Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #16

Krönika # 16

Politiska dimridåer och vacker graffitikonst


Världen: avpolitiserad politik från höger

Borgerliga kommentatorer från DN till Sydsvenskan har varit o så ivriga med att tillbakavisa vad man kallar för ”felriktade politiska anklagelser” i samband med det norska attentatet. Man vill inte kännas vid att man ingår i samma politiska kretslopp som den extrema högern, vilket det tyvärr är uppenbart att man faktiskt gör. Samtidigt missar inga av dessa borgerliga röster chansen att nämna den autonoma vänstern i sammanhanget – en av de grupper som mest konsekvent motverkat högerextremismen och som överhuvudtaget inte har i diskussionen att göra. Den autonoma vänstern är bara ett problem i Säpos och ledarskribenternas fantasier och står så klart längre ifrån Breivik än vad Alliansen gör. Reinfeldt får mycket beröm i Breiviks manifest.

Det verkliga hotet är inte något slags allmän icke-liberal ”extremism” utan just fascismen, vilket på ett närmast övertydligt sätt har visats av de aktuella händelserna. Fascismen har genom högerpopulismen mutat in sig i mitten av den europeiska politiken och i den mitten finns bara borgare. Några av dessa borgare är pragmatiker medan andra är fanatiker och hatet mot islam och arbetarklassen förenar dem. Hur blind får man lov att vara och hur fel får man lov att ha?

karta över de engelska upproren

en annan karta över de engelska upproren
Nej, avpolitisering har verkligen varit borgarnas paradgren denna sommar. Till och med upploppen i London – ett ghettouppror av arbetarklassen direkt ur läroboken – har man försökt att avpolitisera och psykologisera bort. Dimridåer och mystifikationer. Går inte. Kapitalismen är definitivt på fallrepet, inse det och byt sida. Bli en del av lösningen, inte en del av problemet!
Här är en artikel som är ständigt aktuell, om kravallerna och plundringarna i Watts 1965. Den kan bidra med förståelse både av upploppen i Los Angeles 1992 och av London-incidenterna 2011. Situationistiska Internationalen: Varuskådespelets nedgång och fall.

http://www.yelah.net/articles/varuskadespelet

Sverige: SIFO-undersökning visar att majoriteten är positiv till öppna graffitiväggar

En ny opinionsmätning från SIFO visar att den allmänna inställningen till graffiti är mycket mer positiv än vad graffitimotståndarna har hävdat i den pågående debatten om klotterpolicyn. På frågan ”Hur ställer du dig till att tillgängliggöra väggar i stadsmiljön där vem som helst kan få utöva konstformen graffiti?” svarar 61 procent av respondenterna att de är positiva till öppna väggar. I åldersgruppen 15-34 år är siffran 71 procent. 2922 respondenter har deltagit i SIFO:s opinionsundersökning meddelar Kulturbloggen.com den 13/8 2011.

Dags för högerpolitikerna i Stockholm att lägga ner den anakronistiska nolltoleransen mot graffiti som gör huvudstaden till åtlöje i hela Europa.

”Den blå draken”. Puppet 1989.

Malmö/Lund: Graffiti can’t be stopped

På tal om det har det varit Hiphopfestival i Stadsparken med graffiti. ABF är en av arrangörerna och det var ett mycket uppskattat initiativ. Graffiti blir alltmer en naturlig radikal del av kulturlivet. Nolltoleransare gräv ner er!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 14 augusti, 2011 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: