Med lunda-andan, spiritus lundensis, menas en blandning av tolerans, skepticism och välformulerad kvickhet som för tankarna till Sam Ask, Sten Broman och Hans Alfredson, gärna framförd på den lundensiska dialekt som exempelvis talades av Cilla Ingvar. Journalisten och kännaren Jan Mårtenssons definition var ”en vänlig humor, alls icke utan udd, ett lekfullt allvar, en sund skepsis, en mild men verkningsfull ironi, en distans både till omvärlden och till den egna personen”. Han tillägger att ”lundaskepticismen är omöjlig att ifrågasätta eftersom tvivel på dess existens är det bästa beviset för densamma.”
Sam Ask, Sten Broman, Hans Alfredson, Cilla Ingvar
Som vi nämnt tidigare fanns de första impulserna till lunda-andan redan 1793, under Franska revolutionen, som i Lund gav upphov till ett studentupplopp mot adelns arrogans och för social jämlikhet. Enligt samstämmiga uppgifter uppstod därefter lunda-andan på Härbärget c:a 1813, i kretsen kring Esaias Tegnér [1782-1846] professor i grekiska i Lund, sedermera biskop och ledamot av Svenska Akademien, och några av hans vänner. Dåvarande adjunkten Christopher Isac Heurlin och docenten Bengt Magnus Bolméer hade sin bostad i en tidigare gästgivargård vid Lilla torg (strax norr om Domen) i Lund, ”Härbärget”, och där brukade yngre lärare och studenter vid universitetet samlas för att bland annat diskutera aktuell politik och litteratur.
Bland dessa ”härbärgister” kan förutom Tegnér även nämnas professor Jonas Albin Engeström och professor Carl Adolph Agardh. Det var den spirituella ton, den intellektuella och humoristiska samtalsstil med espri som här utvecklades, som kom att kallas för Lunda-andan. ”Det var en blandning av skämt och allvar” säger en samtida, ”man diskuterade frihet, människorätt och vetenskap och refererade också nya böcker”. Omsatt till dagens Lund låter detta nästan som India Däck Bokcafé, ehuru punschbålets klirrande isbitar är utbytta mot starkt kaffe och rykande paroller. Tegnér själv var visserligen något överskattad i sin samtid och är det alltjämt (se t.ex. Fredrik Bööks opus i två delar 1946) men begreppet och företeelsen har levt kvar – som en sorts stil. Spiritus lundensis. Litteraturvetaren Helmer Lång säger att ”Tegnér blev den förste typiske lundensaren, genom sin respektlöshet och kvickhet. Tegnér lade grunden till lundaskepticismen, lundaandan, som allt sedan förnöjt skåningar och retat gallfeber på allvarsmän från den tungsinta Mälardalen.” Den sympati Tegnérs person väckte var i mångt och mycket en sympati för romantikens alla känslostormar som i sin tur var en reaktion mot upplysningstidens kalla förnuft. Hans diktning hade en formell rytmkänsla medan innehållet ofta var en luftpastej. Tegnérs vältalighet går däremot knappast att bestrida, den kände verkligen inga gränser.
Ett likartat men ej identiskt fenomen ska finnas i Oxford, ”Oxfordhumorn”, också detta med akademisk prägel. 1943 sökte AF bringa ljus i frågan om lunda-andan, utan större framgång, och Sydsvenskan hade en artikelserie 1987 som inte heller gav mycket annat resultat än att fenomenet upplöstes i diverse småroliga anekdoter. Språkvirtuosen Povel Ramels relation till lunda-andan var endast indirekt, genom Hans Alfredson och genom hans trogna närvaro vid Karnevalerna och spexen. Vi måste också avgränsa lunda-andan från det som moderata studenter brukar uppskatta: det vulgära, det sexistiska och det omogna. Per Gahrton brukar påpeka detta, och Tiina Rosenberg har reagerat resolut mot den typen av ”humor” á la snapsvisor som även förekommer i spexen, karnevalsfilmerna och i nollningen av nya studenter. Bland de mer ökända exemplen kan nämnas spexmonologen ”Manasse Isaskar” (numera äntligen omarbetad) och Hallands nations ”slavauktion” vid en sittning 16/4 2011. Spexet Uarda har turnerat i andra länder, dock inte i Egypten; underhållningsvärdet i att göra sig rolig på andra kulturers bekostnad har sina geografiska begränsningar. Men från periferin rör vi oss nu obevekligt i riktning mot kärnan.
Stängningen av gamla Café Aten 1973 var ett dråpslag mot Lunda-andan, men än finns det vissa rester kvar. Det förefaller med till sanning gränsande visshet som om lunda-andan numera har två distinkta källor: Q-dikterna i Lundagård (tidningen är tyvärr numera liksom Sydsvenskan oberoende reaktionär) och Uarda-akademien med entourage. Q-dikterna är en sorts lakonisk vers med vidhängande karikatyr, som avhandlar någon aktuell (oftast akademisk) person. Namnet kommer från latinets Quis = vem? och fungerar både som signum och som pseudonym för redaktionskollektivet på Lundagård. Q-verserna har samlats i böckerna ”Lundalynnen” som utkommit i 11 volymer mellan 1925 och 2001, och bland redaktionsmedlemmar som skrev Q-verser fanns från starten 1920 bl.a. Frans G. Bengtsson, Hjalmar Gullberg och Karl Ragnar Gierow. En Q-vers är intern till sin prägel och kräver god kunskap om den ”Q:ade” för att fullt kunna uppskattas. Den kan vara elak på ett elegant sätt, men paradoxalt nog anses det samtidigt vara en stor ära att bli ”Q:ad”. Stilen skall vara raffinerad och stramt formfulländad, och är det också någon gång. Latinska glosor är ganska vanligt förekommande. Karikatyrerna var förr ofta briljanta på ett minimalistiskt sätt – Harald Sjövall (1886-1955) gjorde de bästa – men är idag av en mycket skiftande kvalitet.
Uarda-akademien är ett lundensiskt sällskap som instiftades 1958 av Sten Broman med syfte att ”verka för den lundensiska spextraditionens bevarande i kombination med nyskapande produktivitet”. Akademien har fått sitt namn efter det klassiska lundaspexet Uarda från 1908 och instiftades i samband med att detta firade sitt 50-årsjubileum. Den är en sorts parodi på (och för Bromans del möjligen en kompensation för) det akademiska livet, och har bl.a. utdelat stipendier, satt upp konfunderande minnestavlor och utgivit en egen studentikos ordbok. ”Nasoteket” är kanske mer glyttigt än roligt; en avnazifiering torde vara mer på sin plats i en stad som haft alltför många bruna episoder. (Idén kommer från Glyptoteket i Köpenhamn, där man samlat gips- och marmorstatyernas avtrillade kroppsdelar, fr.a. näsor, i en särskild monter). Tanken är också en parodisk Hall of Fame. På hemsidan redovisar Uardaakademien sina ”bragder” i följande lista.
• Världshistoriens första landstigning i Lund 1965 efter en strapatsrik båtfärd upp för Höje å och avtäckningen av minnesstenen vid platsen för landkänningen.
• Fastställande av ny stadsplan 1966 med bl.a. kvarteret Spexaren på Östra Torn med Uardavägen och Iliongränd.
• Bestigningen av Billebjer 1969
• Restaurering och placering av Universitetssfinx i Botan 1978.
• Avtäckning av statyn Intighet på krafts torg 1984
• Avtäckning av referensmåttet för enheten ”lagom (lgm)” i Paradisparken 1992
• Avtäckning av referenspunkten för den akademiska kvarten vid Universitetsfontänen 1996
• Östersjöbragden 2001 – den först obrutna resan med tåg Östersjön runt strax efter Öresundsbrons invigning.
I Uardaakademiens Ordbok (1989 m.fl. uppl.) hittar man bl.a. följande upplysande ordförklaringar:
Ja, se där ordens rätta betydelse!
Lundaskolan har den berömda litterära strömningen under 1950-talet kommit att kallas. Man har då främst syftat på Anna Rydstedts generation, det vill säga på de medlemmar i den litterära studentklubben som var aktiva och publicerade sig i kalendern VOX i början av femtiotalet. VOX var dess eget organ. Förutom Anna Rydstedt bestod denna generation av bland andra Majken Johansson, Göran Printz-Påhlson, den sublime surrealisten Ingemar Gustafson (sedermera Leckius) – varje mening som en putsad ädelsten – Åsa Wohlin, Lennart Fröier, Bo Strömstedt, Tryggve Emond och Harald Swedner.”Lundensarna var ironiska, inte minst självironiska, därtill belästa och språk- och formmedvetna samt på ett särskilt sätt upptagna av språkets och skrivandets problem” säger J-O Ullén i sin bok om Anna Rydstedt 2000.
Lundaromanen kallas Lunds egen litterära genre. Det är en utvecklingsroman där den unge (studenten)s upplevelser i Skånes städer, i Köpenhamn och på Österlen, leder honom genom livet mot en förhoppningsvis ökad mognad. Prototypen är Fritiof Nilsson Piratens ”Tre Terminer” 1943 som utspelas på 1910-talet men hit kan också räknas mer samtida böcker som bl. a. Öjevind Lång ”Själens Ghetton” 1971, Thomas Löfström ”Till min syster” 1988 och undertecknads ”Dialog om Frihet” 2001.
Anna Rydstedt, Lennart Fröier, Ingemar Leckius, Göran Lundström, 1951.
Förutom att Lund har en egen dialekt, den bedårande ädelskånskan (Cilla Ingvar!) finns det i vardagsspråket förutom skånska glosor gott om vetenskapliga uttryck, litterära referenser och kökslatin. Bli därför inte förvånad om någon som ska utbrista ”Vad i helvete nu då?” i stället utbrister ”Quid in helvetia nunc?” Och varför säga ”Hej på dig, du” när det klingar så mycket skönare med ”Salve!” Med en skånsk kompromiss ”Salve, salve po’ daj!”
Ett välkänt tema i lundahumorn är den godmodiga men konsekventa mobbningen av konkurrenten Uppsala, som gärna framställs som litet yngre och litet mindre t.ex. vad gäller akademi och centrala byggnader. Sam Ask brukade säga att ”Visst är Uppsala lärdomens säte.” Och så tillägger han : ”Men Lund är dess huvud.”
Tolerans.
Vad beträffar beståndsdelen ”tolerans” i Lunda-andan har den att göra med studentlivet, att Lund är en genomfart i livet, de många ungdomarna i befolkningen och med ”lundabohemerna” som vi ska granska i nästa artikel. Man kan vara non-konformist utan risk och klä sig hur som helst, och det finns ofta en generositet i det informella umgänget. Att staden haft och har en tydlig vänsterprägel som motvikt till det borgerliga etablissemanget har också spelat roll. Lagliga graffitiväggar finns här numera, men ännu inte legaliserade husockupationer. Till kommunfullmäktige har lunda-andan inte nått.
Allting accepteras dock inte i Lund, men även detta ser litet annorlunda ut. Något alkoholförbud på allmänna platser finns inte, vilket c:a 25 000 personer i Stadsparken tycks uppskatta varje Valborg; landets största spontanfest och på sitt sätt mycket lundensiskt. Under Karnevalen ser polisen alltid mellan fingrarna. Fascister vill dock Lundaborna varken ha på gatorna eller i kommunfullmäktige, där de skam till sägandes understundom uppträder. Där går gränsen för lundatoleransen— någon tolerans mot intolerans finner man inte här, och tur är väl det.
Litteratur: Åkerman, Nordal (red) Det krökta rummet. Cavefors 1966. Mårtensson, Jan m.fl: Lunda-andan. Sydsvenskan 1987. Ossiannilsson, Sölve m.fl: Lund i närbild. W&W, Lund 1950. Bo Lundin: Spexens spex – en rutten historia. Lundagård jan 1/1967. Uarda. Libretto. Uardaakademiens förlag 2008. Boken "Humor i Lund" rekommenderas ej ity den inte är rolig. K.Arne Bloms mediokra deckare ingår inte heller i denna lista. Wallengren, Axel: Falstaff fakirs Vitterlek. A&W 1957. Ill: Poul Strøyer. (Detta är däremot en svårslagen humoristisk klassiker). Smedberg Bondesson, Anna: Lundaskolan. www.annarydstedt.se Kenneth Carlsson:En hotad art. Lundagård 2013. http://lundagard.se/2013/04/04/en-hotad-art/ (Om överliggare i Lund, nu och då). Film: http://svtplay.se/v/2395190/klipp_jag_ar_san_har_-_en_film_om_sten_broman Övriga källor: Lundasamlingen, Ekska Huset (numera Stadsbiblioteket) sv.wikipedia.org www.uardaakademien.se www.sverigesradio.se/p1 Hör Cilla Ingvars vackra Lundadialekt på Sveriges Radios arkiv för Sommarpratare!
”…en massa människor som alla hade kommit till slutsatsen att samhället suger.” —Amiri Barak.
Målningen här nedan heter ”Tillbaka till naturen” av den danske tecknaren och humoristen Robert Storm Petersen (1882-1949). Den visar till vänster den grå massan av människor som köar till en likaledes grå tillvaro, och till höger den färgglade individualisten som går sin egen väg i frihet. Storm P:s ”gubbar” gick som följetong i pressen och höll humöret uppe på folk i Norden under de dystra krigsåren. Hværgang!
Vad är en bohem? Uttrycket kommer av Böhmen som ansågs vara romernas hemland (vilket inte stämmer) och syftar på en krets av oregelbundet och sorglöst levande artister, författare, musiker, studenter och andra. Henri Murgers roman ”Scènes de la vie bohème” 1851 gjorde uttrycket känt, liksom Puccinis opera Bohème. En bohem är en person som lever ett fritt liv som avviker från mängdens. Ett okonventionellt och marginaliserat liv med fri kärlek eller normbrytande familjegrupperingar och enkla levnadsförhållanden. En som tar dagen som den kommer utan planering. En godmodig individualist och excentriker.
Tove Jansons Muminfamiljen levde (i litteraturen) ett sådant liv, i synnerhet då vagabonden Snusmumriken, och John Steinbeck skildrar bohemerna i Tortilla Flat för vilka tillvarons mål var ”en stulen kyckling och en gallon vin om dagen” i boken ”Riddarna kring Dannys bord” (1935). Jack Kerouac, Allen Ginsberg och de andra beat-poeterna var bohemer liksom hippierörelsen och vissa konstnärsgrupper. Lower East på Manhattan är än idag ett äkta bohemkvarter, särskilt kring Avenue A, B och C, sedan SoHo och Greenwich Village blivit gentrifierade. Saint Germain des Pres var ett kvarter i Paris känt som lettristernas, existensialisternas och bohemernas tillhåll under det gyllene 1950-talet. I 1880-talets Oslo (Christiania) härjade Christiania-bohemerna, en anarkistisk litterär grupp med Hans Jaeger som centrum. Under förra hälften av 1900-talet räknades bohemerna i det nu rivna Klara-kvarteret i Stockholm till ungefär 200 personer. På Café Cosmopolitan, krogen Tennstopet och liknande inrättningar satt Nils Ferlin, Viktor Arendorff, Lille Bror Söderlund och andra sedermera berömda författare, journalister och poeter och diskuterade, sjöng och skålade i väntan på att något av de många tidningshusen i kvarteret skulle acceptera och köpa deras alster.
”Nog finns det problem utav alla de slag och bekymmer, men sånt gäller ju över lag. En fattig bohem måste leva var dag och har rakt inte råd att spara.Varken sorg eller plåga må störa hans frid ty han är en förmåga, han bidar sin tid medan dagarna gå och han tar sin klass II
på ett ölschapp i gamla Klara.”
Ur ”Balladen om Eken” (1947) av Ruben Nilsson (1893-1971).
Ett självständigt och sökande intellekt hör till bilden, liksom ett okonventionellt yttre. Ovilja eller oförmåga att anpassa sig till en borgerligt inrutad tillvaro är typisk, och därför är det inte självklart att exempelvis Sten Broman (som var känd för sin punktlighet och perfektionism) kan kallas bohem, även om han var mycket originell i andra avseenden som med sin aparta klädsel. Ostron och champagne var inte bohemens meny — om det inte var gratis förstås, som det ofta var för Sam Ask. Frank Heller ger målande beskrivningar av denne legendariske överliggare, karnevalsgeneral, skådespelare, vältalare och bohem och Fritiof Nilsson Piraten menar med Mark Twain att han ”hade en god berättares främsta egenskaper: förakt för sanningen och en stor respekt för det sannolika”.
Det räcker nog inte med ett yttre som Salomon Schulmans för att kvala in som bohem. Alkohol och psykisk ohälsa behöver inte alls vara ett inslag — det finns bohemer som är helt rationella och lever spartanskt — men kan vara det någon gång. Uteliggande, hemlöshet och luffarliv finns det i sig ingen anledning att romantisera, men här gäller det inte dessa utan mer så att säga trasproletariatets övre segment, akademikerproletariatet i viss mån, och med en livssituation som är självvald. Den gemensamma nämnaren är en ogenerad livsglädje. När jag skriver om bohemer i det följande är det kärleksfullt och aldrig nedsättande menat.
Violinisten Tua, Frank Heller (Gunnar Serner), Snusmumriken, Emil Kleen.
Vad är då en lundabohem? Tua är en smått legendarisk del av studentkaféet i anslutning till restaurangen på Akademiska Föreningen i Lund. Den 5 oktober 1886 fick Lund besök av den italienska ”violinälvan” Teresina Tua som gav en konsert just i Stora salen. Konserten blev en succé och man namngav ett par rum i anslutning till caféet (och där Tua under vistelsen bodde) efter henne. Tuakotteriet 1890 fick sitt namn efter detta rum där gruppen av överliggande studenter ofta hade sammankomster. Exempel på mer eller mindre kända medlemmar är Emil Kléen, Paul Rosenius, Adolf Strömstedt, Axel Wallengren (Falstaff, fakir), Lars Rydner, Albert Sahlin, Axel Danielsson, John Wigforss och Carl J. Kullenbergh. Tuakotteriet var till viss del en fortsättning på den radikala studentföreningen på 1880-talet, D.U.G. (De unga gubbarna), som officiellt upphörde 1891 och där Bengt Lidforss som student också var tongivande.
Bengt Lidforss förklarar i sin bok om Axel Danielsson att ”det som sammanhöll dessa olikartade andar till ett kotteri, var en starkt utvecklad, av inga tvivel anfrätt kulturidealism, ett lidelsefullt förakt för det konventionella i alla dess former, en livslust, orolig och hemlös /…/och till sist och icke minst, den trygga känslan av intellektuell jämbördighet”. Tuakotteriet upplöstes så sakteliga när dess medlemmar gav sig av inom och utom Sverige. Detta skildras av Emil Kléen i hans självbiografiska roman Venus anadyomene. 1893 fanns det inte mycket av Tuakotteriet kvar, men gruppen samlades sporadiskt till och från. Kärntruppen höll sedermera till på krogen Åke Hans, där August Strindberg under sina vistelser i Lund gärna umgicks med dem som fanns kvar i staden. Albert Engström gjorde 29/5 1902 ett påhopp på Lundabohemerna i tidskriften Strix och bidrog därför till att befästa begreppet. Han jämförde dem med de vilda franska poeterna och bohemerna Paul Verlaine (1844-1896) och Arthur Rimbaud (1854-1891). Jämförelsen utföll enligt Engström inte till Lundabohemernas fördel, men en påverkan fanns, liksom från Baudelaire och symbolismen.
Om Tua-kotteriet skriver Mats Parner: ”De var alla, med Lidforss som given portalgestalt, självförbrännande men ljushungrande själar som på ett frivolt och utmanande sätt lekte med både liv och död. Trotsigt slungade de sig mot ljuset, brände vingarna och störtade till marken med grogglasen i händerna. Alla identifierade de sig med samtidens vänsterströmningar. Dock var Lidforss utan tvivel den som stod arbetsfolket närmast och som bäst förstod de fattiga och elända”. Parner citerar också professor Nils Heribert Nilsson som sagt att ”De var inte stöpta som vanliga ljus och brann inte i någon helgedom”.
På 1890-talet fanns också ett antal ”suspekta individer” i Lund, som ”Lackmus”. Och ”Katolske Prästen” (som alls inte var katolik och inte heller präst). Han hette Hellqvist, en lång, smal och gulsiktig man med svart skägg, slängkappa och slokhatt, alltid tuggande på en cigarr. Han var både vänlig och mycket lärd och livnärde sig på att ge privatlektioner i diverse språk. Och så fanns ”Pipis” som sålde piprensare och borstar. Luffaren och vagabonden ”Ola Träben” bodde på Lunds fattighus där han berättade om sitt svåra och äventyrliga liv. Under sin sjömanstid 1919–27 gick sedermera Nobelpristagaren och författaren Harry Martinsson på luffen i Sverige, Norge och Sydamerika, och 1921 anhölls han för lösdriveri i Lund, berättar författaren Karl-Ove Andersson. Ett annat välkänt original var skulptören, poeten och kverulanten Johannes ”Skopas” Collin (1873-1951) om vilken det sägs att ”han kunde lätt förtörnas men var alltid vänlig mot djur och barn”. Han ansåg sig inte uppskattad som konstnär efter förtjänst och brukade sälja lotter med sina små statyetter eller diktsamlingar som pris. Samtliga dessa var okonventionellt klädda och hade också andra egenheter.
Spiritismen fick stor utbredning under sekelskiftet 1800/1900, och ett sådant sällskap fanns i Tomegapshuset i Lund. Den mer seriösa Teosofin fanns också i Lund och konstnären Hilma af Klint (pionjär inom abstrakt konst) var en av de aktiva. Och i sin bostad här experimenterade August Strindberg med alkemi. Också detta fanns i tidsandan.
De ”äkta” bohemerna har aldrig varit särskilt många; här gäller kvalitet före kvantitet. De originella akademiska lärarna däremot desto fler. Några av dessa kunde avnjutas i det populära tv-programmet Fråga Lund som direktsändes från AF 1962-2000. Docenten i tomtar & troll Jan-Öjvind Swahn, lätt igenkännbar genom sina tvesynta glasögonbågar, var conferencier. Några andra kända namn:
Freds- och konfliktforskaren Håkan Wiberg (1942-2010) var 1960-talets Sam Ask, en frodig man som var specialist på allt från utrikespolitik till brännvinskryddning, med ett lysande intellekt och ett lika lysande verbiage och klädd i kortbyxor och sandaler även på vintern, vid denna tid ibland med ett FNL-märke i det stora röda skägget.
Gränsen är flytande mellan lundabohemer och lundaoriginal, excentriker, non-konformister och individualister. George J:son Karlin (1859-1939) kan nog också räknas till originalen i Lund. 1882 grundade han Kulturen, med en ovanlig förmåga att övertyga och en lika ovanlig ekonomisk oförmåga. Han tiggde, lånade eller köpte alla tänkbara typer av föremål och byggnader till utomhusmuseet och med sin bullrande och offensiva personlighet lyckades han bygga upp en imponerande stor samling svensk kulturhistoria som växer än idag, större än Skansen i Stockholm. Många drog nog en lättnadens suck när muséet blev förstatligat.
Två legender som visserligen hade en högborgerlig bakgrund men som ändå levde ett ganska påvert liv materiellt och kompenserade detta med allehanda upptåg och intellektuella bedrifter var förut nämnde entertainern och levnadskonstnären Sam Ask (1878-1937) och den kongeniale översättaren av persisk lyrik Eric Hermelin (1860-1944). Sam var en volyminös man som i ett vykort från Italien meddelade att ”Nyss utklämd ur Simplontunneln utbreder jag mig nu över den lombardiska slätten.” Friherren Hermelin bodde i 1:a klass på S:t Lars på grund av bipolära problem med vidhängande alkoholincidenter, s.k. dypsomani. Han hade omyndigförklarats och placerats här av sin släkt när han återkommit från sina vådliga äventyr i USA, Indien, Jamaica och Australien. Mellan de avancerade persiska poesitolkningarna knöt han ihop lakan, kvickt ut genom fönstret och sen direkt till Stäket, Storkällaren eller Köpenhamn. När han var på rymmen levde han vagabondliv, vilket Malin Gregersen på ett förtjänstfullt sätt jämför med livet för en mer proletär luffare, den förut nämnde Ola Träben, även han en efemär lundabo, sedermera intervjuad på Lunds fattighus på Själabodgatan.
S:t Lars (detta avskilda subkulturella samhälle där kroniskt hospitaliserade patienter bodde från vaggan till graven) inhyste emellanåt också den berömde landskapsmålaren Carl Fredrik Hill (1849-1911), som tillbringade sin sista sjukdomstid i föräldrahemmet där det numera står en fontän till hans ära. Han efterlämnade tusentals teckningar med en frodig fantasivärld som fick lika mycket uppmärksamhet som hans tidigare oljemålningar.
1920- och trettiotalets lundastudenter levde på punsch och växlar. Punschen skulle vara kall, utom till ärtsoppa då den skulle vara varm. Växlarna är svårare att förklara. Detta var före studielånens tid. Det rörde sig om en sorts skuldförbindelse som också fungerade som betalningsmedel, den skulle vidimeras med namnteckningar av personer som var ansvariga om den inte betaldes i tid. Tydligen gick det att trolla med dessa papper så att man kunde hålla sig flytande tills de preskriberats efter 1-3 år. Det var en elastisk ekonomi på alltför hög abstraktionsnivå och författaren Frank Heller var ett av offren för denna trafik. Den celebra skånska kultureliten, med namn som Frank Heller, Falstaff fakir, Piraten, Frans G. Bengtsson, Sten Broman, Wiwen Nilsson, GAN, Viking Eggeling, Edvard Persson, Åke Ohlmarks och Anders Sten — samtliga män och med anknytning till Lund, direkt eller indirekt — går vi raskt förbi. Om dessa har det skrivits spaltkilometer, de var oftast etablerade och stadgade och vi nämner dem bara i förbigående och inriktar oss på de mest intressanta ur bohemsynpunkt. Av den skånska kultureliten kan nog bara den nyss nämnde författaren Frank Heller (Gunnar Serner) 1886-1947, räknas som bohem. Han levde ett mycket äventyrligt liv och efter en incident med förfalskade växlar tillbringade han lång tid i landsflykt i svindlande karuseller kring roulettborden i Monaco, kalkylerande på det säkraste sättet att spränga banken. Och Sam Ask förstås, den virtuose vältalaren och sedermera filmmanusförfattaren, som levde ur hand i mun men ändå ganska gott.
Det finns åtminstone två lysande genier i denna illustra skånska krets, kanske fler, och vi tänker då först på Falstaff fakir, aka Axel Wallengren. ”Han var en säregen typ för den skånska litteraturriktningen och alldeles speciell för den skånska humorn. Högst originell, livfull och intressant, fylld av de spirituellaste infall, utövade Wallengren på sin tid ett starkt inflytande framförallt på studentgenerationerna” skrev Folkets Tidning 1915. I ”Falstaff Fakirs Vitterlek” (1950) finner vi bl.a. följande bevingade ord: ”Vatten är ett farligt gift//vilket omger Visby stift”.
Det andra geniet är Hans Alfredson. Båda mycket skickliga stilister, Hasse dessutom filmmakare av högsta kvalitet. Tillsammans med Tage Danielsson utgjorde Svenska Ord AB 1961-1985 den mest intelligenta humorduon i Sveriges historia, en kombination av östgötsk bondkomik och lundensiskt spexhumör, och med ett starkt socialt engagemang måste vi tillägga, något som knappast märks i den övriga kretsen. Folke ”Spuling” Lindh (1921-1998) kallades en advokat och spexare i Lund som Hans Alfredson betecknar som ”den mest underhållande människa jag träffat i hela mitt liv”. Hasse säger om sin studietid i Lund på 1950-talet att ”Då var studentkåren liten och betydelselös. Idag är den stor och betydelselös… men roligt hade vi. Och tänk vad allt var billigt på den tiden!” Hasse studerade litteratur, konst och filosofi och jobbade i många år på sin fil kand. Innan han skrev spexet ”Djingis Kahn” och blev komiker tänkte han sig nämligen en framtid som journalist.
Men åter till ämnet. En tvättäkta bohem, och av mycket folkligare snitt, var däremot Ledde – Karl-Erik ”Ledde” Lundberg (1926–1992). Han kom ur fattiga arbetarklassförhållanden som fosterbarn, växte upp på Prennegatan och var en skicklig fotbollsspelare – frånsett att han vägrade träna – och startade Lunds FF. Han hade ett stort frihetsbehov och ett lika stort behov av flaskan, och han livnärde sig som gåramålare i sitt älskade kvarteret Nöden. Där gjorde han sina konterfejer som han sedan sålde – eller bytte på något av kaféerna till mat och dryck. Han ska ha använt olika kompliment till oljefärgen som grön karamellfärg med konjak som bindemedel. Han målade tusentals gatubilder och hade också utställningar. Till myterna hör hur han flyttade på Domkyrkan så den passade hans bilder. Fanns det någon på gatan han inte tyckte om kunde han utesluta dennes hus. Lyktstolpar och skorstenar kunde han också ta bort. Ibland när han sålt en tavla kom han tillbaka till köparen och sa att han glömt lyktstolpen och skulle måla dit den. På så sätt tog han betalt två gånger för samma tavla, berättar Jenny Engvall som skrivit uppsats om honom. Ledde tyckte inte om bilar och det hände att han stoppade trafiken. Polisen tyckte inte heller om när han köpte p-biljett och lade sig på en p-plats och sade sig vara en liten Fiat.
Han var förebilden till figuren ”Artisten” i Per Wahlöös bok ”Hövdingen”. Det har föreslagits att han skall stå staty vid Systembolaget på Mårtenstorget. Vi minns honom väl, alltid med mössan på sig året runt.
Livet på det jättelika Café Athen i AF-borgen, alltid öppet, var en tummelplats för udda individer med eller utan anknytning till universitetet fram till 1973. Eftersom allt nödvändigt fanns där inom bekvämt räckhåll, mat, öl, tobak, kaffe, te, böcker, tidningar, vänner av båda könen, intressanta diskussioner, schackspelare på elitnivå, så fanns det ofta ingen anledning att gå därifrån överhuvudtaget. Tentera kunde man också göra där. Trots/tack vare detta fanns det överliggare som läste enstaka kurser i decennium efter decennium utan att någonsin ta examen (se: Appendix.) Dom fick istället en alldeles förträfflig allmänbildning och en klar fördel när det spelades trivial pursuit. Sam Ask har vi redan nämnt. Legenden Otto Steiman lyckades under sina 94 terminer 1913–1960 tentera ett (1) betyg historia allt som allt; resten av tiden tillbringade han på Athen. Den siste överliggaren torde ha försvunnit samtidigt med att UKAS’ fasta studiegångar infördes.
På 1950-talet fanns ett annat bekant original i Lund, Lasse i gatan, som bodde på Vipeholm och på dagarna var hästskötare åt stadsbuden. Tyvärr blev han mobbad av sin tanklösa omgivning; 50-talet kan verka idylliskt på avstånd men kravet på social anpassning var obönhörligt. 1960-talet var bättre eller åtminstone mer tolerant i detta avseende.
Vad som däremot inte förändrats är A-laget på bänken utanför Konsthallen på lagom avstånd från Systemet, en pittoresk institution som trots ordningsmaktens ansträngningar aldrig gått att utrota. Många ansikten har bytts ut genom åren, vi minns särskilt Knut och Silverräven, den förre filosofiskt mild och den senare lätt aggressiv, men fenomenet är sig likt än idag.
Individualanarkisten Klas Hellborg (1941-1992) har vi också nämnt förut, Lundabo, schackspelare, journalist och konstnär, synnerligen aktiv i 1968 års händelser i Lund och en av dess viktigaste och mest engagerade personligheter. Klas hade också täta förbindelser med Drakabygget i Örkelljunga, Jørgen Nash’s konstnärskollektiv anslutet till Bauhaus Situationist. ”Han ville alltid gå mycket längre än alla andra” säger Ingemar Johansson som kände honom väl, ”på så sätt var han faktiskt den seriösaste”. Jag kände honom också, liksom hans bror och systrar. 1968 var vi de enda två anarkisterna i Lund i en solidaritetsdemonstration för Sorbonnestudenterna i Paris, och Klas uppfann på stället slagordet ”Ta kål – på de Gaulle!”
En annan konstnär och bohem var Jan ”Sokrates” Winter.
Jan Erik Herbert Winter, född 1 mars 1936 i Kristianstad, död 31 oktober 1982 i Nybro, var en svensk konstnär. I slutet på 1950-talet studerade han på Konstfack. Han har bland annat ställt ut på Ateljer Aosehus, Galleri Sol, Lund, Salongen -69, Konstföreningen i Kristianstad, Galleri S:t Petri, Lund, Galleri Ateneum, Lund, 1973 Lilla Galleriet, Nybro, Stadsbiblioteket, Hörsalen, Nybro, Sydosten, Kalmar konstmuseum. Winter flyttade till Lund på 1960-talet där han blev känd under namnet Sokrates. Bland annat är han omnämnd i romanen Övervintraren av Willy Josefsson som en av stammisarna på Café Athen. Winter flyttade med sin familj 1974 till Nybro och gick glasskolan vid Orrefors. Därefter arbetade han några år som en av Orrefors två handgravörer och graverade bland annat många arbeten i graalteknik formgivna av Eva Englund. Han fanns alltid på Cafe Athen och var den sista gästen 1973 när det stängde. Han hade sitt Galleri Sol med ateljé och var en mycket omtyckt lundaprofil tills han slutade sina dagar 1982, och 12/11 2012 ordnade galleri Zimmerman en minnesutställning. Jag kände honom väl, och när jag ville prata politik (vilket jag gärna ville redan då) brukade han säga: ”Ja, men låt oss ha roligt!”
1967/68 flyttade en grupp hippies, de första i Sverige, in i två fallfärdiga hus på Stora Fiskaregatan 11 i Lund. (Den som inte är lundabo låter sig lätt förvirras av att Stora Fiskaregatan är den mindre medan Lilla Fiskaregatan är den större; endast Byggnadsnämnden på sina olympiska höjder vet varför). Fastigheten var dels ett lågt hus ut mot gatan, dels ett något större gavelhus strax intill kring en liten gård. Huset blev 130 år innan det revs 27/10 1983. Först användes det av snickaren Ohlqvist som tillverkade likkistor, därefter ägdes huset av disponent Boklund och till sist av direktör Björklund.
”Vita Huset” ska inte här förväxlas vare sig med det i Washington eller med det på Kulturhistoriska museet, eller med det nuvarande på Djingis/Östra Torn. Huset kom alltså att kallas ”Galleri Vita Huset” och blev det allra första svenska hippiekollektivet då en arkitekt flyttade in och upplät fastigheterna åt ungdomar han kände. Huset mot gatan användes som galleri. Där visades bl.a. foton från Kuba. Inträdet var 1:- och utgjorde hela kollektivets ekonomi. Varje dag samlades enkronorna ihop av den som skötte inköpen, och därefter var det matlag för alla i huset. Man satt ute på gården och grillade över en fotskrapa lagd på stenar. Maten var vegetarisk. Huset in mot gården användes för sovplatser. På vinden hade man delat av individuella utrymmen genom att spänna upp lakan. Keddy (som var mitt smeknamn då) bodde däremot i ett tält på ett mellantak alldeles intill. Han hade en utmärkt utsikt när han vaknade, och brukade börja sin frukost med ett äpple från trädet som växte upp i höjd med taket. Där satt han sen på dagarna och skrev poesi på skrivmaskin och smuttade på ett glas vin. I ett annat träd låg en hippieflicka i en hängmatta och spelade bambuflöjt. En tramporgel stod på gräsmattan och den användes särskilt under varma sommarnätter. Flera i kollektivet var invandrare, och det officiella språket var engelska. Det fanns också ett intensivt intresse för Indien och allt indiskt bland kollektivets medlemmar, något som senare skulle leda fram mot alternativsamhället Auroville i Indien. Ur denna brokiga, vänliga och intellektuella skara skulle flera sedermera kända författare, konstnärer och kompositörer träda fram.
Jimi Hendrix spelar på AF Stora Salen i Lund 10 september 1967, 18.30 och 21.30. Förband Hansson & Carlsson. Foto courtesy http://jimihendrix.forumactif.org
På Vita Huset bodde eller vistades sådana som kallades Marco, P2, Roten , CG, Agenten, Zingo, Poeten, Tuss, Bente Larsen (bild t.v.), Keddy, Huno & Mi, Anders & Gunilla, Melinda, Timmo, några portugisiska desertörer med flera, ett trettiotal inalles. ”Gräs” var ett vanligt inslag i tillvaron, vilket det också var för i stort sett hela den ungdomsgenerationen — och på ett helt odramatiskt sätt; några tyngre preparat var ännu inte vanliga. I Malmö hade Sture Johannesson sitt Galleri Cannabis, och han besökte Vita Huset när han förberedde den skandalomsusade Underground-utställningen på Lunds Konsthall. Vita Huset anordnade ”Love-in, workshop, bodypainting & light show” i trädgården där sitar och bongotrumma trakterades, och man tillverkade också batikkläder, halsband och affischer. Det var som ett litet San Francisco mitt i Lund.
Hösten 1968/69 blev kollektivet vräkt. Mer solventa hyresgäster flyttade in under 1970-talet, men ibland stod huset tomt. Därefter kom ytterligare en kort storhetstid med Klubb Kashban, som numera är en viktig episod i Lunds (och Sveriges) musikhistoria.
Historien om punk-klubben Kashban som alltså hade en kort men intensiv tid på Stora Fiskaregatan 11 i gårdshuset 1979-80 berättar Mats Liljegren för projektet Popstad Lund. (Tipstack till Kenneth!) Där finns också detta foto av det gårdshus man använde (foto: courtesy Popstad Lund/Kulturen i Lund).
Samt bilder från spelningar, gästboken med Thåströms och Lou Reeds namnteckningar (?) och ett facsimil på hyreskontraktet (1200:-/år). http://www.popstadlund.se/?p=214 Tätt packade i ett litet utrymme drack man billig öl och spelade högljudd musik. Innertaket var i upplösningstillstånd. En omodern bostad vid denna tid kunde man få hyra för 50:- i månaden, vilket var en förutsättning för hela bohemlivet. 1983 revs alltså husen för en bilparkering och det dröjde länge tills nya byggnader tog dess plats. Idag är hela St. Fiskaregatan på denna sida bebyggd med dyra pastellfärgade postmoderna bostadsrätter, från hörnet vid Nygatan med sekelskifteshusen och fram till Zigges Cigarett, en affär som hängt med under hela perioden. Bostaden på adressen St. Fiskaregatan 11 var 2012 värderad till 1 395 000 kr.
En tillfällig fortsättning på Vita Huset blev Marcos skapelse Fria Akademien på Stora Södergatan 37 in på gården. Det var en mycket öppen planlösning i två etager med stege upp till ett loft där man satt på golvets äkta mattor och mjuka madrasser och diskuterade och lyssnade på musik: Dylans John Wesley Harding och Beatles Sgt Pepper. Mitt intryck av denna tid är att man nästan alltid satt på golvet, pratade, rökte vattenpipa och drack the. Att sitta på stolar var borgerligt.
Av de andra boendekollektiv som fanns i Lund på den här tiden kan nämnas ett som låg på S:t Petri Kyrkogata 17, t.v. om och bakom korvkiosken, och ett i det ännu inte sanerade (dvs. rivna) kvarteret Nöden (Lunds Montmartre) på Trädgårdsgatan 15. De husen står kvar än idag. Korvkiosken med. Musik & Hantverkshuset på Grönegatan var ett projekt av de husvilla Allaktivisterna. Under 1970-talet fanns ett stort och fint kollektiv på Stora Södergatan våningen snett över biografen; möjligen nr 13 om inte husnumren ändrats. Det var stuckatur i taket, juicepress vid frukosten och psykoterapi på kvällarna, och flera av kollektivets medlemmar brukade stå i kassan på Lunds Bokcafé. Jag har beskrivit en av de stora dionysiska festerna i detta kollektiv i min bok ”Dialog om Frihet”, Radikal Distribution 2001. Där finns också fler detaljer om Vita Huset.
Området Christiania i Köpenhamn ockuperades 1971 och detta hippiesamhälle blev det mest långlivade i Europa. ”Gröna vågen” startade 1973, och de flesta hippies flyttade då ut på landet, vilket avsatte en mängd produktionskollektiv, varav flera finns kvar än idag, från Huaröd till Skogsnäs.
”En speleman och drömmare” kallas han i SdS 1/8. Håkan Göransson, 6 november 1946 – 27 juni 2012, var en av mina käraste ungdomsvänner. Vi delade umgängeskrets och ibland även kollektiv under 1960-talet i Lund. Han hjälpte alltid dom som hade det svårt eftersom han var en solidarisk och mycket varm människa. Jag minns hur han kunde sitta och improvisera på pianot i timmar på det mest fantastiska sätt. Han var också en av de klokaste människor jag träffat, alltid med en aforism på läpparna. Det var Håkan som var eldsjälen bakom Måndagsklubben på S:t Lars och som höll liv i den under alla år. Det var alltid lika roligt att stöta på honom på stan, eller höra honom spela utomhus – han var en framgångsrik gatumusikant. Han läste kinesiska och målade kalligrafi. I min förut nämnda roman ”Dialog om frihet” är han förebild för den frihetsälskande bohemkaraktären Chico. Håkan lämnade en glad liten melodislinga efter sig som jag fortfarande nynnar på när jag tänker på honom. Klicka på länken nedan får du höra hur han kunde låta.
Att det inte längre skulle finnas några bohemer idag stämmer inte, i synnerhet inte ifråga om en stad som Lund, men kanske får man uppdatera begreppet en smula. Vår tid är särskilt rik på subkulturer av olika slag, och eventuellt är det åt det hållet man ska titta efter nutida outsiders och levnadskonstnärer.
Om sentida och nutida lundabohemer som Maxwell Overtone (lärd geograf och bohem, stamkund på Spisen, som bodde med sin gamla mor på S.t Petri Kyrgogata bland tidningsbuntar), George Carnegie (som brukade knacka på mitt fönster för ett nattligt samtal om livet eller för att låna oljefärg, och som jag översatte en diktsamling om Jazz till svenska för; se bild t.v.), Gasmaskmannen, Stellan med skylten, Bernard m fl. har den utmärkta bloggen Mitt Lund skrivit en hel del: http://mittlund.wordpress.com/lundaprofiler/ Och mer lär det bli. Om Stellan Hagmalm (1942-2013) och om lundaprofilen Jean Sellem exempelvis kan ni också läsa på sv.wikipedia.org.
Men denna artikel slutar här, med en förhoppning från Konst & Politik att både lunda-andan och lundabohemerna alltid må finnas kvar. ”Det är de rara örterna som räknas”, som Linné brukade säga.
Litteratur: Jacobson, Staffan: Dialog om frihet. Roman om den heta sommaren i Lund 1968. RD förlag, Lund/Malmö 2001. Arvidsson, Bengt: Den sanna sagan om det lilla vita huset. Skånska Dagbladet 28/10 1983. Lunds Puss. Galleri St.Fiskareg.11, Lund 1968. Mårtensson/Ploski: Lundaprofiler i två tusen år. SdS 1999. Grand Hotell: Veckans lundensare. 1999. Gregersen, Malin: På luffen.(Om luffaren Ola Träben och vagabonden mm Eric Hermelin). I: Holmlund & Sandén(red): Usla, elända och arma. Samhällets utsatta under 700 år. Natur & Kultur 2013. Bengt Eriksson & Magnus Gertten: Skånes rockhistoria 1957-1977. Box Music Production, Malmö 1989. Harding/Planhammar: BEAT! En antologi. W&W 2005. Hans Jaeger, J C Michelsen, Oda Krogh, Christian Krogh: ”Bohêmens ni bud”. Impressionisten nr 8, 1889. Ingers, Ingemar: Språket i Lund. Norstedts 1957. Leif Stille: Fredsforskaren Håkan Wiberg — en riktig legend! Lundagård nr 8, maj 1977 Mension, Jean-Michel: The Tribe. City Lights Books 2001.(Underbar skildring av bohemlivet i Pariskvarteret Saint-German-des-Pres på 1950-talet). Diakité, Madobuko m.fl. Minnesord över George Jones Carnegie. SdS 28/1 2010. Lindahl, Per-Erik: "Jag kan hvissla Beethovens sonater!" Biografi om Eric Hermelin, del 1, 1982. och "När man varit vagabond..." Biografi om Eric Hermelin, del 2,1985. Boken "Ung i Lund" av Jonny Ambrius/Sydsvenskan rekommenderas emellertid ej; inte en siffra rätt där. Länkar: www.gustafhellstrom.se/bibliografi/nyckel.htm www.lundagard.se/2009/03/03/de-kallade-sig-lundabohemer/ Grandiosa Sällskapet http://grandilund.se/files/2007/07/programoversikt-gs-122.pdf Studentaftons kalendarium.www.studentafton.se/historik/kalendarium/ Se: Krönika #128 och #129 för en kritisk analys! http://kulturportallund.se/index.php?option=com_content&view=article&id=801:sokrates-hos-zimmerdahl&catid=1 www.kvp.expressen.se/kronikorer/ulfr/1.860075/ledde-firas-i-lund Klubb Kashban: www.popstadlund.se/?p=214 www.sv.wikipedia.org/wiki/Jean_Sellem www.sv.wikipedia.org/wiki/Stellan_Hagmalm Parner, Mats: Undantagsfigurer i lärdomens Lund. http://www.marxistarkiv.se/skribenter/parner/undantagsfigurer_i_lund.pdf Minnet av överliggaren Sam Ask. http://hd.se/klippan/2012/05/23/minnet-av-overliggaren-sam-ask-an
Film: http://mitthjartasmalmo.se/filmerna/volym_6/galleri_cannabis_1967-1968/
(Anm. Nedanstående briljanta text hittade jag f.f.g. på en anslagstavla på universitetet 1996; en sorts överliggarens Höga Visa. Eller om den är skriven i avskräckande syfte, det förefaller litet oklart som det ofta gör i lunda-andans humor. Författaren är förmodligen (har jag senare förstått) prof. i lingvistik Östen Dahl, se: http://www2.ling.su.se/staff/oesten/svenska.htm — om man nu inte ska tro på signaturen ”Sam Ask fil.kand. h.c.”)
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
M | T | O | T | F | L | S |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Hej Staffan, har det varit ett kollektiv i huset på St Petri kyrkogata 17 (bakom korvkiosken)? Det hade jag ingen aning om. Var det innan kommunen sålde det till Estniska Huset kring 1980? Kan man läsa mera någonstans?
GillaGilla
Hej Antti – roligt att Du läser min blogg! Ja, både det gröna huset och korvkiosken finns kvar. Jag minns inte vilket nummer det var på huset men vi menar nog samma. Den som hyrde lägenheten på 1970-talet hette Birgitta Frisk och om kollektivet där kan man läsa mer om i min bok Staffan Jacobson: Dialog om frihet. En roman om den heta sommaren i Lund 1968. RD förlag, Lund/Malmö 2001.
GillaGilla
Tack för tipset, jag ska försöka köpa boken. Den verkar intressant och av recensionerna att döma även välskriven!
GillaGilla
Pingback: Sam Ask, Sten Broman och gänget « Mitt Lund
Pingback: Krönika #7 | Konst & Politik
FOLKE Lindh, om jag får be! – Min granne på S:t Petri Kyrkogata.
GillaGilla
Hej Tusse! Du har alldeles rätt. Jag har ändrat detta nu och jag tackar för Din uppmärksamhet. Folke ”Spuling” Lindh ska det vara; Ragnar var förmodligen ett mellannamn. Spuling skall vara en avledning av ”spoling”, ett epitet han fick för något rackartyg i ungdomen. Jag minns när han satt på balkongen på S.t Petri Kyrkogata och studerade folklivet. Ha det bra Tusse!
— Staffan
GillaGilla
Hej, intressant läsning om Lundaandan och Lundabohemerna särskilt som jag i min släktforskning och genom min mamma känner till att jag är släkt med Sam Ask och har honom på foton hemma. Hur och var kan jag få reda på mera om honom och hans Lundaliv?
GillaGilla
Hej Marianne, jag bugar mig för berömmet och det gläder mig att Du hittat hit. Om Du bor i Lund så är det bästa stället att börja efterforskningarna på Lundasamlingen, som ligger i det Ekska huset snett framför Stadsbiblioteket. Dom har en mycket kunnig och hjälpsam bibliotekarie där som vet ALLT om Lund och dess personligheter. Och det kan man verkligen säga att Sam var. Entertainer, levnadskonstnär, spexare, filmmanusförfattare med mera. Och grundlärd dessutom.Han var ”Prins Karneval” kring sekelskiftet och det finns ett fint foto av honom då på wikipedias artikel Sam_Ask. Frank Heller har skildrat honom som ”Tom Ancker” i sina lundaromaner, Piraten också, och ett annat tips är AF Borgens studentarkiv. Men börja på Lundasamlingen! Och bläddra i samlingsverket Student i Lund, första delen, så får Du se! Lycka till Marianne och hör av Dig igen om du behöver det.
GillaGilla
Hej och många tack för den informationen! Jag har fört in det i texten med Östens namn och länken. Antagligen började texten leva sitt eget liv eftersom den var signerad Sam Ask. Men det är roligt att ha så uppmärksamma läsare!
GillaGilla
I just want to tell you that I am very new to blogging and site-building and definitely liked your website. Probably I’m likely to bookmark your blog . You definitely come with awesome stories. Bless you for sharing with us your website.
GillaGilla
Thank You very much, everybody at zein98dating2.com!
GillaGilla
The most interesting thing I see here is the way you framed this. It’s not that this isn’t educational, but really, it’s a unique perspective. Where are you from?
GillaGilla
From Lund, Sweden. And You?
GillaGilla
Thank You – and no spam, please!
GillaGilla
Excellent web site. A lot of helpful information here. I am sending it to a few buddies ans also sharing in delicious. And certainly, thanks on your effort!
GillaGilla
Thanks a lot!
GillaGilla
Mycket trevligt skrivet och högst läsvärt. En detaljsynpunkt dock: Hasse Alfredson stavar sitt namn just så – med ett ”s” i efternamnet. Detta förtar på intet sätt mitt positiva intryck av uppsatsen!
GillaGilla
Ja Du har rätt Stisse, det ska vara Alfredson, inte Alfredsson. Jag har rättat det nu, tack för det!
GillaGilla
Pingback: Det radikala Lunds historia | Konst & Politik
Hej
Har ett par gånger vart nere på indiadäck och sökt din bok Staffan Jacobson: Dialog om frihet. En roman om den heta sommaren i Lund 1968. RD förlag, Lund/Malmö 2001. Personalen har enligt uppgift kontaktat dig om detta men ingen bok har synts till. Du skulle inte kunna lägga ut ett par ex.
En gammal allaktivist
GillaGilla
Hej! Jag beklagar verkligen men den boken är slutsåld sedan länge. Jag har själv bara ett enda exemplar kvar. Det finns dock ett läsexemplar i Indias bokhylla i det främre rummet. Försök att leta på antikvariat! Med litet tur kan den dyka upp där. Visste Du förresten att Lund fick sitt Allaktivitetshus till sist – lokalen Vilda Väster i januari detta år? Det går om man inte ger sig!
– Love, Peace & Understanding, Staffan ”Keddy” Jacobson
GillaGilla
Pingback: Tre lundapoeter. | Konst & Politik
Definitely, what a fantastic website and informative posts, I definitely will bookmark your blog.All the Best! adafegacagegeded
GillaGilla
Excellently written writeup, doubts all bloggers offered the same content material because you, the internet is actually a greater location. Please maintain it up! aaggeedbeabcckek
GillaGilla
Pingback: The Summer of Love & Hippierörelsen. | Konst & Politik
Pingback: Krönika 30-31/1 2017. Den ofria världens ledare. | Konst & Politik
Pingback: Krönikan 19/1-20/1 2018. Art Crisis! | Konst & Politik