Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #52

”Vi föds alla till revolutionärer”.

Världen

Över hela klotet firades 1Maj, arbetarklassens högtidsdag, med stora demonstrationer. Som i Frankrike där tiotusentals tågade för ett vänsterstyre. 1Maj var från början anarkisternas uppfinning, i Chicago 1886. Numera lika välbesökt som på 1970-talet.

Sverige

Långt över tusen deltagare i Enad Vänsters 1Majtåg i Umeå. Kravaller i Eskilstunagrund av att polisen gett Svenskarnas Parti demonstrationstillstånd – en klar provokation från polisens och nazisternas sida. Man behöver inte vara allt för klipsk för att begripa hur det skulle sluta. Nassarna jagades bort av den uppretade lokalbefolkningen. (Foto:courtesy folket.se) http://www.vice.com/en_se/vice-news/teenage-riot-may-day-in-eskilstuna Högt 1Maj-deltagande i hela landet. En ny SOM-undersökning från Göteborgs universitet visar också att 1Maj-manifestationerna ännu intar en särställning bland demonstrationer i Sverige. I undersökningen angav 3,2 procent av de svarande att de under det senaste året deltagit i en 1Maj-demonstration. Det är mer än hälften av de 5,3 procent som hade deltagit i någon demonstration över huvud taget det senaste året.

”Det finns två klasser i samhället: de som får mer än de förtjänar och de som förtjänar mer än de får”.  – Jackson Holbrooke

Ny forskning visar att överklassen beter sig sämre än andra, berättar SVT Vetenskap.

”I en färsk studie jämförde man olika sociala grupper och tittade på vilka som beter sig sämst. Och det visade sig att de som har det bättre ställt oftare är oärliga och fuskar mer. Studien Higher social class predicts increased unethical behavior publiceras nu i PNAS, Proceedings of the National Academy of Sciences. Bland annat så gjorde man ett test vid ett övergångsställe och tittade på vilka bilar som inte stannade när någon skulle gå över gatan. Och det var tre gånger så stor risk att just glänsande dyra bilar med rikare förare inte stannade. Och det här kan vara resultatet av en ond cirkel menar forskarna – att egenintresset, egot, gör att människor beter sig oetiskt, de skaffar sig mer privilegier, får högre status och det leder i sin tur till ännu mer oetiskt beteende och ojämlikhet.” www.pnas.org

Kropotkins inbördes hjälp bekräftad av modern forskning.

Vi har tidigare berättat om boken ”Jämlikhetsanden” som med statistisk hårdfakta bevisade att jämlika samhällen (t.ex. med mindre klass- och löneskillnader) fungerar bättre än andra samhällen på de flesta sätt. Malin Attefall/SVT Vetenskap berättar nu om en forskare som anser att naturen gynnar snällhet och empati, och jag tillåter mig att citera följande:

”Det är en gammal myt att den starkaste vinner genom att trycka ner andra, säger den världsberömde primatforskaren Frans De Waal. Tvärtom gynnar naturen den som kan samarbeta och värna om sin grupp. Därför kan man se hur inte bara människor, utan även apor och till och med möss kan visa empati. Frans De Waal är en av den moderna psykologins och beteendevetenskapens superstjärnor och publiken applåderade högljutt, när han som en avslutning på forskningsmötet i Vancouver presenterade sin forskning.
Han har i åratal försökt hitta rötterna till människans moral och har sökt hos våra närmaste släktingar; schimpanserna. Fram till år 2000 var det inte många som tänkte i samma banor som honom. Naturen sågs som ond och hård. Bara de starka överlevde och det som skiljde ut människan från alla andra djur var att vi kunde lägga band på vår, i grunden onda, personlighet och upprätthålla någon sorts moral, menade forskarna. Men vid milennieskiftet började det svänga. Kunde det vara så att godhet faktiskt lönade sig och därför finns inom de flesta djurarter? Är altruism egentligen medfött hos alla? Empati, alltså att förstå någon annans känslor och dessutom kunna känna dem, var länge något som betraktades som typiskt mänskligt. Men Frans De Waal har på sitt forskningscenter visat  hur schimpanser precis som vi människor speglar varandras beteende. Samarbetsvilja är en annan fin egenskap som traditionellt bara tillskrivs människor. Men Frans De Waal har visat hur elefanter för att få mat var tvungna att samarbeta om att dra en stock och då genast gjorde det. Han har under de senaste åren kunnat visa på att flera särdrag, som tidigare betraktats som mänskliga, också finns hos apor. Rättvisepatos till exempel. Även djur har en mycket stark känsla för att alla ska behandlas lika och reagerar när det inte sker. — Vi föds alla till revolutionärer, avslutar Frans de Waal.”

Anarkisten, geografen och biologen Peter Kropotkin, författaren till ”Inbördes hjälp” 1902, (bilden ovan t.v.) – ler i sin himmel. Ännu en bekräftelse på att han hade rätt. Kanske ännu mera rätt än Charles Darwin (och i varje fall mer rätt än socialdarwinisterna).

Malmö/Lund

Ilmar Reepalu (s) har varit under konstant attack den senaste tiden. Inte bara Löfven har haft ”allvarliga samtal” med honom, och Peter Wolodarski på DN ägnar honom en helsida. Utan till och med President Obamas ”antisemitombud” har besökt honom.

Varför nu denna uppmärksamhet? I centrum av diskussionerna finns begreppet ”sionism”. Jag tror att missförstånden beror på att ordet har två helt skilda innebörder, som jag nu ska försöka reda ut.

Den ena betydelsen syftar på rörelsen för en judisk stat för den judiska diasporan i världen. Den fanns redan i slutet av 1800-talet, då Theodor Herzl (bild) gav ut boken ”Der Judenstaat”, 1896. I och med Israels bildande (efter Förintelsen 1940-45 då det blev klart att judarna behövde ett varaktigt skydd) 1948 var denna vilja uppfylld inom de gränser NF då satte upp. Det fanns från början vissa progressiva inslag som den socialistiska kibbutzrörelsen. Detta är vad judarna själva vanligen betecknar som ”sionism”.

Den andra betydelsen kommer ur det palestinska folkets fördrivning vid samma tid, det som kallas ”Deir Yassin-massakern” och ”Nakba”, ”Katastrofen”. Sternligan dödade och/eller jagade bort 700 000 palestinier, mördade Folke Bernadotte och inledde en etnisk rensning, som senare följdes av illegala bosättningar och ockupation av palestinsk mark. Det är detta som palestinierna kallar för ”sionism”, eller med andra ord den israeliska imperialismen.

Man ser redan här att begreppet ”sionism” är som gjort för att skapa kontroverser. Två helt olika men var för sig giltiga verkligheter kolliderar. Ännu värre blir det om man blandar in begrepp som antisionism (kritik av Israels krigspolitik), antisemitism (rasism mot judar och andra semiter) och anti-islamism (rasism mot muslimer). Det tänkte jag inte gå in på.

Men det borde vara både möjligt och tillåtet att använda ”sionism” i den palestinska betydelsen utan att all världens makthavare kommer flygande med stora munkaveln. Det är åtminstone min synpunkt. Om Reepalu i övrigt har jag inte mycket att tillägga.

Man brukar säga att det judiska folket har flest genier per invånare, och vi kan alla ge några exempel från konst och vetenskap. Palestinierna å sin sida är kanske det mest välutbildade folket i världen, med ovanligt många akademiska eller längre utbildningar. Kanske ligger det trots allt något hoppfullt i detta. En sak är säker: det kommer att behövas många genier för att lösa Mellanösternkonflikten.

Annie Lööf (c) som piñata!

En piñata är en färgglad figur innehållande presenter, godis och frukter. Den hängs oftast från ett träd eller tak. Barn iförda ögonbindlar försöker slå sönder piñatan med hjälp av pinnar för att på så sätt få ta del av dess innehåll. Piñatan används vid firande av bl.a. födelsedagar och högtider i spansktalande länder i Latinamerika. Hur piñatan styrs ut varierar: under medeltiden som Djävulen och i vår tid ofta som impopulära politiker.

Detta kan vara värt att veta, eftersom det enda Sydsvenskan rapporterade från 1Maj i Malmö var att Vänsterpartiet  hade piñator med Annie Lööfs ansikte på, som barnen bankade med baseballträn under glada tillrop. Hela borgarpressen gallskrek av avsky — att jämföra med den mycket värre rasisttårtan som Lena Adolfsson-Liljeroth (m) skar upp på Moderna Muséet nyligen. Då hördes ingenting alls från de känsliga ledarskribenterna. Inte ett ljud. Största möjliga tystnad. Nyhetsrapporteringen är en aning selektiv i den o så fria och oberoende Bonnier-pressen.

Notera också att de som nu föreställer upprörda inte är pacifister. Dom kan alltså mycket väl tänka sig våld i andra sammanhang. Bara inte i detta speciella exempel — som inte ens gäller riktigt våld utan bara en symbolisk handling. Rent hyckleri med andra ord. Imponerar inte på någon.  http://www.aftonbladet.se/debatt/article14776337.ab

Men i långa loppet har det ingen betydelse. För vi föds alla till revolutionärer.

Love, Peace & Understanding – anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: