Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #26

Krönika #26

Demokratin finns på gatan.

Världen: Vi är 99 %

Bankerna och politikerna är inte längre värda folkets förtroende någonstans. Nu reser sig de 99%:en — for the times they are a-changing! Occupyrörelsen fortsätter att sprida sig med vrede, kärlek och direktdemokrati mot kapital och stat, banker och politiker. Snart på ett torg nära dig!

Khadaffi är avrättad, Libyen är befriat och den libyska revolutionen går in i ett nytt och okänt skede. Varsågod, nästa diktator som står på tur.

Här är ett fantastiskt en och en halv timme långt klipp från Occupy-möten och demonstrationer i Stockholm. Se det!

Sverige: För dyrt med mänskliga rättigheter (m)

Tomas Billström och Fredrik Reinfeldt (m) tycker det blir för dyrt att låta 91-åriga senildementa Ganna Chyzhevska stanna i Sverige och utvisar henne till Ukraina 19/10. ”Det blir för dyrt” upprepar den stroppige Billström flera gånger. I sista sekunden, i en taxi på väg till flygplatsen, ingriper Europadomstolen (!) och låter henne stanna. Under andra världskriget deltog Ganna i det hjältemodiga försvaret av Kiev mot nazisterna, och som läkare och löjtnant fick hon flera medaljer. I moderaternas Sverige är hon inte värd någonting. Billström och Reinfeldt kritiseras ursinnigt av alla som uttalar sig om fallet.
-Ett cyniskt sätt att se på människor och livsöden. Det här är ett politiskt självmål, precis vad Sverigedemokraterna vill höra. Fruktansvärt, ärligt talat, säger folkrättsjuristen Per Broström. -Det går inte att förhandla ekonomiskt om mänskliga rättigheter, säger Johan Bäckman, docent i rättssociologi vid Helsingfors universitet. Så går det till i moderaternas iskalla rövarkapitalistiska samhälle. Avgå, Reinfeldt, Billström och Bildt!

Och som om inte detta vore nog har moderaterna nu också börjat praktisera historierevisionism i den högre skolan. Alla som läst George Orwell vet att huvudpersonen i ”1984”, Winston, arbetade på Sanningsdepartementet med att radera och manipulera historieskrivningen. Sofia Arkelsten (m) försökte nyligen inbilla oss att moderaternas moderparti genomdrev den allmänna rösträtten när det förhöll sig precis tvärtom. Rösträtten var dom så klart emot, liksom varenda social reform, semester, ATP, demokrati, you name it inklusive dödsstraffets avskaffande. Science fiction har ibland en tendens att överträffas av verkligheten. Avgå, Arkelsten!

Lund/Malmö: Ockupationsrörelsen revisited.

Det fanns en enorm egalitär kraft i de landsomfattande husockupationerna, vilket förklarar borgarklassens, politikernas och medias oro när det ämnet kommer upp. Sydsvenskan dissade därför Ockupationsfestivalen 2009 och dissar den nu igen tre år senare genom en okunnig och reaktionär retrospektiv ”analys” av Jan Samuelsson 23/10. Däremot är de intervjuer med aktivister som lyckats slinka igenom lysande. Trulsa (bilden nedan) är verkligen briljant när hon berättar om Smultronstället. ”Vi skapade något mycket speciellt”. Ja, och sista ordet är ännu inte sagt i den kampen, den fortsätter oförtrutet med andra uttryck. Idag ockuperas det torg och allmänna platser och kampen utvidgas till att gälla hela samhället. Demokratin finns på gatan.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 24 oktober, 2011 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: