Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #50

Krönika #50

Husockupationer, studentbostäder, matpriser…

Världen

Den ryska feministgruppen Pussy Riot sjöng och dansade i en kyrka och nu kräver Putin och den ortodoxa patriarken 7 års fängelse. Amnesty betraktar dem som samvetsfångar.

Breivik fortsätter att skryta om sina illdåd. Att ge sig på obeväpnade barn som inte kan komma undan med automatvapen tycker han var berömvärt. Vi lämnar honom med avsmak och hoppas slippa skriva mer i ämnet – allt medan borgarmedia ältar detta in absurdum. Det finns faktiskt andra nyheter. Eller så får vi skapa dom själva!

Sverige

En husockupation har inletts i – Svalöv! Insvepta i tjocka filtar ockuperade ett 15-tal medlemmar i intressegruppen ”Rädda Magasinet” på tisdagseftermiddagen det omstridda Magasinet i Svalöv, säger Helsingborgs Dagblad. Ockupanternas sida på Occupy Sweden hittas på FB.

http://hd.se/static/media/24hd/flash/PlayerEmbed.swf?s=/services/play/settings.xml?type=paths&p=271&d=2012-04&c=1091647&st=0m0s

Byggnaden är vacker och historiskt värdefull och bör bevaras, ansåg de ockupanter som på tisdagen stoppade rivningen av det gamla sädesmagasinet. Vi stannar så länge det behövs! hälsar ockupanterna. Ni får gärna komma och hjälpa till!

Kulturminister Lena Adolfsson Liljeroth har deltagit i ett smaklöst rasistiskt konstprojekt.
Afrosvenskarnas riksförbund kräver nu att kulturministern avgår. ”Förtroendet är förbrukat. Det är ett sådant grovt övertramp. Hon som minister måste ha en känsla för det och måste kunna säga stopp och inte delta i det som representant för Sveriges regering”. Hennes tidigare insatser på området består i att hon avskaffat garantilönen för konstnärer och livligt understött nolltoleransen mot gatukonst. Att kräva hennes avgång är därför det minsta man kan begära i sammanhanget. För en moderat faller sig tydligen ett sådant här stötande agerande helt naturligt, men vad som är värre är att nutidskonsten allt oftare flörtar med rasism och högerpropaganda när den borde problematisera den. Den borde kunna göra detta på ett intelligent sätt och inte bara slappt upprepa rasistiska schabloner.

One more effort if you want to be an artist.

Malmö/Lund

Nu ska det byggas studentbostäder i Lund med en hyra på 2.500. Äntligen. Bra. Tycker man kanske. Tills man får veta att boytan blir 8-10 kvadratmeter… En så liten lägenhet, snäppet över en fängelsecell, borde absolut inte få kosta mer än 2000 i månaden.

Matpriserna fortsätter att öka okontrollerat. Det minsta lilla man handlar, om det så bara är mjölk och bröd, kostar ett par hundra spänn på ICA eller Coop. Det beror på två saker: Kartellbildning – där ett par jätteföretag kan bestämma priserna utan konkurrens, och butikernas oskäliga påslag på inköpspriset. Sänk matpriserna drastiskt både här och över hela världen och gör det nu så folk slipper svälta!

Det bästa sparade jag till sist: en utmärkt artikel om vårt kära India Däck Bokcafé i Lund som publicerats i Lundagårds engelska utgåva. Anarchism and coffee: This is India Däck.  http://www.eng.lundagard.se/2012/04/11/anarchism-and-coffee-this-is-india-dack/

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: