Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #30

Krönika #30

Livet efter kapitalismen blir bättre

Världen: Ledarna faller som käglor.

”Det går inte att vräka en idé vars tid är inne” säger Occupy Wall Street som svar på polisbrutaliteten. Denna ödesmättade sentens kommer att bli ett bevingat ord.  Aktiviteten har inte mattats och nya torgockupationer poppar ständigt upp. Några (som Mats Runvall i Yelah http://www.yelah.net/opinion/signerat/inkludering-till-varje-pris ) har efterlyst ett klarare program. Jag tror OWS vet precis vad dom gör. Kampen för de 99% mot finanselitens 1% är så basic och bred just därför att det verkligen gäller flertalet mot fåtalet. Öppenheten och direktdemokratin är också avsiktlig, och man överlåter åt de enskilda grupperna att fylla i med sina lokala krav. Med ”ledare” och ”dogmer” skulle det vara lättare för Staten och Kapitalet att manipulera rörelsen. Och även ur ett klasskampsperpektiv kommer OWS’ strategi förmodligen att visa resultat. Det är åtminstone vad vi hoppas på. Nu har OWS också startat marscher genom USA http://nycmarch2dc.wordpress.com Den enorma kreativitet i motståndet som              OWS   kan    visa  upp skall nog inte heller underskattas.

Världens ledare fortsätter att falla som käglor: blir det inte strike så blir det strejk. Den arabiska våren har hittills avsatt diktatorerna i Tunisien, Egypten och Libyen och näste man till rakning är förmodligen Ali Abdulla Saleh i Jemen, därefter Bashar al Assad  i Syrien. Saudi-Arabiens kung står högt upp på önskelistan, för att inte tala om Israel. I Europa har Berlusconi och Papandreou tagit avsked. Och det kommer mera.

I Grekland var det generalstrejk 20-22 oktober. Generalstrejk och 500 000 demonstranter på Syntagmatorget där parlamentet ligger, en miljon demonstranter i hela Athen. En klassisk revolutionär situation som kunde inneburit att parlamentet stormades och att revolutionen blivit ett faktum. Allting verkade upplagt för ett sådant scenario, men vad tror ni händer då? Jo, stalinistpartiet KKE, beväpnade med påkar, slår en ring runt parlamentet med ryggen mot byggnaden och ansiktena mot demonstrationen (bilden nedan). Man försvarar parlamentsbyggnaden mot folkmassan! Parlamentshuset klarar sig och revolutionen får för tillfället inhiberas. KKE har ett långt syndaregister av samarbete med polisen; dom är helt enkelt inte att lita på. Men dom kommer inte att lyckas splittra vänstern utan bara isolera sig själva. Läs dokumenten på Motkraft från grekiska kamrater och bedöm själv. Personligen skulle jag aldrig våga köpa en begagnad cykel av detta polisstatsparti. motkraft.net/…/grekland-48-timmars-generalstrejk-konfrontationer-.

KKE skyddar parlamentet mot folkets vrede Foto courtesy http://www.redanarchist.org   Svenska KP stöder KKP.

Men det blir säkert fler tillfällen. Det var nära denna gång och nästa gång smäller det. En äkta social revolution i ett europeiskt land (eller en delstat i USA) skulle helt kunna förändra världsläget. Den snabba spridningen av upproren kan vi tacka den nya kommunikationstekniken för.

Filmen ”Crises of Civilization” har visats med svensk översättning på UR, svt 19/11. En bra sammanfattning av världsläget. Matkrisen, klimatkrisen, energikrisen, den politiska och den ekonomiska krisen skildras begripligt och med hopp om förändring. Med mycket humor, faktiskt. En trailer finns på http://youtu.be/BkOT44Jeyvc och deras webbplats är www.criziseofcivilazation.com Jag gillar särskilt slutet med den roliga xylofonmusiken…

Och vad ska vi då ha i stället för den pågående kapitalistiska katastrofen? Yelah skriver om ”Livet efter kapitalismen – ett förslag”  http://www.yelah.net/opinion/debatt/livet-efter-kapitalismen-ett-forslag Det kommer att bli bättre.

Sverige: Den permanenta skandalen

Skandalerna står i kö på ett sätt som de aldrig tidigare gjort. SOS Alarm fungerar inte, SJ fungerar inte, äldrevården fungerar inte… och allt detta kaos beror på att man systematiskt överlåtit vitala samhällsfunktioner åt de kaotiska marknadskrafterna. Under hela Tage Erlanders 23 år långa regeringstid 1946-1969 hände få saker (de var mer av juridisk karaktär) som närmar sig dagens storskaliga sociala förfall i moderaternas Sverige.

Och vad gör då oppositionen? Håkan Juholt verkar göra så gott han kan men helst hade vi sett också Åsa Lindeborg och Göran Greider vid rodret i det partiet.  Om inte (s) snart går i konfrontation med Reinfeldt kommer i stället (mp) och (sd) att växa sig större. Det har aldrig funnits mer att kritisera borgarna för än vad det gör nu, så kom igen, ta ner dom, Juholt! Och ta tillbaka alla begrepp som borgarna har stulit, från arbetarklass till folkhem. Sen kan ni överlåta åt den frihetliga socialismen att bygga det nya samhället.

Det parlamentariska systemets gistna maskineri gynnar skumma partier som Sverigedemokraterna. Därför, och av tusen andra orsaker, måste det politiska systemet förändras i grunden. Till och med Hitler kom till makten genom demokratiska val men idag finns det en spärr som skulle kunna förhindra att något liknande händer igen, nämligen ett förbud mot rasistiska och etnokratiska organisationer (Article 13). EU har ända sedan år 2000 uppmanat sina medlemmar att införa detta förbud. Under tiden studerar vi hur SD splittrats i ”socialkonservativa” och ”nationalister” och att interna personstrider blir allt vanligare. Nynazisterna grälar också våldsamt inbördes. Ny Demokrati föll ihop som en sufflé. Sverigedemokraterna borde kunna gå samma väg.

Uppdrag Granskning har avslöjat att Säpo skickar in 15-18 år gamla informatörer i kriminella och politiska organisationer, utsätter dom för akut livsfara, betalar dom med småpengar och lämnar dom i sticket när dom avslöjats. Hittills har fyra informatörer mördats. Säpo och polisen är den enda grupp i samhället som kan räkna med att komma undan ostraffad för allvarliga brott.  Dom utreder sig själva och hittar aldrig några fel och skulle något trots allt vara fel så är det hemligt. ”Inga kommentarer” hälsar man till Uppdrag Granskning. Vi vill inte bara bli av med denna stat i staten. Vi vill bli av med Staten.

Malmö/Lund: Domkyrkorådets vägar äro outgrundliga.

Sydsvenskan går med förlust. Vi anser att orsaken är att den inte behövs. Men naturligtvis fick avgående VD:n Johan Ståhl 10 miljoner i bonus. Så driver man ett företag.

Konsthallen har utnämnt C. F. Hill  (1849-1911) till nutida konstnär. Man vill nämligen bara visa nutida konst.

Domkyrkoforum och Domkyrkoplatsen har kostat 100 miljoner. På frågan vad man ska göra i det nya dyra metallicbygget (i folkmun redan döpt till ”Babels Hus”) svarar Domkyrkorådet med viss tvekan: ”Man kan se en informationsfilm”. Aha.
”Såg du Domkyrkan?”  ”Nej, men jag såg filmen”.

Utifrån får man intrycket av en fyrkantig ubåt. Ganska bisarrt. Och huvudnumret är kommersen i den kristna bokhandeln. De älskade syrénerna har ersatts med fyra stela pinnar.

När Domkyrkan byggdes hade kristendomen just slagit igenom och var adekvat för sin tid. Men detta var för 1000 år sedan. Idag hade det varit mer relevant att bygga ett buddhistiskt tempel i Lund. Visst är det nyinvigda bygget bättre än det skrangliga gröna staket som stod där innan, men frågan är om detta är vad Lunds innevånare mest av allt behöver. Hur skulle det vara med ett Allaktivitetshus? Det skulle komma alla tillgodo i ett samhälle som plågas av ensamhet och brist på gemenskap. När nu kyrkan fått så mycket nytt utrymme i alla sina fastigheter att man knappt kan fylla det, varför då inte skänka Kiliansgatan 7 till det ändamålet? Det vore en kristlig och gudibehaglig gärning.

Demonstration för ett Allaktivitetshus i Lund 1969.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 27 november, 2011 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: