Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #4

Om uppror, likriktning och onödig dominans

Världen: Snart är uppbrottets timma här

Det Stundande Upproret sprider sig nu överallt: Grekland, Tunisien, Egypten, och fler länder följer efter. Det är rimligt att Nordafrika och Sydeuropa går först, Latinamerika har redan visat vägen, men också i USA och Nordeuropa jäser missnöjet som aldrig förr sedan 1968. Den internationella finanskrisen som inleddes 2008 kan vara början till slutet för Pax Americana och den nyliberala världsordningen. Upproret kan ta sig olika former, men om polisen inte kan kuva det med våld och de korrupta institutionerna inte lyckas neutralisera det med list då är revolutionen snart ett faktum. Staten och Kapitalet darrar när den plågade och uppretade befolkningen fyller gatorna. Låt er inte nöjas med val eller reformer! Välj inga nya härskare, avskaffa dem. Ni kan själva bli härskare över era egna liv! Herrar utan slavar. Hela den nyliberala hegemonin måste förändras i grunden och detta nu är det historiska tillfälle då det kan ske. Arbetarråd, direktdemokrati och självförvaltning kan ersätta de gamla systemen och därefter: the sky is the limit. Än har jordens fattiga inte sagt sitt sista ord. Den sociala revolutionen är säkert det svåraste av alla mänskliga projekt — men när den lyckas…!

Sverige: Den likgiltiga likriktningen

Idag har vi sju liberala och ett högerextremt parti i den svenska riksdagen. Alla passar in på en glidande skala från socialliberalt till nyliberalt, utom SD som inte bara är etnokratiskt utan också smygfascistiskt, smygrasistiskt och smygnationalistiskt. Inget av dessa partier vill förbättra samhället från grunden eller på allvar utmana kapitalismen. Någon vänster finns inte längre i rikspolitiken — däremot i vanligt folks hjärtan och i vanligt folks fikarum. På gator och torg frodas den autentiska frihetliga socialismen, men eftersom vi har en så omskruten ”demokrati” i detta land så är det ändå bara rikspolitiken — liberalismen — som får utrymme i media och som får spela roll i offentligheten. Det har det totalitära kapitalet för tillfället lyckats med: alla alternativ skall osynliggöras. Hur skulle det se ut om folket fick bestämma? Hur gick det då med ”demokratin”? En demokrati utan citationstecken, det vore något fasansfullt för etablissemanget. Ekonomisk demokrati. Direkt folkstyre. En sådan demokrati slåss vi för varje dag, och till sist kommer den — med Det Stundande Upproret.

Courtesy Lars Hillersberg

Sverige: Politikpolisen slår till

Men under tiden fortsätter likriktningen. Staten varnar nu: ditt barn kan vara en våldsbejakare!
Den språkliga konstruktionen ”våldsbejakare” – som först kläcktes av Säpo [varpå SKL glatt hängde på när man förlorat kriget mot graffitikonsten] — är på en och samma gång klumpig och snårig. Vad är nu en våldsbejakare för något? Mina egna associationer går från Sveriges krig i Afghanistan, till Lasermannen och hans Malmökollega, till den nyss avslutade blodiga vargslakten. Nazister, militärer, poliser och skjutglada jägare alltså. Men detta är inte vad Makten vill att vi ska tänka på; den vill helst inte att vi ska tänka alls. Det är förmodligen inte heller den absoluta majoritet av befolkningen som inte är pacifister som åsyftas med uttrycket.
Nej, detta är ännu ett knep för att fösa ihop politikens absoluta motsatser, den yttersta högern [och framförallt] den yttersta vänstern med varandra för att sedan utifrån en statlig och nyliberal åskådning förbereda ett förbud, t.ex. i form av en ny lag. Yttrandefriheten är visserligen redan i praktiken hårt beskuren till vänster men mer kan tydligen vara på gång. Detta har länge varit (il)liberalernas våta dröm. Går inte det så kan man försöka sjukförklara vissa åsikter, eller åtminstone utesluta den utomparlamentariska vänstern, den enda autentiska vänster som finns kvar, från demokratibegreppets stugvärme.

…men missar Sverigedummokraterna

Sverigedummokraterna är visserligen ett hot mot samhället men dom gillar man ju i hemlighet så dom får vara i fred. Trots att dom som sagt alls inte är demokrater utan tvärtom etnokrater. Terrorismen, den verkliga och den inbillade, påverkas naturligtvis inte heller.

”Extremism” skall enligt Säpo, Brå, SKL, Forum för Levande Historia, politikerna och de andra högerspökena ses som ett sorts lyte med psykologiska orsaker. Alltså: först avpolitisera de yttersta polerna i klasskampen, därefter applicera det svepande pejorativet ”våldsbejakare” och slutligen behandla dom med ”individuella insatser” som exempelvis ”studiebesök i kyrkan”. Både klumpigt och snårigt alltså, men uppfinnaren av begreppet ser sig nog själv som ett språkgeni. Ungefär som den som kom på att ”revolution” kan göras utbytbart med ”demokrati” eller ”arbetare” med ”moderat” . Simsalabim blev klasskamp till samhällsfred. Och ingen märkte ens hur det gick till.

Genidrag eller fiasko? Tänkte inte på det, faktiskt.

Men denne uppfinnare är inget geni. Jag tycker mer att han påminner om den misslyckade uppfinnarjocken i den där sketchen ni säkert minns, som inför varje praktisk invändning svarar med bekymrad min: ”Tänkte inte på det, faktiskt”. I andra sammanhang kallas det ett fiasko men för politikpoliserna på Säpo och SKL finns varken etiska regler eller kvalitetsbegrepp att ta hänsyn till. Och Orwell ler i sin himmel: Vad var det jag sa? Staten är den verkligt våldsbejakande aktören — tänkte inte på det, faktiskt. Nej, lägg ner hela detta manipulationsprojekt och stöd en bred, folklig antifascistisk aktion! Endast så kan fascismen i dess olika former slås tillbaka.

Skåne: Sydsvenskan — ett onödigt utdraget lidande svårt att undvika.

Infarten till Malmö på Lundavägen pryds av en jättelik skyskrapa med ett oändligt antal undersysselsatta journalister. Sydsvenskan är Bonnier Media AB:s skånska flaggskepp i den totalitära mediekoncernens järngrepp om den svenska hög- mellan- och lågborgerliga andliga skräpmediamatens nattståndna låtsasimperium. Svårt att undvika på grund av sin omotiverade dominans. Vi betalar en oförskämd summa och slår upp ett nummer — eller hellre, vi betalar ingenting och läser gratis på nätet —och Voila! Ledarsidan består vanligen av en till två helsidor tät textmassa med ett monomant och sövande innehåll av 1) nyliberalism och 2) islamofobi. Det gör inget att texten är oläslig, det är bara klang i den liberala koskällan så förväntas läsaren reagera på ren reflex. Bevakningen av Rosengård har man upplåtit åt den journalist som hatar Rosengård mest inte bara i Skåne utan i hela norra Europa. Lund hatas också — därför straffas staden regelbundet med Eskils krönikor — men den hatas på ett invecklat sätt eftersom den utomparlamentariska vänstern samtidigt upptar en stor del av redaktionens indignerade tankemöda och även är en outsinlig källa till infama formuleringar i likaledes infama små reportage.

Oberoende liberal eller beroende nyliberal?

Nå. Låt oss nu göra en snabb jämförelse med en annan liberal tidning, DN, som visserligen inte heller är ”oberoende” men å andra sidan inte råhögerliberal. Läsvärdet överstiger Sydsvenskans med 200%, nyliberalism och islamofobi förekommer så sparsamt att det knappast märks, och kultursidan är obeskrivligt bra jämfört med den skånska kollegans. Faktisk går alla artiklar att läsa, och minst en gång på varje sida i varje nummer fångar något mitt intresse. I Sydsvenskan inträffar detta årligen, eller nästan årligen. Allting på DN är välformulerat och t.o.m. de tecknade signaturporträtten är subtila. Sydsvenskan har — Ursula. Tacka vet jag en graffititagg. Det stora bekymret i DN är annars DN Debatt, som trots sitt namn inte är en debattsida utan statens och maktens enkelriktade anslagstavla. Vi bläddrar därför snabbt över till serierna och se, t.o.m. dessa är bättre än Sydsvenskans, surprise. Varför nu överhuvudtaget reta sig på en sådan tidning som Sydsvenskan? Det kan finnas rationella skäl. Om tidningen istället varit ett bålverk mot nyliberalism och islamofobi (vilken tanke!) kan jag slå vad om att det hade gjort skillnad i denna utsatta landsända, så nära som vi nu är Danmarks egendomliga invandringspolitik. I stället har man som enda svenska tidning publicerat Muhammed-karikatyrerna från den ökända Jyllandsposten, och på så vis importerat denna oundgängliga satirkonst i världsmästarklass, till Sverigedemokraternas och Lars Vilks’ vilda förtjusning. Se där en kulturgärning. Yttrandefrihet! Demokrati! Råkapitalism! Rasism! Och Demokrati igen, tills ingen vet skillnaden.

Ett onödigt partis onödiga tidning

Ack ja. En gång i tiden var även liberalerna revolutionära; det var i Frankrike 1789. Då kunde man skriva att ”En demokrat är självfallet revolutionär” i sin Encyklopedi. I dag är en liberal självfallet reaktionär. Folkpartiet är ett onödigt parti och Sydsvenskan är en totalt onödig tidning. Det behövs mångfald inom opinionsbildningen, inte statlig och liberal likriktning. Efter revolutionen ska Sydsvenskans skyskrapa bli allaktivitetshus och våra tidningar kommer vi att skriva själva.

Game over. Och alla potentater trillar ner från sina höga hästar.

Egypten: Vredens dag 25 januari 2011. Bild: Wikimedia Commons

Fotnot

* Säpo/Brås rapport ”Våldsam politisk extremism”, 2009. Pdf
på:http://www.sakerhetspolisen.se/publicerat/rapporteramnesvis/politiskextremism/valdsampolitiskextremism.4.5bf42a901201f330faf80002524.html
* Staffans kommentar till denna rapport
på:http://www.motkraft.net/nyheter/3589
* Säpo/SKL:s rapport ”Lokala insatser mot våldsbejakande politisk extremism”, 2010. pdf på:http://www.skl.se/web/Extremism_behover_bekampas_lokalt.aspx
* Staffans kommentar till denna rapport
på:https://anarchyisorder.wordpress.com/2010/09/22/kronika-2/
— Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 3 februari, 2011 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: