Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #21

Krönika #21

Samhällets olycksbarn är tillbaka.

Världen: Legalisera husockupationerna.

Den enda positiva utlandsnyhet jag hittar just nu är att det tyska Piratpartiet vill legalisera husockupationer. Alltid något! Här är gruppen Madness låt Our house. Ockupationsrörelsens signaturmelodi — och en underbar musikvideo tycker åtminstone jag.http://www.youtube.com/watch?v=Lqn5AIdd-9k

Ringhals har polisanmält miljöorganisationen Greenpeace för att de lagt ut foton på kärnkraftverket på nätet. Kärnkraften tål ingen som helst insyn. Avskaffa den helt och hållet så slipper dom det problemet på köpet. http://greenpeace.org/sweden/se

Os Gemeos, tvillingarna från Sao Paolo med en av sina berömda graffiti pieces. Foto courtesy Art Crimes

 

Lägg ner nolltoleransen, uppmuntra gatukonsten!

Graffiti är konst, och utövandet skyddas av grundlagen. Där anges särskilt att konstnärlig verksamhet är en del av yttrandefriheten.

”Yttrandefriheten enligt denna grundlag har till ändamål att säkra ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och ett fritt konstnärligt skapande”.  Yttrandefrihetsgrundlagen (1991:1469) 1 kap. 1 §.

Grundlagen borde inte få äventyras av de extrema högerkrafterna. Stockholm, Västerås och Göteborg bryter mot grundlagen med sin meningslösa, dyra och destruktiva nolltolerans. Klotter är ett normalt slitage på gatumiljön som går att hantera, vilket målaren Ikaroz helt riktigt påpekade i ett Aktuellt-inslag 29/9.

Den trumeld av reklambudskap stadens innevånare ofrivilligt utsätts för har däremot inget som helst värde varken kulturellt eller på andra sätt, och där kunde kanske en nolltolerans vara på sin plats. En positiv erfarenhet kan man göra på dagens Cuba, där reklam är förbjuden medan man ser genom fingrarna med både graffiti och politiska väggbudskap, eller i Indien där väggarna betraktas som allmän egendom att användas av vem som helst. Brasilien har den mest avancerade graffitiscenen i Tredje Världen med konstnärer som Os Gemeos och Vitché USA, Europa, Australien och den övriga västvärlden har lagliga väggar i alla större städer.

Det är i stort sett bara Stockholm som avviker på ett oförklarligt sätt, och detta är moderaternas och SD:s verk. Det röda blocket har en mer positiv syn på ungdomskultur och gatukonst så vi får hoppas att nolltoleransen snart är ett minne blott även i Mälardalen.

Det påstås ibland att graffiti skapar stora kostnader. Polisen, moderaterna och de andra graffitihatarna, en liten men högljudd minoritet numera, tröttnar aldrig på att upprepa detta påstående. Men graffiti innebär inga kostnader alls utom för den som köpt sprayburken. Vad som däremot orsakar kostnader är borttagning av graffiti, en borttagning som i nio fall av tio är helt onödig. Detta är en frivillig handling och därmed en frivillig kostnad. Har man den beklagliga smaken att man inte gillar konst så verkar man dessutom vara villig att bestraffa sig själv eller andra med saneringskostnader.

Detta kan inte graffitimålarna lastas för. Graffiti är i sig självt gratis, till för alla att göra och att njuta av. Och gillar man det inte kan man titta på något annat, inte göda de oseriösa saneringsfirmorna, som alltid lämnar en fulare yta efter sig än graffitimålarna. Är det inte viktigare att tågen går i tid och att säkerheten är hög än hur dom ser ut utanpå? Ibland blir dom rent av vackrare, vilket man just nu kan få bekräftat på tågsträckan Malmö-Lund.

Nolltoleransen mot graffiti har misslyckats under hela den tid den använts, i uppemot trettio år. Att Stockholms stad nu påstår att graffitin minskat lokalt ska tas med en hel busslast salt; man gör själv sin statistik och tolkar den som man anser lämpligast. Det normala är att om graffitin minskar tillfälligt i ett område ökar den på samma gång i ett annat. Det har alltid funnits toppar och dalar men den långsiktiga trenden är att graffitin ökar även med, eller tack vare, nolltoleransen.

Samtidigt har avståndet mellan graffiti och konstvärlden minskat. Banksys målningar säljs för miljonbelopp på auktionshusen, det förment olagliga spelar där ingen som helst roll. Vad som är konst eller ej har ingen relevans för vad som är olagligt eller ej. Det handlar om kvaliteten, och den vinner i längden över inskränkthet och fördomar liksom historiska konströrelser som först möttes med hån och sedan av uppskattning gjort genom hela konsthistorien. Det finns naturligtvis både bättre och sämre utförd graffiti, men detta förändrar inte saken och den bättre överlever alltid längre. Gatukonsten är det senaste skottet på graffititrädet, och den är som gjord för kommunikation och interaktion. Ingen som gett sig tid att ta in med ett öppet sinne kan förneka att den tillfört stadsmiljön idéer, livfullhet och spänning.

Graffiti är vår tids enda konströrelse och den har tagit världen med storm. Den finns nu i alla världsdelar och ingenting kommer att kunna stoppa den. Låt oss lära oss att leva med graffiti. Saneringspengarna gör mycket bättre nytta i ett mer konstruktivt sammanhang, behoven är stora i hela samhället. I stället för att kriminalisera en hel ungdomsgeneration – vilket man tvekat att göra med fildelarna – borde man öppna lagliga väggar i varenda stad i landet. Det är morgondagens konstnärer det handlar om och morgondagens kulturliv som står på spel. Lägg ner nolltoleransen, uppmuntra graffitimåleriet!

Malmö/Lund: Samhällets olycksbarn är tillbaka.

Håkan Juholt har skrivit en kulturartikel om en föreställning av Les Misérables och om samtidens olycksbarn, barnfattigdomens offer. Han kastar en brandfackla i den väsande nyliberala ormgropen på Sydsvenskan och han gör det med viss precision.

http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1550905/Hakan-Juholt-om-samtidens-olycksbarn.html

Hoppas det engagemanget håller i sig. Vi litar inte på politiker men noterar samtidigt att socialdemokratin otåligt väntar sig en radikalisering. Att moderaterna gillar orättvisa visste vi däremot redan. Håll i hatten Alliansen, snart kommer samhällets olycksbarn med stora sopkvasten.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 september, 2011 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: