anarkiströrelsen och dom finns på gator och arbetsplatser över hela landet. Greklands enda hopp är den sociala revolutionen, inte i morgon men i dag.

Den norske konstnären Odd Nerdrum (f. 1944) kommer man inte så lätt förbi. Jag minns första gången jag såg hans stora målning ”Tvillingar”, två sovande barn insvepta i sämskskinn. Ett fantastiskt ljus och en färgsättning som var lika exakt som Vermeers. Men här var det inte citrongult och kornblått utan en underbart gyllene lejonfärg. En tidlös stämning och mycket exakta detaljer. Den målningen tog andan ur mig. Sitt sfumato åstadkommer han med sandpapper, en enkel och genial teknik.

Däremot var en av hans oljeblandningar med mastix, honung och blyoxid en ren katastrof, som han skyller på dåliga råd av konservatorer. I mina egna ansatser till måleri använder jag enbart kokt linolja som medium, inget annat. Inget sickativ, inga konstigheter. Undviker kadmiumfärger, en giftig sort av ganska sent datum i måleriet. Jag använder inte ens terpentin, utan tvättar mina penslar i såpa och varmvatten. Så har man gjort sedan 1400-talet och detta är helt pålitligt. Någon enstaka gång har jag lackat mina målningar efteråt, men då har dom först torkat minst ett år.

En välkänd tidig målning av Odd Nerdrum är ”Mordet på Andreas Baader” 1977, men hans produktion är närmast oöverskådlig. Numera är det ofta apokalyptiska isländska skymningslandskap med medeltidsklädda, skräckromantiska människofigurer. Han har också gjort ett stort antal gripande självporträtt.

Nerdrum har kritiserats skoningslöst av det norska konstetablissemanget. Han har kallats reaktionär, vilket stämmer på sätt och vis. Han tillhör inte avantgardet utan retrogardet, eller kanske rentav båda. Nerdrum förkastar inte bara postmodernismen utan hela modernismens epok, och ser Rembrandt och Caravaggio som förebilder. Han betonar hantverksskickligheten, som han onekligen är i besittning av. I ett försök att gå till motangrepp definierar han sitt verk som ”kitsch – större än konst”. Men därmed hamnar han också i konceptkonstens fälla, som han föraktar. Hans ansträngningar att ställa sig utanför konstvärlden är fruktlösa. Det spelar nog mindre roll. Nerdrum är inte kitschmålare utan konstnär oavsett hur han själv framställer sig. En bra konstnär dessutom, en av de bästa.

Nerdrum lever som en renässansfurste på sin norska fastighet Rødvik, med lärlingar som ger honom frukost på sängen. Hans målningar säljs för enorma belopp i utlandet. Ombedd att förklara vad han saknar hos nutidskonsten anger han dessa fyra punkter:

1. The open, trustful face,
2. The sensual skin,
3. Golden sunsets, and
4. The longing for eternity.

Men man skall inte läsa intervjuer av honom; hans människosyn är extremt individualistisk och hans syn på mänskligheten är nattsvart. Man ska se hans målningar. Måleriet kan aldrig bli omodernt, hur än konstvärlden vänder och vrider på sig. Det kommer alltid att vara en del av Konsten, även om denna del ibland är mindre och ibland är större. Och det framtida konstverket kommer att bestå i ett passionerat liv som Raoul Vaneigem säger.

Sverige

Partiledardebatten var inte ens värd en gäspning. Oroväckande men inte förvånande hur lätt Jimmie Åkesson (sd) smälter in bland de andra professionella vilseledarna. Ingen sa något väsentligt. Jan Guillous krönika i Aftonbladet var däremot ovanligt bra. Den iskalla stil han odlar är bäst när han har Kapitalet som måltavla. ”För arbetslöshet och ökade klassklyftor – en mittenståndpunkt”.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article14784230.ab

Malmö/Lund

Ingenting verkar ha hänt i Malmö/Lund de senaste dagarna, om man ska tro medierna. Och det ska man inte. Det händer alltid något, det är bara otur om det hamnar i tidningen.

Och seriemördaren och fascisten Peter Mangs är verkligen bad luck. Han inleder nu sin rättegång. Hans världsbild är identisk med Sverigedemokraternas. Både Ausonius, Breivik och Mangs omfamnar SD:s åsiktspaket. Plus en massa andra lika vansinniga idéer och det vittnar dom mångordigt om. Efter avtjänat straff borde dessa herrar landsförvisas på livstid. Exempelvis till Färöarna som dom anser vara ett mindre multikulturellt samhälle än Sverige eller Norge. Frågan är förstås vad Färöborna skulle tycka om den saken, men det kanske kan erbjudas någon kompensation från UD:s sida som dom går med på. Går inte det heller så finns ju Arktis, Antarktis eller Månen, som så vitt jag vet helt saknar multikultur.

Därför att nu är det äntligen dags att förbjuda SD som rasistisk organisation, vilket EU enträget uppmanat medlemsländerna att göra ända sedan år 2000. Nu när vi sett vad konsekvenserna blir av deras giftspridning. Ut med dom bara. Så att både invandrare och svenskar åter kan känna sig trygga i Malmö och hela Sverige. Sen tar vi itu med integreringen, avskaffar arbetslösheten, bostadsbristen och fattigdomen hos invandrarna och deras barn, och sen har vi löst det problemet.

Om vi inte vill ha en utveckling som i Grekland, där en vrålande nazist fått 21 mandat i parlamentet. Ska något göras ska det göras nu innan det är försent.

Övrigt

Den som vill ha sig ett gott skratt kan gå in på
http://jattestorapistoler.blogg.se/category/sd-och-rasism.html Roligare sågning av Sverigedemokrater och andra rasister finns inte.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: