Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #38

Krönika #38

Stal mjölken, kastade äggen, struntade i skatten

Världen: De engelska skolbarnens mjölktjuv hyllas av svenska tokliberaler

Peter Wolodarski i DN menar att Margaret ”the milk snatcher” Thatcher var ”ett alternativ till socialism” men glömmer att hon också var ett alternativ till medmänsklighet, fred, demokrati, frihet, jämlikhet, rättvisa och solidaritet. Filmen om Thatchers liv syftar inte till att återuppväcka hennes människofientliga idéer, vilket vissa tokliberaler som Wolodarski, Hanne Kjöller eller Bengt Ohlsson verkar hoppas på. Filmen är en rapport från historiens soptipp varken mer eller mindre, nostalgisk för en liten minoritet, direkt motbjudande för flertalet. När the milk snatcher omsider avlidit har Class War Federation, den engelska arbetarklassens radikala del, utlyst en stor folklig glädjefest och så blir det säkert också eftersom få engelska politiker spridit så mycket död, fattigdom, orättvisa och elände omkring sig. Men vi ska inte vara oschyssta; under sin tidigare karriär som ung kemist uppfann hon också en ny sorts mjukglass. Den ska dock inte ha smakat något vidare.

Sverige: Allt åt allas överklassafari stor succé

Det är numera inte bara autonoma som kastar saker. Förbundet Allt åt alla arrangerade en överklassafari för att beskåda ”Sveriges rikaste utsugare” på Solsidan i Saltsjöbaden. ”Gruppen promenerar runt och tittar på villorna. Några av husen pekas ut som tillhåll för skattesmitare och såna som sysslar med riskkapitalism och ekonomisk brottslighet”, skriver Nacka-Värmdö-Posten. Och enligt dem som åkte med på överklassafarin kantades resan av en pöbel av Saltsjöbads-ungdomar som såg ut att ha kammat sig med fläskkotlett och ”som ägnade sig åt äggkastning”. Påsken kommer tidigt i år. Yuppieungdomarna kommer nog att begära skatteavdrag för äggen dom köpt för pappas pengar men själva är vi inte så bortskämda med matvaror att vi slänger dom omkring oss. Det ska hellre vara stenhårt och gratis. Safarin blev en stor succé.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/ article14285457.ab

Moderaterna har haft en tv-sänd konferens på temat ”Hur förbättrar vi polisen?” Alla Svenska polisens vapensköld med de fscistiska spöknippena, fasces, väl synligatalare ansåg att polisen är bra som den är. Visserligen är uppklarningsprocenten mikroskopisk och ”polisarbete” är det man minst sysslar med, men visst är polisen bra. Hur skulle den kunna bli bättre när den redan är så bra? Det går bara inte. Om något mindre bra någon enstaka gång ändå inträffar utreder man det själv och konstaterar att det är bra. Polisen är bra. Bra konferens, också. Helt apejävlars bra.

Malmö/Lund: Polisstation bombad, svinaktighet i kvarteret Galten

En explosion skakade polishuset vid Erikfältsgatan i Malmö på natten 1/2 2012. Flera fönsterrutor krossades och en vägg förstördes vid den kraftiga smällen. Ingen polis fanns där och ingen skadades. Polismästaren Ulf Sempert påstår att orsaken är en vedergällning för att ”polisen varit så oerhört framgångsrika”. Så kan man ju också se det, men… är tanken att polisen borde anstränga sig litet mindre för att undvika fler explosioner? Polisen är kanske för bra? Den som överlever får se. Sydsvenskan har redan förberett en plottad ”bombkarta över Malmö 2012”.

http://bcove.me/nj6u8x7r

Samma tidning skriver 3/2 att platsen där idyllen Carlssons Trädgård låg i Lund skall förstöras för evigt genom att bebyggas med en trevåningars cementlada, just vad jag varnade för i en tidigare krönika. Istället för att bygga på höjden i närstående byggnader bygger man nu som vanligt på bredden. Eftersom det handlar om kvarteret Galten blir min recension: svinaktigt. Alla större beslut om omgestaltning av City borde underställas en lokal folkomröstning. Men politikerna skulle inte gå med på detta emedan demokrati är det värsta dom vet. En namninsamling med minst 3000 underskrifter för att rädda Carlssons Trädgård vore lägligt; det var så den gamla fina Saluhallen räddades 1969 och som ni ser står den ännu kvar. Att Mårtenstorget ska bli bilfritt tror jag när jag ser det; också detta är en aktivistfråga som Bilfritt Centrum-gruppen i Lund kämpat för sedan början av 1970-talet. Allting ska inte bevaras, bara det som är bra, men då behövs också en stark lokal opinion som motvikt till storhetsvansinniga yrkespolitiker.

http://www.sydsvenskan.se/lund/article1573924/Nu-avgörs-busstorgets-framtid.html

Jag kan inte ta upp alla myndigheternas ansträngningar att skapa ett fulare Lund, det skulle bli en tröttsam lista. Men avvecklingen av odlingslotterna på Sångarevägen, som ersattes med en parkeringsplats som aldrig används och en vildvuxen sly- och ogräsdjungel är ett exempel, liksom likvideringen av de ljuvliga körsbärsträden på Tunavägen. Där står numera några anskrämliga rönnar. Det saknas ett helhetsgrepp i stadsplaneringen, och det saknas framför allt varje antydan om ett estetiskt sinnelag. Det har blivit självklart för byråkratin att aldrig fråga efter lokalbefolkningens åsikter om fysiska förändringar i närmiljön, och resultatet blir därefter. Visserligen finns det regler om ”samråd” i sådana sammanhang, men det lyckas man vigt manipulera sig förbi så att redan fattade beslut inte påverkas. ”Demokratiskt underskott” var ordet.

Senaste uppdatering på Konst & Politik är förutom denna lilla krönika ”ABC för autonoma”.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 1 februari, 2012 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: