Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #33

Att göra motstånd innebär att skapa.

Världen.

Hej och välkomna tillbaka alla bloggläsare efter denna onödiga helg. Som jag tillbringat med att skriva en längre artikel om Michail Bakunins flykt från Sibirien 1861. Den hittar ni på annan plats på denna blogg – rolig läsning med mycket bilder! En annan nyskriven artikel  är ”Graffiti, konst och yttrandefrihet”.

En litet kortare krönika blir det denna gång; mellankort för mellandagarna.
Året är snart slut, och vilket år! 2011 kommer nog att finnas i historieböckerna som Revolutionsåret eller något liknande. Och 2012 ska bli ännu bättre – gasen i botten kamrater! Vi gir oss ikke.
Ett citat på vägen som går rakt in i hjärtat hittade jag på AB:s kultursida 27/12.

”Till alla ni unga som skapar 2000-talet säger vi med värme: skapa innebär att göra motstånd. Att göra motstånd innebär att skapa.”     —Stefan Hessel

Sverige

Ni såg Karl-Bertil Jonsson på julafton. Karl-Bertil rules. Nu har hackersgruppen Anonymous (bilden nedan) drivit Robin-Hood-kuppens idé ett steg längre. Man har kapat de rikas bankkonton på flera företag och departement och tvångsöverfört pengar till ideella hjälporganisationer. ”Kul, kul, kul!” låter man hälsa. AB 27/12 🙂

”Det låter som tidernas mest generösa mellandagsrea: en öppen butik, ingen personal och fritt fram att gå in och plocka på sig varor. Julen är stulen. När personalen på lågprisvaruhuset ÖoB i Arninge utanför Stockholm stängde butiken i går glömde de helt sonika att låsa efter sig. Vi såg två personer som kom ut med grejer. De hade varsin påse som de bar i famnen, säger Johan Sjöhagra, försäljningschef på Runsvengruppen som driver ÖoB, och bekräftar att varuhuset har stått öppet”. AB 25/12 🙂

Såg ett tv-reportage 28/12 om polska barn med svåra ansiktsskador som fick gratis behandling i Sverige, spontant och frivilligt. Sverige från sin bästa sida. Alldeles riktigt, det var inte i Reinfeldts Sverige utan för flera år sedan, men ändå.

Malmö/Lund

”En 20-årig man greps på bar gärning när han sprejade ner husfasader och elskåp i centrala Lund. I cellen på polishuset fortsatte han att klottra med en spritpenna han gömt i kalsongerna. ”Fuck the police!” skrev mannen — och undertecknade med sin signatur.

Han ska ha varit något berusad.” SDS 25/12 🙂

God sv/röd forts. Konst & Politik älskar er !

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 29 december, 2011 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: