Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #40

Krönika #40

Det dånar uti rättens krater…

Världen

Storskaliga upplopp i Aten 12/2 blev resultatet av parlamentets omröstning om EU:s straffåtgärder. Ett fyrtiotal byggnader stod i brand och från Parlamentshuset sköt man upp nödraketer. SVT:s lätt upphetsade korrespondent Lars Moberg sa i Aktuellt att det var ”professionella anarkister” hur nu sådana ser ut som stod för raseriet i Aten. 100.000 anarkister;  nu börjar det likna något! Sanningen var nog att det var helt vanliga greker som gav utlopp åt sin rationella frustration mot den korrumperade regeringen och de drakoniska EU-åtgärderna mot vanligt folks ekonomi. Att allt fler blivit anarkister under denna process är inte på något sätt förvånande och det antalet kommer säkert att öka ytterligare. Och inte bara i Grekland.

På bilden ses den modiga anarkisthunden Loukanikos gå till angrepp mot den grekiska fascistpolisen. Foto: courtesy libcom.org

Sverige

Den nye s-ordföranden Stefan Löfven säger i STV Agenda bland annat att ”Jag förstår behovet av att sälja saker” och ”Vi har en fin försvarsindustri”. Det röda blocket ökar därför i opinionsmätningarna. SF-serien Äkta människor går vidare. Det skulle nog gå bra med en hubbot som ny statsminister, det var åtminstone länge sedan vi hade en äkta människa på den posten.

Malmö/Lund

Borgarpartierna i Lund vill privatisera kommunala verksamheter trots att de lovat motsatsen före valet. Nu kallar man denna privatisering för ”utmaning”. Ja det är utmanande med privatisering i vården. Vem var det som sa Carema Vanvård AB? Verkligen lysande, Tove Klette.  Snälla Lundabor, rösta nu bort dom en gång för alla i valet 2014. För både barn, gamla och sjukas skull!

Röda Lund skriver följande insiktsfulla ord om ett föredrag om Trotskij av Håkan Blomkvist: ”Det råder ingen tvekan om att de metoder Trotskij och bolsjevikerna använde beredde väg för det som senare kom att bli stalinismen.” Helt rätt och precis vad anarkisterna alltid har påpekat. Ska socialismen ha framgång idag gäller det att lägga av allt gammalt totalitärt bagage. Socialismen kan inte vara auktoritär, den kan bara vara frihetlig och revolutionär.

Boktipset

* Jeff Chang: Can’t stop won’t stop. Hiphopgenerationens historia. Reverb 2006. Från det amerikanska ghettots dynamiska kultur och ut över världen. Kärleksfullt och engagerat om rap, hiphop och graffiti.

* Felicia Feldt: Felicia försvann. Weyler 2011. Jag har nämnt boken tidigare men återkommer nu. Okonstlat språk och mycket bra disposition. Korta prosastycken och ögonblicksbilder från Felicias uppväxt. Om bara en tiondel av detta inträffat i verkligheten är det nog för att varna för Anna Wahlgren och hennes ”uppfostran”.

* McKenzie Wark: The beach beneath the street. Verso 2011. Filosofiska utläggningar i Situationistiska Internationalens periferi. Njutningsfull och förtätad läsning på hög nivå.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 13 februari, 2012 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: