Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #7

Krönika #7

Bröd och skådespel, tradition och revolution.

Världen

Usama bin Laden påstås vara köttad av Navy Seals. Förra gången han dödades var 2002. Ännu har inga bildbevis presenterats, och vad var han egentligen anklagad för? Var han i så fall skyldig eller oskyldig? Det var så besvärligt att ställa honom inför rätta och att döma honom. Istället gör man i gammal god vilda-västerntradition så att man skjuter först och frågar sen. Täcknamnet var Geronimo, den siste nordamerikanske indianhövdingen, vilket i sig är mycket talande.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Geronimo

När USA:s nuvarande huvudfiende så är mördad borde väl kriget mot ”terrorismen” avslutas? Ånej. Man hittar strax nya huvudfiender, verkliga eller inbillade; militären måste hållas sysselsatt. Kriget ”mot terrorismen” har kostat sju tusen miljarder hittills. Sju tusen miljarder. Med dom pengarna hade man kunnat avskaffa både världssvälten och andra incitament för ”terroristerna”. Men tre samtidiga krig i muslimska länder och nu ett blodbad i Pakistan i realtid inför åskådare i Vita Huset — det var tydligen att föredra. Alla borgerliga ledarskribenter nickar instämmande.

I ett samhälle som vårt med inbyggda och olösta motsättningar mellan arbete och kapital, mellan tanke och handling, mellan objekt och subjekt, mellan överlevnad och ett riktigt liv — i ett sådant samhälle måste hela tiden känslan av att någonting är helt galet undertryckas. Vår individualiserade ojämlikhet och brist på inflytande täcks av ett glittrande glasyrlager av varor, varor, varor. Skådespelet måste ständigt distrahera, underhålla och beljuga oss. Vi påminns alltid om de betydelselösa detaljerna för att vi ska glömma bort den betydelsefulla helheten. I ett sådant samhälle påstås det att alla är lika mycket värda, trots att den som har en tjock plånbok i praktiken är mera värd. Den som har en tunn plånbok får nöja sig med sitt abstrakta människovärde. En klen tröst eftersom kapitalismen inte tar hänsyn till vad man är utan bara till vad man har. Detta samhälle byggdes inte åt alla utan åt vissa, åt dem som än idag har makten. Vi kan när som helst göra oss av med dem men får ständigt veta att det inte går, trots att vi vanliga löneslavar och producenter är oändligt många och utsugarna-byråkraterna bara är en liten minoritet. När ett helt folk gör revolution, som nyligen i Tunisien och Egypten, uppfattar vi plötsligt, i ett svindlande glasklart ögonblick, hur självklart och naturligt det går till när massan tar makten tillbaka från diktaturen, kapitalet och borgarklassen. Det gör inte ont. Kapitalismens utdragna plåga är värre.

Den som vill veta vad en anarkist i Libyen anser om situationen där kan läsa denna högintressanta Yelah-artikel av Saoud Salem.

http://www.yelah.net/opinion/signerat/tecknen-pa-revolutionens-nederlag

Sverige

I Stockholm talade den palestinska motståndskämpen Leila Khaled på SAC:s demonstrationsmöte 1 maj. Här nedan en tidig bild på Leila. Hon är en av alla dessa hjältemodiga kvinnor som inte låtit sig kuvas av sionismen, imperialismen, Staten, Kapitalet eller något annat.

Lund

Vi firade revolutionär 1maj i Lund med en glad och välmatad demo. Firade gjorde också lundapolisen, men med sina egna traditioner: batonger och pepparsprej. Flera personer skadades och en kvinna greps misstänkt för att ha gjort ”skada”, inte med batong och pepparsprej emedan hon inte var polis utan med — färg. Vi höll igång en gatufest utanför Polishuset tills vår kamrat släpptes. Sydsvenskan påpekar mycket riktigt att demonstrationen ”saknade tillstånd”. Ja, något demonstationstillstånd behövs inte i Sverige 2011. Grundlagen ger alla rätt att demonstrera. Bara i händelse av trafikhinder behövs tillstånd, men några olagliga demonstrationer finns inte, så Sydsvenskan får gå hem och läsa på i lagboken. Igen.

Kolla in den häftiga videon!

http://vendettavideo.wordpress.com/2011/05/02/revolutionar-1-maj-2011-lund/
eller på
https://virvelvindenlund.wordpress.com/

Däremot finns det förstås olämpliga demonstrationer, som nazisamlingen den 30:e november, som de två senaste åren lyst med sin välkomna frånvaro. Den ”studenttraditionen” verkar äntligen vara avslutad för gott. Och det är de antirasistiska lundabornas egen förtjänst. Inte kommunens. Inte polisens.

Den 17/4 lyckas Sydsvenskans ledarsida till alla sina andra aparta åsikter lägga ett ivrande för fri organhandel (något som FN f.ö. vill förbjuda). Den nyliberala logiken säjer oss att kan man handla med allt annat så varför inte också med organ – marknaden har ju aldrig fel. I praktiken kommer detta tyvärr att innebära att u-ländernas desperata svarta fattiga fritt ska kunna sälja sina njurar till I-ländernas rika vita. Kapitalismen är ett system som bokstavligt talat sliter inälvorna ur kroppen på människor. Detta ekonomiska system tycker ledarsidan är helt i sin ordning; det drabbar ju i alla fall ingen rik.

Vi har tidigare skrivit om de omogna, vulgära och rasistiska dragen i studenttraditionerna, något som vissa högerspöken på AF (som hade en debatt om studenttraditioner strax innan det vi nu ska behandla inträffade) inte alls anser vara något problem. Alla rasistiska skämt är sedan länge bortrensade, påstods det då. Åtminstone ”i princip” (sic)! Men — det pågår också en nyproduktion. Vilket vi nyligen fått en omild påminnelse om.

När tre studenter på Hallands nation 16/4 klär ut sig till slavar och slavhandlare framkallas en våg av avsky i Lund, Sverige och långt utanför vårt lands gränser.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/slavar-och-auktion_6100109.svd

Sydsvenskans ledarsida kommenterade slavauktionen på Hallands bland annat med att ”ingen ska lägga sig i vad studenterna gör på sin fritid”. Inte precis klockrent. Över hela världen får vi Lundabor skämmas för Hallands nations omogna upptåg; exempelvis har Jesse Jackson från medborgarrättsrörelsen i USA reagerat kraftigt. I stället för att klart och tydligt ta avstånd krånglar medierna in sig i mystiska ursäkter. Den kommande veckan försöker flera reportage släta ut bilden.

Men vi måste också nämna att mitt i all denna bedrövelse gör Rector Per Eriksson ett rakryggat intryck. Han påpekar att det ”råder nolltolerans mot rasism på Lunds Universitet”. Det tackar vi för, ett sanningens ord i rättan tid. Och gå nu också från ord till handling på alla nivåer av universitetet och studentkåren! Alla krav från Afrosvenskarnas riksförbund måste omedelbart uppfyllas. Läs deras pressmeddelande, Per Eriksson! Och fundera också på hur man skall bryta den sociala snedrekryteringen (=högervridningen) i studentpopulationen. Där finns grogrunden för odemokratiska idéer och överklassfasoner.

http://www.afrosvenskarna.se/

Till de studenter som inte vill riskera att utsättas för flera rasistiska gymnasialiteter ger vi det självklara rådet: Bojkotta Hallands nation, som rapparen Petter redan uppmanat till. Och skriv sen in er vid Smålands nation i stället. Där har man haft nolltolerans mot rasism, nazism, sexism, nyliberalism och bratskultur ända sedan 1970-talets början.

http://www.smalands.org/

Det finns alltså progressiva studenttraditioner också i Lund, vilket ni kan läsa mer om
i Konst & Politiks artiklar

https://anarchyisorder.wordpress.com/category/det-radikala-lunds-historia/
och
https://anarchyisorder.wordpress.com/2010/10/06/lunda-andan/

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 8 maj, 2011 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: