Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #8

Krönika #8
Non, sire, c’est un revolution.

Världen: Non, sire, c’est un revolution.

Det känns redan som sommar — luften är sammetsmjuk och mild, skymningen är indigoblå. Dessutom händer det intressanta saker hela tiden.

Förutom i Egypten och Tunisien har demonstrationerna än så länge huvudsakligen ägt rum i Algeriet, Jordanien, Bahrain, Libyen, Jemen och Marocko i allt större utsträckning. Mindre eller relaterade demonstrationer har också förekommit i Mauretanien, Saudiarabien, Syrien, Oman, Irak, Djibouti, Somalia, Sudan, Kuwait, Västsahara och Senegal. Demonstrationer inspirerade av utvecklingen i arabvärlden har även nått Kina, Nordkorea, Zimbabwe och Kuba. Allt större delar av Europa dras nu in i revolutionsvågen.

Som ni inte kan ha undgått att lägga märke till talar jag ofta om Spanska Revolutionen 1936-39. Nu är den kanske här igen — Spanien är det senaste revolttillskottet, efter Grekland och Italien. Protester har förekommit både i England och på Irland och Wisconsin i USA har tidigare anslutit sig. Det här kan vara början på något riktig stort. Är det inte världsrevolutionen vi snart får bevittna så är det åtminstone slutet för USA:s dominans i Mellanöstern.

http://motkraft.net/2011/05/19/spanien-krisprotester-och-torgockupationer-i-hela-landet-infor-valet/

 

Men minns Folkets Vår i Europa 1848 och den internationella studentrevolten 1968. Spridningen verkar inte på sikt möjlig att stoppa. När historien är på vår sida måste vi vara beredda! Betänk Greven av Rochefoucauld-Liancourt som den 12 juli 1789, två dagar före en uppretad folkmassa stormade Bastiljen, på en fråga av Ludvig XVI, “är det en revolt?” som bekant svarade “Non, sire, c’est une révolution.”

Det finns alltid risk för en avmattning eller rekuperering, som i Libyen, men låt oss vara optimistiska och istället vänta oss en eskalering och fördjupning, utan allt för mycket våld. Det är nämligen Staten som är ”våldsbejakaren” och inte folket. Folket vill ha frihet, Staten vill ha slaveri. Ingenting kan stoppa folkets flodvåg! Hur det än kommer att gå så har upproren redan satt djupa avtryck i samhället.

Sverige: Better run nazi bastards!

I Göteborg försökte nassarna sticka upp sina fula trynen; 150 personer skyddades av en enorm polisstyrka från tusentalet motdemonstranter. Ibland finns det pengar i samhället att spendera — inte på barnfattigdom eller utförsäkrade cancersjuka utan på nazisternas bekvämlighet. Vi begriper inte riktigt den prioriteringen.

Lund: Krossa rasismen!

Den 12/5 var det opinionsmöte på Stortorget mot rasismen på Hallands nation. Arrangörer var Afrosvenskarnas riksförbund, och hela demon sköttes väldigt proffsigt med korta och snärtiga tal och soulmusik från högtalarbil dessemellan. Här är länken till Mats Olssons (v) anförande.

http://olssonbetalar.blogspot.com/2011/05/djupare-pa-hallands.html

Jag minns inte att vi fick lära oss något i skolan om Sveriges 200-åriga del i det transatlantiska slaveriet, och det är tydligen lika illa idag. Detta måste göras till allmän kunskap. Här finns läromedel:

http://www.afrosvenskarna.com/index.php?id=64

Lägg ner Forum för Levande Historias statliga propagandabyrå och upplys allmänheten om rasism, nazism och kapitalismens andra excesser!

Vi avslutar denna krönika med en färsk bild (22/5) på en husockupation vid Christianiaområdet i Köpenhamn.

Konst & Politik önskar sina läsare en lång het sommar!

Love, Peace & Understanding —Anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 maj, 2011 av i * KRÖNIKAN och märktes , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: