Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #47

Krönika #47

Förtroendet för allmänheten

Världen

Den huvudmisstänkte bakom elfte september-attentaten i USA 2001, Khaled Sheikh Mohammed, kommer nu tillsammans med fyra medåtalade att ställas inför en amerikansk militärdomstol. När den huvudmisstänkte för ”kriget mot terrorismen”, George Bush, kommer att ställas inför rätta finns det inga uppgifter om. Eller den huvudmisstänkte för Vietnamkriget, Henry Kissinger. Likhet inför lagen, någon?

Sverige

Vargarna i Roslagen har fått valpar, för att nu välja ett vårtecken av flera. Man hoppas bara att dom får vara ifred. I rättvisans namn borde vi inte ha fler jägare än vargar.

Allmänhetens förtroende för journalister är lägre än för alla andra yrkesgrupper. Det visar den nya Förtroendebarometern från Medieakademien och Sifo. Det är intressant att se hur journalisterna själva reagerar på detta. Peter Kadhammar på Aftonbladet 28/3 menar rent av att det är bra och Mats Skogkär på Sydsvenskan 3/4 menar att problemet bara gäller SVT. Detta trots att Public Service har mycket högre förtroende än tidningarna. Inte en skymt av självkritik med andra ord. Felet måste alltså vara allmänhetens men olyckligtvis är det inte tidningarna som väljer sina läsare utan tvärtom.

Skogkär passar också på att i detta sammanhang liksom i så många andra förebrå palestinierna för att dom kastar sten. Ni undrar väl vad detta har med saken att göra och det gör vi med. Det rör sig om en sorts fixering vid knytnävsstora fyrkantiga objekt med hög utgångshastighet som man måste vara svårartat liberal för att begripa. Men med litet god vilja går det faktiskt alltid att klämma in ett sådant föremål i texten oavsett vad den handlar om. Israel, EU och USA må sedan flygbomba år ut och år in utan att det höjs ett ögonbryn men kastas det en STEN någonstans på jorden då reagerar Sydsvenskans känsliga moraliska kompass. Googlar man på ”sydsvenskan + kasta sten” blir det 78.500 träffar. Lapidofobi i framskridet stadium. Man får förmoda att detta är ägnat att öka förtroendet från allmänheten men det går alltså inget vidare.

Minst förtroende har allmänheten för Sverigedemokraterna vilket gör oss mycket glada. Allmänheten har vårt förtroende!

Allmänhetens förtroende för polisen är kanske inte heller det allra bästa (bäst är sjuksköterskor) även om det är bättre än förtroendet för journalister. Också här kan man först tro att det är allmänhetens fel och inte polisens, eftersom polisen själva brukar framhålla att man är ”oerhört framgångsrika”. Moderaterna instämmer med emfas. En ny rapport av forskarna Johannes Knutsson och Stefan Holgersson har kartlagt hur polisen använder sin tjänstetid. Allmänheten vill sedan länge att polisen fotpatrullerar. Men polisen tillbringar sin mesta tid i bilarna eller på kontoret och endast 1% av tiden på fotpatrull.

Därför måste allmänheten ändra inställning, så att polisens självbild kan bekräftas. Polisen är bra, så bra, så bra och det är inte deras fel att allmänheten är dålig; det är ju dom som begår brotten. Och som inte går fria när dom begår brott.

Malmö/Lund

Påsken är här med Kamrat Jesus som författaren Sven Wernström skrev om. Och om Jesus nu kom till Lund? Det är möjligt att han skulle uppskatta Domkyrkan som byggnad, men jag tvivlar starkt på att han skulle gilla kyrkan som institution. Och månglarna i Domkyrkoforum hade han knappast accepterat. Efter honom blev det mest bara maktfullkomliga moralister i två tusen år. Han hade nog satt sig på den bänk utanför Konsthallen där a-laget och dom hemlösa håller till. Sen hade han gått till India Däck Bokcafé för att fika och diskutera politik. Kan jag tänka mig. Men jag är bara amatör på det området och håller mig hellre till Upanishaderna.

I början av maj ska kommunfullmäktige i Lund rösta om att höja priserna på
kollektivtrafiken – ja, nu igen. Är det kanske politikerlönernas höjning som kräver extra finansiering? Snart är det väl billigare med taxi än med buss, men det ligger måhända i trafikplaneringens färdriktning, vem vet. Motaktioner planeras. Hade det inte varit enklare för byråkraterna att administrera en kollektivtrafik med nolltaxa? Jo, säkert. Alla hade blivit nöjda och belåtna. Och Gratis är nu en gång för alla språkets vackraste ord.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 5 april, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: