Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #31

Krönika #31

Nassarnas fiasko — antirasismens triumf

Världen: Avskaffa julen!

Det närmar sig jul, den värsta tiden på året för hemlösa och ensamstående i det kalla konsumistiska vinterlandskapet. De enda som blir lyckliga är affärsmännen, för de flesta av oss andra är julen en plåga. Låt oss i stället arbeta för ett samhälle byggt på gemenskap och mänskliga värden, bortom den kapitalistiska grottekvarnen. Här är en hälsning från Buy Nothing Xmas: http://www.flickr.com//photos/orangejon/sets/72157628166869135/show/

Under julen 1968 samlades tusentals människor i Stockholm med omgivningar för att fira en annorlunda jul tillsammans, som protest mot den kommersiella julen. Alternativ jul växte till en folkfest med ca 25 000 människor. Efter julen återstod många hemlösa och man stannade kvar på Konstfack under namnet Alternativt samhälle. Vid en debatt gick man till gemensam aktion mot de sociala myndigheterna. Man krävde bl a samlingslokaler för alla att träffas i. En ny social rörelse växte fram i hela landet med byalag, husockupationer och självstyrande social gemenskap.

Så gick det till då, och den alternativa julen lever än i dag i olika former. Och förutom att ta hand om varandra kan vi passa på att läsa några bra böcker; se boktipset nedan!

Klimatmötet i Durban avslutades med ett försiktigt hopp om förändring. Kyoto-avtalet är åtminstone räddat. Insikten om att kapitalets produktionsordning i sig är det största hotet mot klimatet och miljön sprider sig.
EU och euron skakas i sina grundvalar och i Ryssland ifrågasätts valets hederlighet. Putins Ryssland är ett bra exempel på auktoritär demokrati; två begrepp som tar ut varandra. Den enda icke-auktoritära demokratin i världen är så vitt vi vet Chiapasdistriktet i Mexico. Än så länge — och vi hoppas det kommer mera.

Det yrkesmässiga representerandet, proffspolitikern, är det mest föråldrade inslaget i demokratikonceptet tillsammans med det  sunkiga partiväsendet. Valproceduren kommer att digitaliseras och deltagande och direkt demokrati har framtiden för sig, vilket den arabiska våren och Occupy-rörelsen med eftertryck bevisat under hela detta anmärkningsvärda år 2011. More to come. Kina är också intressant i denna  diskurs – där har man verkligen fått det sämsta av två system, politisk partidiktatur och kapitalistisk ekonomi. Det fungerar bra ihop. Fascism och kapitalism harmonierar också. Verklig demokrati är däremot överhuvudtaget inte kompatibel med kapitalismen och det kommer framtiden att utvisa. Makten kan inte sägas ”utgå från folket” om den i verkligheten utgår från kapitalet. Det är fult att ljuga.

Sverige: Kreativ antifascism mot en decimerad nazism

De 94% som inte röstade på SD har demonstrerat mot nazisternas pr-jippo i Stockholm den 10 december, dagen för Nobelfesten. Nobelkommitten hade inte bjudit Jimmie Åkesson på festen, och detta var en välkommen markering. Men man borde också ha protesterat mot att en nazidemonstration skulle få svärta ner denna dag. Det fick den radikala vänstern ta hand om. Salems kommun drar en lättnadens suck, och den omlokaliserade marschen visar att nazisterna både blivit färre och mer splittrade. Ett tjugotal antirasister greps på oklara grunder. Polisen lyckades med att av oaktsamhet krossa benen på en motdemonstrant med en polispiket. Man är på det hållet som vanligt stolta över sin insats.

De cirka 250 nassarna överröstades effektivt av ett par tusen antirasister och ”den ljudiska konspirationen”. Brittans Damgympa gympade mot rasism och nazisternas svenska mordoffer visades på plakat längs marschvägen. Åsa Lindeborg i AB noterar att det alltid är vänsteraktivisterna som får stå för det antifascistiska motståndet ”medan liberalerna, som talar hela dagarna om alla människors lika värde, skiter fullständigt i om det marscherar nazister på stadens mest centrala yta”.

Birgitta Ohlsson (fp) koncentrerar sig i stället på att bekämpa vad hon kallar för ”vänsterextremism” men som i verkligheten är det genuint folkliga motståndet mot nyliberalismens marknadsdiktatur. Det ligger inget extremt i detta utan bara vanligt sunt förnuft, något som liberalerna aldrig lär komma i närheten av. Att staten ska få bestämma över det politiska landskapet och förfölja vänstern är numera den enda substansen i ”liberalismen”. Det hade senator Joseph McCarthy säkert gillat. Birgitta Ohlsson har den lika högtravande som skrattretande titeln ”Demokratiminister”. Det är väl inte alldeles säkert att demokratin är i goda händer där. Förresten befinner den sig nog någon helt annanstans och där man minst väntar sig det.

Monarkins skumma affärer har gått i repris under veckan, liksom Carl Bildts eventuella inblandning i Lundin Petroleum-skandalen. Carema Don’t Care AB sjunker allt djupare i ett gungfly av girighet, fiffel och undanflykter. Vänsterpartiets valberedning vill ha Sjöstedt som ny partiledare efter Ohly. Vore det inte lämpligt att välja någon som åtminstone står till vänster om Juholt?

http://www.metro.se/noje/promoe-om-bildt-folkmordsmiljonaren/EVHklb!7EnlSnoCvcb3g/

Boktipset

Patti Smith: Just Kids. Brombergs 2011.

En självbiografi kan knappast bli bättre än så här. Patti Smith kommer som 20-åring till New York och det mytomspunna Chelsea Hotel där 1970-talets alla berömda musiker, konstnärer och författare samlats. Hon inleder sin långa kärlekshistoria med fotografen Robert Mapplethorp, läser Rimbaud, skriver poesi och utvecklas till den amerikanska New Wave-musikens drottning. Med ett poetiskt, intimt och detaljrikt språk är detta en berättelse som både griper tag, förklarar och underhåller. Mapplethorp avled i aids 1989. Patti Smith tilldelades Polar Music Prize 2011. När boken var slut ville jag bara ha mer, och till min förtjusning hittade jag både Pattis spelningar och Roberts fotokonst på tuben.

Lund/Malmö

I Lund byggs det av ren slentrian alltid för litet bostäder; 2500 blev 750, eller om det var 75, och hyrorna i city är som vanligt groteska vilket gör att affärslokalerna till stor del står tomma. En handlingskraftig byggnadsnämnd kunde gjort ett resolut ingrepp och tvingat upp bostadsbyggandet och tvingat ner hyrorna, vilket är fullt möjligt och dessutom brådskande. Men den kommunala ledningen bryr sig inte om lundabornas intressen i den utsträckningen. Man verkar i stället mer intresserad av att förhala, fördröja och förhindra. Om det nu inte gäller nytt kommunhus i värsta Las Vegas-stil. Då blir det plötsligt en väldig fart på byråkratkvarnen.

Arne Paulssons dubbelspel

Det är inte bara politikernas tröghet som hämmar bostadsbyggandet, de privata aktörerna är också ett stort problem. Skånska Dagbladet avslöjar nu byggmogulen Arne Paulssons intriger. Paulssonskoncernen gör grova pengar på att köpa och sälja vidare kommunal mark. Den officiella förklaringen är att Paulssons ska samarbeta med NCC och HSB. Men dolda inspelningar visar att sanningen är en helt annan.   (Foto courtesy Virvelvinden).

http://www.skanskan.se/webbtv/1302017051001/se-paulssons-dubbelspel

I övrigt är det mest pseudohändelser i Lund som upptar medierna, som frågan om pojkar och (inte bara) flickor ska kunna väljas till Lucia. Ja, naturligtvis, ska detta vara något att diskutera överhuvudtaget? Låt eleverna själva bestämma! Och inte bara om pseudofrågor utan om deras egen utbildning och skolmiljö!

Här kommer som avslutning Xylophone Ladies med en smittande glad musik från 1940 som vi nämnde i den förra krönikan. Kolla särskilt in den headbangande basisten! Vi tror på ett liv efter jul. En glad och rödsvart helg önskas Konst & Politiks läsare!

Anm. Om någon av mig ej identifierad  upphovsman till en bild på denna blogg önskar att den tas bort görs detta omgående. Vänligen, Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: