Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #51

Krönika #51

Körsbärsblom, regnbågar och kramar

Världen

Det ligger ett vitt och rosa flor över fruktträden, fåglarna sjunger och kvällningen är indigoblå. Våren är här.

Åhörarna på Breiviks rättegång demonstrerade för offren med att sjunga den sång han hatar mest ”Barn av regnbuen”, Peter Seegers ”My rainbow race”.

[Chorus:]

One blue sky above us
One ocean lapping all our shore
One earth so green and round
Who could ask for more
And because I love you
I’ll give it one more try
To show my rainbow race
It’s too soon to die.

Some folks want to be like an ostrich,
Bury their heads in the sand.
Some hope that plastic dreams
Can unclench all those greedy hands.
Some hope to take the easy way:
Poisons, bombs. They think we need ‘em.
Don’t you know you can’t kill all the unbelievers?
There’s no shortcut to freedom.

[Chorus]

Go tell, go tell all the little children.
Tell all the mothers and fathers too.
Now’s our last chance to learn to share
What’s been given to me and you.

Sverige

Förre S-ledaren Juholt hann under sina tio månader som socialdemokratisk ledare förändra den politiska dagordningen i Sverige. Under ett kort ögonblick öppnades en reva i historiens väv. ”Det är klart att det inte handlade om mina felsägningar. Jag utmanade starka krafter”, säger Juholt i en intervju i Oskarshamns-Tidningen. ”När jag tillträdde var det bara nivån på jobbskatteavdraget på agendan. Nu handlar det om välfärdsfrågor, hur vi utrotar barnfattigdomen, hur vi ska få bort vinsttänkandet inom omsorgerna efter vårdskandalerna”, säger han.

Men för Löfven handlar det inte längre om att förändra samhället. Moderaterna kom till makten genom att härma sossarna och nu ska sossarna komma till makten genom att härma moderaterna. Ingen förändring av politiken är konceptet, och politikerföraktet bara ökar. Välfärdssamhället kommer inte att återställas av Löfven trots att den möjligheten naturligtvis finns. Väljarnas politiska ointresse och apati är en allvarlig fara, men den utomparlamentariska aktiviteten ökar också, och kan till slut bli det verkliga hotet mot status quo.

Vi kan inte lita på någon politiker eller något parti. Vi måste själva vrida politiken 180 grader vänsterut och erövra folkets inflytande på samhällsutvecklingen. Vi kommer att möta förbittrat motstånd och flera nederlag, som när Staten nyligen bokstavligen körde över husockupanterna i Svalöv med en grävskopa. Det var nära att ockupantrörelsen fått sin första martyr. Då skärper vi tonen. Då gör vi uppror. Gränsen kommer snart vara nådd. Ingen politiker eller kapitalist kommer längre att vara anställningsbar. Kör ni över oss så kör vi över er, inte med pengar men med uppretade folkmassor. Det kommer att bli en lång het sommar.

You aint seen nothin’ yet.

Kungahusets förtroende är i fritt fall och skillnaden mellan de som har förtroende och de som inte har det är bara 4%, den lägsta siffran sedan mätningarna inleddes, säger SVT. 20% vill ha republik, och den siffran ökar. Inte heller kungen kommer att vara anställningsbar.

Statsminister Fredrik Reinfeldt påstår med sin vanliga fräckhet att det blir för dyrt att ge asylsökande rätt till vård — men sänkt krogmoms var inte för dyrt — dock rör det sig ju om människor med helt olika pekuniärt människovärde.

Malmö/Lund

”Att få fast klottrare är omöjligt”, säger skånepolisen i SkD. Men så låt dom vara ifred då, och satsa på den verkliga brottsligheten! Graffiti skadar ingen, men saneringen skadar både miljön och konsten.

I dokumentärfilmen på STV om SDU-demon i Malmö (där undertecknad fick en kort replik) hör man en polisman säga: ”Vi ska genomföra den här manifestationen”. ” Vi”, det är Sverigedemokraterna och polisen. Som själva till stor del är Sverigedemokrater. Alla andra är ”apejävlar som ska göras sterila”. Polisen drar en snyfthistoria för att rättfärdiggöra detta men lyckas bara bevisa att poliser ofta är klent begåvade, vilket vi visste, och inte ett dugg stresståliga, vilket var en nyhet. Demokratin släpas i smutsen när polisen passar upp på rasisterna. Det måste bli ett slut på det! Först när såväl SD som Malmöpolisen i sin nuvarande form avvecklats kan rasismen försvinna. En av eldsjälarna på Seved kom med en vettig förklaring på oroligheterna: det handlar helt enkelt om fattigdom. Fler poliser har aldrig någonsin hjälpt mot fattigdom och rasism gör förstås bara det hela ännu värre. Idag serveras det gratis soppa på Möllan — soppköket är tillbaka i det svenska samhället efter en paus sedan 1930-talet. Bra att någon ändå gör något! Som vanligt kommer inte initiativet uppifrån utan nedifrån.

http://svtplay.se/v/2776746/malmopolisen

En annan sevärd dokumentär på STVplay är ”Children of the revolution” där barn till aktiva i RAF och JRA berättar. Bland annat om det kärleksfulla förhållandet mellan JRA-ledaren Fusako Shigenobu och hennes dotter May, som idag är nyhetsankare på japansk tv och fortfarande solidarisk med sin mors revolutionära kamp. Ulrike har en syster som är lojal men hon är tyvärr inte med i filmen. Samtliga RAF-fångar blev mördade i sina celler av säkerhetstjänsten, men dokumentären nöjer sig med att upprepa Statens version. Trots detta är filmen sevärd.

En glad nyhet: Gratis kramar utdelades i Lund på Free Hugs Day 20/4.
Let’s give some love to the people in Lund!
http://www.esnlund.org/

Och snart är det 1 maj.
Det finns nog hopp om mänskligheten.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: