Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #35

Kärlek, trygghet och frihet

Världen

Israel/USA fingrar på avtryckaren. Ska dom äntligen få atombomba Iran? Mossad mördar iranska kärnkraftstekniker på löpande band och militären börjar bli rastlös. The New York Times och India Express skriver 13/1 att om Iran stänger Hormuzsundet kommer USA att anfalla. ”US warns Iran’s Ayatollah: Don’t cross red line”.

Sverige

Nu har vi fått den tragikomiska situationen att (v) ligger till höger om (s) som ligger till vänster om (v). Byta roller verkade vara ett populärt koncept redan i förra valet. När sen alla partier har bytt med varandra ett varv så kan dom börja om på nytt. Men varför, invänder någon. Jo därför att parlamentet är en cirkus. Av en utrotningshotad sort.

Minns ni Ann Wibble (fp)? Hon som krävde att varje hushåll hade en årslön sparad på banken. Hennes nyliberala uppföljare är Thatcher- och Ayn Rand-troende Annie Lööf (c), och hon förmedlar nu samma verklighetsfrämmande budskap på ett ännu mer arrogant sätt. Jag antar hon vill förbereda oss på en framtid där ingenting kommer att vara gratis, allting är belagt med skyhöga avgifter, med lägre skatt för överklassen och högre skatt för arbetare och pensionärer. Bara den som har ett privat kapital överlever när den gemensamma välfärden slutligen är avvecklad. Lööf ser ungefär lika kramgo ut som J.R. Ewings i Dallas. När man hör henne prata inser man att det här samhället kommer att rämna mitt itu, frågan är bara när.

Men är du hemlös, varför då? Vet du inte att du kan göra avdrag för din aktieutdelning?

Anna Wahlgren, den självutnämnda barnexperten, kritiseras hårt av sin dotter Felicia i hennes nya bok. Wahlgrens privatliv intresserar mig inte ett dugg. Däremot har jag i alla år varit djupt skeptisk till hennes auktoritära barnuppfostran. ”Svart pedagogik” kallas det i andra sammanhang.  Anna Wahlgrens Barnaboken är, som en annan bloggare påpekade, lika tvärsäker som amatörmässig. Varför sålde den så bra trots sitt till stora delar mycket tvivelaktiga innehåll? Därför att nyblivna föräldrar känner sig osäkra och rådvilla och lätt griper efter första bästa halmstrå.

Men det behövs inte några självutnämnda ”experter” eller super-nannys som ska exploatera denna osäkerhet. Föräldrarna själva är dom som vet mest om sitt eget barn. Och vill man ändå fråga om något allmänt eller få konkreta råd kan man vända sig till förskolan (ännu ett av Wahlgrens hatobjekt) som har välutbildad och kvalificerad personal. Där finns en generaliserad kunskap som Wahlgren aldrig kommer i närheten av.

Ska jag rekommendera någon bok i detta sammanhang blir det nog  Joel Spring: Frigörelsens pedagogik.  Federativs 1980. Och vad ni än gör, uppfostra inte barnen med auktoritära metoder! Det kan bli ärr i själen livet ut. Barn behöver bara kärlek, trygghet och frihet, resten tar naturen hand om.

http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/Felicia-feldt-felicia-försvann

Lund/Malmö

Amatören Dan Park har gjort rasistiska slavaffischer mot Afrosvenskarnas Riksförbund i Lund och planterat Zyklon B-burkar vid synagogan i Malmö. Hans manifest heter ”Heil!” Han är ”en Eddie Meduzaversion av Lars Vilks” sägs det på FB. Han tror till och med att han är rolig. ”Det sägs aldrig något positivt om nazism så då får man göra det själv” har han som programförklaring. Att orsaken är att det inte finns något positivt att säga om nazisterna har aldrig fallit honom in. För vissa framstår han som en psykologisk gåta men hans politiska värderingar är en fullt tillräcklig förklaring för oss andra. Breivik applåderar i kulisserna. När ska Dan Park få Säpo-agenter att gömma sig bakom?

http://www.dailymotion.com/video/xl8ifd_provokatoren_shortfilms

Det är sorgligt vilken pinsam roll nutidskonsten har idag, navelskådande, cynisk eller reaktionär, postmodernt medlöpande eller ytligt skandalsökande. Urvattnad och ointressant konceptualism. Jämförd med 1960-70-talskonsten rör det sig om en tillbakagång och upplösning utan motstycke. Som vanligt är det graffitikonsten som är den enda glädjekällan och de enda som håller liv i måleriet. Enstaka serietecknare som Liv Strömqvist eller Robert Nyberg. Och den politiska vänsteraktivismen producerar bättre aktionskonst än någonsin de mondäna salongerna och de snobbiga vernissagepudelartisterna. En ny Diego Rivera att gestalta Tahir-torget, OWS och antikapitalismen i monumentalt format skulle verkligen vara en frisk fläkt. Omläste just Bengt Olvångs krönikebok ”Våga se! Svensk konst 1945-1980″ och då blev detta mycket tydligt. Det ultimata konstverket är den sociala revolutionen.

Uppdateringar

Senaste uppdateringarna på Konst & Politik är förutom denna krönika  Två texter om Durruti och 300 citat om konst.

Love, Peace and Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 15 januari, 2012 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: