Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #20

Krönika #20

Wall Street ockuperat. Ny valuta föreslagen.

Världen

Tältmöten på ockuperade torg är den nya internationella proteströrelsens signum, från Lissabon till Tel Aviv. Kulmen nås kanske snart — nu är Wall Street, världens finansiella centrum och kapitalismens hjärta ockuperat, (se: occupywallstreet.org)
i protest mot det krisande finansiella systemet. Jag översätter ett stycke ur gruppen Occupy Wall Streets manifest 21/9 :

”En inbjudan inför veckoslutet.

Du har utkämpat alla dessa krig. Du har slitit för kapitalisterna. Du har vandrat genom alla länder. Har du skördat frukterna av dina mödor, priset för dina segrar? Behagar det förflutna dig? Ler nuet emot dig? Lovar framtiden dig någonting? Har du funnit ett stycke jord där du kan leva som en mänsklig varelse och dö som en mänsklig varelse? Om dessa frågor, om detta ämne och på detta tema, kampen för existensvillkoren, kommer folket att höja sin röst.

Kom och inta torget med oss på Liberty Plaza!”

Varför påminner mig Dansk Folkepartis Pia Kjaersgaard alltid om Sir Väs i den tecknade filmen ”Robin Hood”? Kanske för att också den ormen står på fel sida. Men det är något med utseendet… Nå, nu slipper vi hennes nuna på ett tag, Nu är det Enhetslisten som gäller, hvergang!

Vänstern tar över i franska senaten. Frankrike är trött på president Sarkozy och hans högerparti UMP. Nu börjar högerns sönderfall också i detta land.

Sverige

Fick ett facebook-tips av Salka som jag tackar för: satirsajten Nakna Moderaterna
http://www.naknamoderaterna.blogspot.com

Hysteriskt roligt, kolla in den!

Aftonbladet kräver nu Carl Bildts avgång varje dag på stående plats. Utred hans oljeaffärer och hans mutism i Dawid Isaak-fallet och de två svenska journalister som sitter fängslade för att dom ville undersöka Lundin Oils illgärningar. Tvätta denna byk offentligt och gör det nu! Avgå, Bildt!

Lund

Kulturnatten blev mer lyckad än på många år med drygt 400 aktiviteter, mer kultur och mindre kommers. India Däck Bokcafé var förstås softast. Välkommen åter!

Ont om pengar? Gå över till djing!
”Valutaexperiment i Lundaområdet Djingis Khan” skriver
http://www.anarkism.org

”Honung blir pengar. Det är principen i bostadsområdet Djingis Khan på Östra torn som på söndagen lanserade sin egna lokala valuta, djingen.
Djingen kan man växla till sig genom att lämna in närproducerad honung, tio gram honung gav en djing. Tanken är sedan att den nya valutan ska kunna användas för köp av varor och tjänster i området.

Mats Lindqvist, initiativtagaren till den nya valutan, ser det som ett experiment.
– Syftet är att skapa ett intresse och diskussion kring vad pengar är och skapa en debatt kring problemen med våra konventionella pengar, säger han.

Så hur mycket ploj är det bakom experimentet, undrar kanske någon.
– Jag skulle säga att det är 50-50, säger Mats Lindqvist.
Mats Lindqvist kommer själv att fungera som ”riksbank”. Berget av honung som växlas in kommer han att förvara under sitt skrivbord. Och pengarna som trycks upp, cirka 1000 djing hamnade i omlopp på söndagen, bär dessutom hans fingeravtryck som en garant på att djingen är äkta.
Hans förhoppning är att systemet verkligen ska kunna slå rot, och vem vet, kanske till och med sprida sig längre. För det finns fördelar med att ha ett ekonomiskt system uppbackat av honung, menar han.
Det har ett reellt värde som livsmedel och kan lagras över en lång tid. Om det blir så att man sedan börjar överproducera honung eftersom den används som pengar så skulle man helt enkelt kunna äta upp den, säger Mats Lindqvist om den inflationsskyddade hårdvalutan.”

Kära gamla hippiekolonin Djingis — dom ger sig inte!
Jag har själv bott i detta mytomspunna kvarter i omgångar, 1971 på I-gården och 1983 på E-gården. Och jag missar aldrig en bananfest! Love, Peace & Understanding!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 september, 2011 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: