Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #32

Krönika #32

Kapitalism är kaos. Anarkism är ordning.

Världen: Den Övernaturlige Ledaren

Kim Jong-Il, diktatorn som skrivit sex operor, hade en IQ på 160, slagit tio hole in one på sin första och enda golfrunda, och vid vars födsel vid foten av ett heligt berg en ny stjärna tändes, har avlidit. Och en ny Kim har tillträtt. Det är svårt att tänka sig något groteskare än regimen i Nordkorea, som ger sina Ledare övernaturliga egenskaper och håller sin befolkning som gisslan i en gigantisk fängelsehåla. Orwells ”1984” överträffas där varje dag.

Visst kan en hel nation förvandlas till en galen sekt, det hände ju i Tyskland på 1930-talet. Men bilden har antagligen fler nyanser än vad Nordkoreas fiender vill framhäva. Och en sak är säker: hade man inte skaffat kärnvapen hade man för länge sedan invaderats av USA och Sydkorea. Det är trots allt begripligt att man inte glömt det skoningslösa amerikanska bombkriget 1950-53.

Det bästa för mänskligheten hade förstås varit om alla länder skrotade sina kärnvapen, villkorslöst och samtidigt, inklusive USA och Israel.

Sverige: Hungriga finanshajar slukar svensk välfärd

Mångmiljardären och riskkapitalisten Henry R. Kravis är en av ägarna till vårdkoncernen Carema (Don’t Care) vars behandling av äldre skapat en hård debatt om privatisering. Henry R. Kravis var förebilden till den girige finansmannen ”Gordon Gekko” som Michael Douglas spelade i filmen ”Wall Street”, skriver AB 18/12. Lägg därvid märke till att det är Caremas cyniska ledning som ska kritiseras, inte de hårt arbetande undersköterskorna. Och den svenska mejerihanteringen har köpts upp av en annan, fransk, riskkapitalist. Slutresultatet för det moderatstyrda Sverige lär bli maximala avgifter på precis allt för de fattiga och noll skatt för de rika.

Sverigestofilerna (sd)

Mattias Karlsson (sd) försöker 20/12 i Sydsvenskan lansera nyspråkstermen ”socialkonservativ”. Uttrycket innehåller två begrepp som sammanslagna tar ut varandra. Det gäller också ”medkännande konservatism”, summan blir noll även i detta fall. Det rör sig enbart om demagogiskt trixande med språket. SD vill tvätta bort fascism- och rasismstämpeln, inte genom att ändra politik utan genom att omdefiniera sig själva. Men SD:s rötter i den fascistiska och rasistiska organisationen BSS kan inte trollas bort i en lek med ord. SD är fortfarande i allt väsentligt ett fascistiskt parti. Man är inte demokrater utan etnokrater. Vissa människor är mer värda än andra, och mest värda är infödda svenskar. Där skiljer man sig från samtliga partier och från alla organisationer utom extremhögern, islamofoberna och mot-jihadisterna.

Människorna i det nyliberala och råkapitalistiska moderatsverige känner sig idag vanmäktiga och otrygga. Så blir det när välfärden säljs ut och riskkapitalister ska bedriva vård och omsorg. Men det går inte att som Mattias Karlsson antyder att stuva in hela befolkningen i en tidsmaskin med destination 1950-talet. Det skulle bara bli kulisser, precis som SD:s retorik. Rätta sättet att tackla rädslan för framtiden är inte att längta efter något gammalt utan att göra något nytt. Vi kan se en början på denna process under det anmärkningsvärda revolutionsåret 2011. Den Arabiska Våren och Occupy-rörelsen lyfter fram direktdemokrati, direkt inflytande och vi vanliga 99%:s intressen gentemot finanskapitalets 1%. Den utomparlamentariska frihetliga socialismens kamp är hoppet inför framtiden, och den växer spontant för varje dag som går.

Malmö/Lund: Kapitalismen är kaos. Anarkismen är ordning.

SJ tar bort sin biljettförsäljning på Centralstationen i Lund. SJ och Skånetrafiken vägrar samarbeta. Har man den ena biljetten när man borde ha den andra åker man av tåget. Såhär blir det när allting ska konkurrensutsättas och brytas ner i allt mindre resultatenheter: kunderna blir lidande och diverse konkurrerande småleverantörer vägrar samverka med kaos som följd. Kapitalismen är kaos. Anarkismen är ordning.

SJ-tåg i  Sverige 2011: kaos                                                                                                 CNT-spårvagn i   Spanien 1936: ordning

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 20 december, 2011 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: