Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #39

Krönika #39

Kapitalismen till ättestupan!

Världen: Slakta Acta!

Över hela världen protesteras mot ACTA-avtalet som ska begränsa friheten på internet.  I Stockholm demonstrerade ett tusental personer i Guy Fawkes-masker. De giriga storföretagen har i tysthet försökt  införa  detta avtal  som strider mot de mänskliga rättigheterna men tystnaden är nu bruten och demonstrationerna sprider sig.

I Grekland råder en revolutionär situation med generalstrejk och folkets krav på inställda betalningar av skulderna och utträde ur EMU. Om inte KKE ännu en gång lyckas lägga krokben för utvecklingen kan vi kanske se fram emot ett folkligt maktövertagande. http://www.dn.se/ekonomi/nya-kravaller-i-centrala-aten

Det verkar omöjligt att få en klar bild av inbördeskriget i Syrien trots eller tack vare dessa oändliga mängder av kommentatorer. Förvirringen är total. Det syriska upproret mot al- Assad-diktaturen som började fredligt har kommit i kläm mellan stormakterna, och nu ökar antalet dödsoffer för varje dag, 6000 hittills. Men alternativet är inte västmaktsinvasion utan att diktaturen avgår frivilligt, vilket även det verkar mindre troligt för stunden. Att Al-Assads dagar på sikt är räknade kan man nog anta, men frågan är vad en destabilisering av Syrien betyder för konflikten Israel-Iran. USA-propagandan tror jag inte på. Och inte på Carl Bildt heller. Vi får bara hoppas att USA/Irael inte startar det tredje världskriget genom att bomba eller invadera Iran.

De europeiska storbankerna har hittills under finanskrisen fått hjälp från EU med 400 tusen miljarder euro (!). Som en liten, liten kompensation föreslås det en Tobin-skatt på bankernas handel med aktier och obligationer på 0,1%. Sveriges finansminister Anders Borg säger nej till detta med stor indignation.

Sverige: Ättestupan revisited

Ättestupan i en eller annan form tillhör borgerlighetens favoriter, och det är så vi ser Reinfeldts utspel om höjd pensionsålder till 75. Varför just detta jämna årtal och inte 78, det skulle bli ännu billigare eftersom många inte lever längre då. Med en kropp som är utsliten redan vid 50 vill inga arbetare ha lägre pensionsålder, och som Åsa Lindeborg påpekar i AB kan Reinfeldt själv gå i pension vid 49 — i valet 2014. Varför rasar inte hela svenska folket mot moderatregeringen när det nu är öppet mål? Svaret är att de knyter näven i byxfickan, men även för detta tåliga och till synes underdåniga folk finns det en anständighetens gräns. Det är en balansgång just nu, men snart kan det bryta loss och då kommer ingen att vilja vara moderat. Slaveriet är på väg att återinföras, fatta!

Malmö/Lund

Sydsvenskans ledarsida har den 5/2 rubriken ”Att rädda kapitalismen”. Kapitalismen har redan uttömt alla sina möjligheter så oron är befogad. Nej Per T Ohlsson, kapitalismen går inte längre att rädda, bara att avveckla. Den kan antingen avvecklas under ordnade former med fokus på alla de fungerande alternativen, eller avveckla sig själv under kaotiska former med mer krig, lidande och död som bieffekter. Att det inte finns något alternativ till kapitalismen är lögn, och det är en mycket viktig lögn. Utan den skulle inte ens den tunna fasaden av legitimitet kunna upprätthållas, den koppling till demokrati och jämlikhet som inte existerar och som avslöjats i sin fulla vidd i boken Wilkinson/Picket: ”Jämlikhetsanden”. Vilka alternativen är vet den som läser denna blogg och miljoner andra, men Per T Ohlsson låtsas inte känna till dem. Vi har ADS – Arbetarråd, Direktdemokrati, Självförvaltning; ett system som använts ända sedan Pariskommunens dagar och alltid bekämpats av Staten och Kapitalet trots att det tjänar folkmajoritetens intressen. Vi har PARECON, deltagande ekonomi, som är utformat för dagens situation av ekonomen Michael Albert, vi har de skotska ekonomerna Cockshott & Cottrells ekonomiska program, vi har alla de praktiska exemplen från Chiapas till Venezuela.

De blandekonomiska folkhemmen i Norden kan radikaliseras och demokratiseras men inte med mer kapitalism eller socialdemokratiskt korporativt klassamarbete utan med nyare och mer radikala idéer. Att påstå att dessa och andra alternativ inte fungerar eller inte ens existerar övertygar ingen i längden. Vad som däremot övertygar är kapitalismens inbyggda destruktivitet, och finanskrisen är bara upptakten till detta förfall. Kapitalismen är bankrutt som system, som idé och som verklighet. Den tillhör det förgångna och kan inte längre räddas, nu måste allt fokus ligga på att utveckla ett bättre fungerande ekonomiskt system som till skillnad från kapitalismen, Per T Ohlssons nyliberalism, Göran Perssons auktoritära högersocialism och de antikverade regimerna i Östeuropa också står på de vanliga och hittills maktlösa människornas sida. Kinas system med sin kombination av det sämsta från två världar, politisk partidiktatur och ekonomisk råkapitalism, kan annars bli vår framtid.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 9 februari, 2012 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: