Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #9

Krönika #9

Talkin ’bout a revolution.

Världen.

Här kommer en låt som passar vår tid perfekt. Den spelades oavbrutet under revolten i Tunisien och fortsätter nu sitt segertåg över världen.
En klok, modig, intelligent och vacker singer-song writer. Tracy Chapman: Talkin ’bout a revolution.

Don’t you know you’re talking about a revolution
It sounds like a whisper
Don’t you know they’re talking about a revolution
It sounds like a whisper

While they’re standing in the welfare lines
Crying at the doorsteps of those armies of salvation
Wasting time in unemployment lines
Sittin ‘round waiting for a promotion

Don’t you know you’re talking about a revolution
It sounds like a whisper

Poor people are gonna rise up
And get their share
Poor people are gonna rise up
And take what’s theirs
/…/

(För en svensk tolkning se:Kategori: Översättningar.)

Det är kanske inte så ofta man har anledning att berömma Tysklands inrikespolitik 🙂 men nu har Angela Merkels regering bestämt sig för att helt skrota kärnkraften inom tio år. Det var Fukushimakatastrofen som avgjorde. Inte bara Japan och Tyskland utan också Kina (15/3) har tvärstoppat sin kärnkraftsindustri. Och USA omprövar sin anläggningar. Det här är bara början… Ja, man hoppas att alla andra länder följer efter — ett radioaktivt utsläpp respekterar inga nationsgränser som vi minns från Tjernobylolyckan 1986.

Sverige.

Och vad kan då få Sverige att leva upp till resultatet i folkomröstningen 23/3 1980? Det finns inte fler orsaker att fördröja det oundvikliga. Börja med att tvinga Vattenfall att lägga om kurs 180 grader — det är skattebetalarnas eget bolag minsann. Sätt igång!

Två videoklipp om utförsäkringarna, tack till Kex36! Det första av en avhoppad moderat, Lisa Lettson, det andra av en fd polis, Lars Sjöblom. Den folkliga upprördheten är nu så stor och bred att man nästan väntar sig att den triggar den svenska revolten. När till och med moderaterna får dåligt samvete, då är det verkligen kris. Om man nu säger så…

www.youtube.com/watch?v=x03Qaxy9MFU

www.youtube.com/watch?v=rJlz4iVkJVc&feature=related

Eller blir det den alarmerande ökningen av barnfattigdomen som blir gnistan? ”Barnfattigdomen är en skam för Sverige” skriver Aftonbladet

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/karinpettersson/article13133236.ab

den 7/6 och ett stort reportage har rubriken: ”Läger för fattiga — i Sverige 2011.” Ett av de bästa reportage jag läst. Det handlar om Frälsningsarméns arbete för fattiga barnfamiljer. ”Här får dom äta sig mätta.” Ja, man skäms över att vara svensk, men mest av allt ska Alliansen skämmas som främjat denna iskalla råkapitalism och hjärtlösa sociala utslagning av de svaga, allt medan de rika blir rikare.

Minst (ytterligare) två starka skäl att göra uppror med andra ord! Tro nu inte att man kan lappa och laga på ett system som har sådana brister. Det är inte en avvikelse utan ett systemfel. Minns vad den modiga undersköterskan som slog larm om vanvården på Polhemsgården i Solna 1997 sa: ”Om systemet inte fungerar — då får vi hitta på ett nytt system!”

För Sverige ur tiden

Konst & Politik gillar Lars Hillersberg (1937-2004) och låter honom postumt kommentera den senaste kungaskandalen.

"För Sverige ur tiden" cortesy Lars Hillersberg 1968

Affischen gjorde Hillersberg 1968. Idag är den en dyr klenod på Bukowskis (!)
Äntligen verkar en majoritet av befolkningen vara emot antingen monarkin eller monarken. Efter hundra år (!) i sossarnas partiprogram är det gyllene tillfället för monarkins avskaffande äntligen här. Klipp till, Juholt! Republik är ett oerhört måttfullt krav. Helst vill vi ha en frihetligt socialistisk rådsrepublik, det hade ni nog redan gissat, men republik är en grundläggande banalitet som kan införas utan dröjsmål om bara viljan finns. Eller fortare, om det internationella upproret skulle nå vår lilla retarderade landsända.

http://www.republik.nu/k-larsson.html

Nationalistdagen 6/6 förbigår vi med demonstrativ tystnad emedan vi föredrar mångfald framför enfald.

Malmö/Lund

Per T Olsson drar sin anti-rättvisa-ramsa i vanlig ordning 5/6; egentligen framför han samma tröstlösa monolog varje gång. Trots att ”kommunismen” försvann 1989 så överlever antikommunismen på tidningens ledarsida än idag. Den är som en drog, beroendet finns kvar även när dess objektiva orsak inte längre gör det.

Ur sina grumliga tankegångars mörka vatten fiskar Olsson plötsligt upp syndikalism och anarkism (han har inte en aning om vad dessa rörelser står för) och jämställer dem med Kim il Sung. Vi bugar oss andäktigt för denna knivskarpa komparation. Det filosofiska underlaget torde härstamma från Säpo, som lanserat idén att fascism och antifascism är samma sak, ”våldsbejakare”, trots att de rörelserna är som partiklar och antipartiklar och att det inte är vänsteraktivisterna utan Staten som står för det mesta våldet i samhället. Olsson anser också att Ådalen-massakern 1931 var arbetarnas eget fel och i ett annat utbrott av klassförakt att Juholt ser ut som Fleksnes. Detta sagt av en man som själv mest liknar en gödkyckling. Sådan är den intellektuella nivån på Skånes största tidning, men visst är sådant mycket mer relevant att skriva om än futiliteter som barnfattigdomen, utförsäkrade cancersjuka eller monarkins förfall? Den fantastiska Bananfesten — en av årets allra största händelser i Lund – oändligt mycket roligare, barnvänligare och kreativare än Lundakarnevalen – ägnar Lundasidan i SdS bara några få och märkbart oinspirerade rader. Bevakningen av händelser i Lund sköts mycket bättre av andra medier.

Att tidningen kallar sig ”oberoende” är en av de stora metafysiska gåtorna i vår tid. Oberoende av vad då? Av Bonnier Media AB? Av Kapitalet? Av annonsörerna? Av Folkpartiet? Oberoende liberal my ass.”Beroende nyliberal” borde det stå i stora röda bokstäver på förstasidan. Betalar du 30 kronor (sic) för ett exemplar av en sådan produkt kan du betrakta dig som grundlurad; till och med Aftonbladet är bättre och tack och lov att nätet finns med ett oändligt utbud av radikala nyhetsportaler. Ingenting kan vara mera ute än nyliberalismen. Och ingenting kan vara mera inne än den frihetliga socialismen. Förr eller senare kommer detta förhållande upp till ytan. En lämplig katalysator, och… plötsligt händer det!

Nu lämnar vi vår traditionella Sydsvenskan-bashing och hoppas slippa ta upp ämnet igen. En aktiv lokal fackklubb hade kanske kunnat göra något åt eländet, men Konst & Politik har roligare saker att skriva om.

Bananfesten.

Bananfesten! Timbuktu i Tältet. Publiken på Bananbacken. Konst & Politik tycker att ”Gummi-Gunnel från Arlöv” var det bästa inslaget i tältet. Men överlag var det hög kvalitet på alla aktiviteter, mycket folk och underbart väder. En stor kram till alla Djingis Khans innevånare som gjorde Bananfesten möjlig även i år!

Bananfesten 2011 Foto: Kex36

En fortsatt glad sommar önskas Konst & Politiks trogna  12 000 läsare!

Rolig tävling: Den snällaste kommentaren (gäller valfritt i hela bloggen) belönas med 1 ex av boken ”Anarkismens Återkomst”! 🙂
Love, Peace and Understandig — anarchy is order

Bananfesten 2011 Foto: Kex36

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 juni, 2011 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: