Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #25

Krönika #25

Occupy-rörelsen har nu kommit till Sverige. Ett utbuat SDU lämnar Malmö med svansen mellan benen.

Världen: Occupy Wall Street sprider sig över hela världen och har nu nått Sverige.

Runt om i Sverige diskuteras nu sociala och ekonomiska orättvisor och planeras torgmöten i Occupy Wall Streets öppna och direktdemokratiska anda. På Sergels Torg har redan ett möte hållits och i flera andra städer pågår förberedelser. En av Occupy-aktivisterna i Stockholm, Einar Stensson, intervjuas i den mycket oroliga näringslivstidningen Dagens Industri:

”Vi har ingen fastställd politisk agenda och ingen ledning. Tanken är att deltagarna på mötet ska diskutera sociala och ekonomiska orättvisor. Det som intresserar oss är konsekvenser av den ekonomiska krisen, med ökade sociala klyftor”, säger Einar Stensson. Det finns även diskussioner om att också svenska torg ska ockuperas.  I USA har anhängare talat om revolution. Även klimatproblemen, jämställdhet och etnisk diskriminering är frågor som lär diskuteras. ”Etablerade politiker lyssnar snarare på lobbyister än väljare. Det har lett till ett minskat engagemang i politiska partier. Nu organiserar sig folk på ett annat sätt. Just nu bryr vi oss inte om politikerna lyssnar. Vi vill bygga makt”, säger han.Han håller inte med om att Sverige klarat de globala ekonomiska problemen relativt väl. ”Krisen har slagit väldigt hårt mot Sverige. Vi har hög arbetslöshet, sociala orättvisor och etnisk diskriminering.”Han säger också på frågan om ”Varför inte bilda ett parti?” att ” Nej, det systemet är sönder”. På det ockuperade Brunkebergs torg står ett femtiotal tält och på http://www.occupystockholm.org finns mer info.

Ja, nu börjar det hända saker vare sig det kallas revolt eller revolution.  Shake in your shoes bureaucrats, the international power of the workers’ councils will vipe you out!

Malmö/Lund: ”Skåne mot rasism” 15 oktober blev en lyckad motdemonstration.

Det kom bara 140 Sverigedemokrater och italienska fascister till vad de själva betecknar som ”den största demonstrationen någonsin” i Malmö.  Riksdagen betalade deras reseräkningar. Dom lyckades inte ens gå den planerade vägen från Stortorget till Triangeln. Istället blev det en patetisk liten promenad på 150 meter, omgärdad av cirka 500 poliser, till en kostnad av flera miljoner skattekronor. Hela promenaden tog ungefär 13 minuter.

Drygt 2000 motdemonstranter uttryckte sin avsky runt om i Malmös avspärrade centrum och många affärer i City spelade antirasistisk musik i högtalare mot gatan. Ett trettiotal malmöbor greps, 90 bussades iväg och många blev pepparsprejade, slagna eller hundbitna. Det förekom alltså en hel del traditionellt polisiärt övervåld för den ädla uppgiften att skydda rasisterna och fascisterna; polisen gjorde allt för att hindra den lagliga och fredliga motdemonstrationen men den genomfördes med god uppslutning.

Så fort jag med mina kamrater anlänt från Lund till Malmö blev vi inringade av polishästar och strax utanför Centralen blev vi kroppsvisiterade och avtvingade legitimationshandlingar för Säpos räkning. Man påstod sig leta efter vapen men hittade inga. Dom rotade i mitt glasögonfodral och hittade – glasögon. Så här är det att vara vänsteraktivist i dagens Sverige men det stoppar oss inte. Efter många rusningar kunde vi ta oss till Gustav Adolfs torg där vi inväntade de kraftigt försenade rasisterna med talkörer, musik och hög stämning. Tillbaka på Stortorget blev deras tal överröstade och deras reträtt blockerad. Aktionen blev lyckad och rasisterna åkte hem med svansen mellan benen.

”Jympa mot Jimmie” i färgglada trikåer lade jag märke till, och en äldre malmöit som ropade ”Ah såna fubbickar ni e! Fubbickar!” på bredaste skånska till SD. Kamrater till de tre som anhölls väntade på dom utanför polisstationen hela natten för att visa sin solidaritet.

Fotnot: Fubbick är Malmöslang för ”fåne”.

Juholtaffären: Vidbränd sydsvensk tidningsanka

Ilmar Reepalau (s) har gjort bort sig igen: nu flörtar han med SD i sitt förslag om ett andra klassens medborgarskap för invandrare. Malmöborna ryser av obehag och politikerföraktet skördar nya triumfer.

De borgerliga tidningarna saliverade kraftigt när Juholts bidragsaffärer offentliggjordes i oktober. Vi är inte ett dugg förvånade, alla politiker gör så här och i synnerhet då borgerliga politiker. Men Juholt sitter kvar trots högerns självgoda hysteri och det är inte heller överraskande. Lita aldrig på en politiker! Det enda som går att lita på är arbetarklassens självständiga kamp. Snart sopar den bort både kapitalister, politiker och klassförrädare. Sydsvenskans skrapa svajar i den skånska stormen denna höst.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 16 oktober, 2011 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: