Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #42

Krönika #42

Hellre Strindberg än Bildt

Världen

Från Fukushimaolyckans Japan bekräftas det att man i ett skede planerade att utrymma hela Tokyo – om det nu ens varit möjligt. Det tror jag knappast, men nog är det tankeväckande. Köpenhamnsborna drog ju en lättnadens suck när Barsebäck stängdes 1999, och det är lätt att förstå dom. Både Danmark och Sydsverige hade blivit obeboeliga på obestämd tid om olyckan varit framme.

Ordföranden i det grekiska polisförbundet, Christos Fotopoulos, intervjuas i revolternas Aten av journalisten Peter Kadhammar, AB, och säger bl.a.

”Polisen används för att förtrycka folket. Det håller inte länge till. De rika blir rikare och de fattiga fattigare. Det kommer att leda till att proteststormen ökar, det kommer att leda till uppror./…/Vi måste erkänna att polisen har använts på ett felaktigt sätt. Så var det under tyska ockupationen under andra världskriget, så var det på militärjuntans tid och så är det i dag. Det kan inte vara vår uppgift att lyda politikernas order när de bara vill skydda de besuttna”.

Sådana poliser har vi tyvärr inte i Sverige, men min slutsats blir ändå att det vore säkrast utan.

Sverige

Det finns dokument som bevisar att Carl Bildt sedan 1970-talet samarbetade med den amerikanska regeringen på ett olagligt sätt, och de här dokumenten kan användas i kampen mot Sveriges regering och Carl Bildt, om Julian Assange utlämnas till USA, påstår Wikileaks. ”Löjligt” säger Kalle Stropp. Jag vet inte hur mycket substans detta har; dock skulle det vara roligt om Carl Bildt blev förvånad när dokumenten släpps. Och det kommer mera. Minns ni när Bildt var en gröngöling med blossande kinder som blev uppläxad i Utrikesnämnden av Olof Palme för att ha fällt självsvåldiga yttranden i USA 1983? Palme tog honom i örat. Nu finns inte Palme eller någon annan likvärdig som kan korrigera honom längre och därför kan Bildt flyta ovanpå.

Till skillnad från de inbillade u-båtarna i Stockholms skärgård, de oidentifierade flytande objekten (UFO:s).

Malmö/Lund

Carl Emilsson i Lund har sökt 60.000 jobb. Industrious guy. Det borde väl också vara i linje med Arbetslinjen. Men någon a-kassa får han inte. Har inte AF någon utmärkelse för ”flest sökta jobb” dom kan dela ut? Stalin gav ju en medalj till mönsterarbetaren Alexej Stachanov 1935… ja, det var bara en tanke. Vi får önska Calle lycka till.

Boktipset

Jag har gjort en del uppdateringar som ni kanske sett, ABC för autonoma och Bra sagt om makt och motstånd. I samband därmed började jag läsa om Strindberg. I många år hade jag hans samlade verk här hemma;  jag skänkte dom till vårt kära bokcafé när jag läst igenom alla banden, cirka trettioåtta volymer vill jag minnas. Nu fick jag upp ögonen för Jan Myrdals utgåva Ordet i min makt (1968); han har gjort ett utmärkt urval från Liten katekes för underklassen, brev och debattartiklar. Strindberg har en näst intill oöverträffad polemisk skärpa, som när han med alla tecken på inre välbehag pulvriserar Sven Hedins  upptäcktsresor till redan upptäckta områden eller de illitterata stofilerna i Svenska Akademien; det är riktigt roligt. ”Frejdigt” skulle man kunna säga. Rekommenderas! Finns säkert på Bokbörsen. Synd att Bonniers tagit över detta fina nätantikvariat, nu kontrollerar dom snart hela bokbranschen från ax till kaka så att säga.

Det är anmärkningsvärt hur provocerande August Strindberg är än idag. Nathan Shachar i DN kallar honom nu för ”buse” på tryggt avstånd i tiden. Men Strindbergs vrede var ofta helt rationell; det var ett normalt klasshat han gav uttryck för. ”Giv akt, kålhuven, när det blir storm härnäst!” Visst hade han en problematisk kvinnosyn, men den bottnade mest i personliga besvikelser, och han var både en god make och en god far till sina barn i en utsträckning man gärna har velat bortse ifrån. Vad gäller hans politiska position har Jan Myrdal velat se honom som ”förmarxist”, vilket stämmer på sätt och vis. N. H. Quiding var förmarxist, och Strindberg lånade begreppen ”överklass och underklass” därifrån. Men han visste också var han stod. ”Erfarenheter, studier, lifvet har fört mig dit: jag är anarkist!”  säger August Strindberg i ett brev till sin nära vän Carl Larsson i maj 1887. Den svenska arbetarklassen visste också att han stod på deras sida — 60 000 kom på hans begravning.

Mest av allt gillar jag hans målningar. Med enbart palettkniv och tre färger, svart, vitt och grönt, en ovanlig metod på sin tid, gjorde han de mest fantastiska stormande hav. Helt i klass med Caspar David Friedrich.

Övrigt

Här kommer en post som blev över, den passade inte in i ABC för autonoma. Alltså:

”Nätsvenska (även internetsvenska): Språkbehandling (alternativt brist på språkbehandling) som utmärks av kantighet i uttrycket, slarvig stavning och dåligt ordförråd. Typiskt är också en oförmåga att skilja på ”den” och ”det”, ”en” och ”ett”, ”de” och ”dem”, ändelserna ”-en” och ”-et” samt en stundtals något enerverande inblandning av amerikanska slang- och kraftuttryck. Trots att forum, bloggar och kommentarsfält i stor utsträckning befolkas av vuxna, motsvarar internetsvenskan på ett ungefär mellanstadiets grammatikaliska omfång men har ändå inget samband med vare sig ålder, utbildning eller dyslexi”.

28/29 februari är årets segaste dag och ni minns väl vad som hände vid denna tid 1986? Det gör jag. Men den är snart slut, jag räknar ner nu, och så har jag bestämt att vintern också slutar då. I morgon börjar alltså våren. Mina snödroppar är redan uppe i rabatten, krokusen är synlig på dagen och hukar sig om natten, anemoner och blåsippor ligger i startgroparna. Comin’ right up!

Aj då, det vart visst litet nätsvenska där.

Man måste ta det positiva tillvara. Vänliga människor exempelvis. Någon kallade mig för ”Sveriges Noam Chomsky” nyligen; det gjorde mig litet generad. Jag uppskattar verkligen Chomsky, men min egen person är inte viktig; däremot tycker jag de ämnen jag diskuterar är viktiga. Och det gör tydligen Du också, bäste läsare, som just har hittat hit!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 februari, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: