Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #18

Krönika #18

Het Höst 2011

Världen

Hösten har alltid varit min bästa årstid. Lönnarna och rådhusvinet går från grönt till orange till mörkrött och luften är hög och klar. Varmt och soligt också, en riktig indiansommar.

(Bild: Wikimedia Commons)

Kapitalismens kris rusar vidare och Karl Marx skrattar gott i sin himmel. Vi här i Sverige kan också skratta åt euro-valutan och vara glada över att vi sa nej.
http://www.yelah.net/kultur/recension/kapitalismen-krisar-som-aldrig-forr

Diktaturer med envåldshärskare, kungar, präster eller militärer blir allt färre, vilket är positivt men naturligtvis långt ifrån tillräckligt. I alla världens auktoritära demokratier (den enda antiauktoritära demokratin i Chiapas undantagen) blir det vanligare med ett tvåpartisystem där skillnaderna mest är en synvilla. De länder som inte bryr sig om att hyckla allt för mycket nöjer sig med ett enda parti — ett demokratiskt parti förstås! På detta sätt har demokratibegreppet släpats i smutsen av politiker och byråkrater, liksom tidigare socialismbegreppet släpades i smutsen av statskapitalistiska auktoritära regimer. Det enda som kan göra skillnad vore att börja om från scratch och bygga den frihetliga socialismen med arbetarråd, direktdemokrati och självförvaltning. Inget annat kommer att behövas.

Låt den radikala hösten i Europa stämma träff med den Arabiska våren i en revolutionär kärleksexplosion! Av evig sommar.

Tioårsjubileet av WTC 11/9 2001 har tröskats igenom med stor energi i alla tidningar. Människovärdet uppskattas mycket olika; det verkar gå många tusen irakier eller afghaner på varje amerikan. Tretusen amerikaner mot en halv miljon döda araber och åtta miljoner på flykt. Usama bin Ladens mål var USA ut ur Saudiarabien, vilket blev uppfyllt. Vad vi andra fick var en striktare övervakning och en tydligare polisstat där det förut rått en viss, villkorlig och relativ öppenhet. 1984 here we come. Läs gärna EfterArbetets utmärkta krönika

http://dagens.etc.se/analys/terrord%C3%A5dens-psykologiska-effekt


(Lars Hillersbergs kommentar 2001).

eller Noam Chomskys bok ”9/11” som kom redan samma år, 2001 på Ordfront Förlag.

Boktipset

(Intro ”nina-nina-ni-na-na…”)

Här kommer fler förslag på intressanta böcker.

* Dansk Gadekunst

www.danskgadekunst.dk/
Grundlig genomgång av graffitins koncept och ett lysande bildmaterial av nutida dansk gatukonst. Politisk analys utifrån situationistiska tankemönster. Tjock och läsvänlig bok på svenska/danska.

* Jämlikhetsanden
www.karnevalforlag.se/bocker/jamlikhetsanden
Med dånande faktatyngd bevisas med statistiska grafer att jämlika samhällen på varje enskild punkt fungerar bättre än ojämlika samhällen. Något att slå moderater i huvudet med (pocket tvvärr…:) Den ende som inte gillar boken är den impertinente Stefan Fölster vilket är en garanti så god som någon för att den är bra.

* Philip K. Dick:The last of the Masters I: Collected stories 3.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Last_of_the_Masters
Berömd sf-novell med anarkistisk tendens. Vid sidan om Ursula Le Guins ”Shevek” är detta det bästa i sitt slag.

Det danska folketingsvalet den 15/9.

Danskarna är inte längre det minsta intresserade av Kjersgaard och invandringspolitiken, nu diskuteras enbart landets ekonomi. Om socialdemokraterna vinner och Danmark får sin första kvinnliga statsminister blir det kanske litet mindre dåligt, vilket i sig borde ha en viss begränsad betydelse. Är Danmark bättre än sitt rykte och om ni är trötta på att kallas rasister så upp till bevis! Lämna Dansk Folkeparti på historiens soptipp och gå framåt. ”Dansk Folkeparti ut i kylan” skriver SvD.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/dansk-folkepartis-makt_6451008.svd

Och där hör SD och deras andra motsvarigheter i Norden också hemma. Vi vill inte veta av er mer, punkt och slut.

Efter detta reaktionära decennium, tio år av polisterror och terroristpsykoser, behövs en stor och kraftig vänstervåg — kanske är det nu det vänder. Låt oss hålla tummarna.

Sverige

Sverige-”demokraten” Erik Almkvist har varit på krogen tillsammans med sina två bodyguards från Säpo. Där hamnade dom i slagsmål och blev utslängda, varpå följde en mängd anmälningar och motanmälningar. Man kan här lägga märke till att Säpo prioriterar figurer som Almkvist och Vilks, medan varken Olof Palme, Anna Lindh eller de invandrare som mejades ner av de båda lasermännen ansågs behöva något skydd. Den ena handen vet precis vad den andra gör, som det heter i en gammal progglåt. Alternativt är det ingen i dessa kretsar som vet vad dom gör. Bara väck med dom.

De misshandlade och missbrukade barnhemsbarnen (1920-1980) ska inte få någon ekonomisk ersättning som upprättelse har den kristna (?) KD-ministern bestämt. Moderaterna tycker att ”det var ett modigt beslut”! Modigt — att sparka på de allra svagaste? Vi saknar ord. Och tar oss för pannan.

Lund/Malmö

Nu är katten tillbaka från semestern och vikarieråttorna dansar inte längre på Sydsvenskans redaktionsbord. Allt är med andra ord som vanligt på Sveriges mest högervridna dagstidning. Med en riktigt spooky ledarsida. Skulle det inte behöva vädras ut där någon gång? Deras nya slogan är ”En rättvis syn på verkligheten” — tryckfelsnisse verkar ha glömt minst ett ”o” i den meningen. Mer om det i nästa krönika.

En demo ”Bostad åt alla!” mot den obefintliga bostadspolitiken i Lund har genomförts 3/9, välorganiserad och med hög stämning. Och på India Däck Bokcafé firar vi troget Kulturnatten 17/9 med konstutställning och bokprat med Pluribus förlag. Allmänheten är välkommen för en nattlig fika 19.00-24.00!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 13 september, 2011 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: